Άνθιση εαυτού.
Άνθιση στις σχέσεις με τους ανθρώπους και τη φύση.
Άνθιση στην κοινότητα που ανήκω.
Κοινωνική άνθιση.

Η ψυχική άνθιση είναι για μένα στάση ζωής. Μέσα από τις γνώσεις που έχω λάβει στην ψυχολογία και τις πρακτικές αυτογνωσίας, πνευματικότητας και εναλλακτικής θεραπευτικής και κυρίως από την ίδια τη ζωή ως τη μεγάλη δασκάλα έχω μάθει πώς να ανθίζω και να βοηθώ και άλλους να ανθίσουν.
Μέσα σε δύσκολες περιόδους, με προκλήσεις, διάβηκα τη μετατραυματική ανάπτυξη. Άνθισα μέσα από τη δημιουργία και τη ροή (βέλτιστη εμπειρία). Η πνευματικότητα ήταν μια βασική πηγή δύναμης και στα πιο βαθειά σκοτάδια. Η ενσυνειδητότητα έγινε βασικός σκοπός, το να ζω δηλαδή μια ζωή συνειδητή, με αντίληψη κι αποδοχή για όσα συμβαίνουν εντός μου και στο περιβάλλον μου.
Η νοηματοδότηση που δίνει η πνευματικότητα στη ζωή, ως κάτι ιερό, μου έδωσε πολλές φορές τη φλόγα να σηκωθώ και να συνεχίσω την προσπάθεια. Η αίσθηση πως η Φύση έχει σοφία, πως είμαστε συμπαντικά και αιώνια όντα, με θωράκισε.
Μια πολύ ευχάριστη στιγμή ήταν όταν ανακάλυψα πως η ψυχολογία και μάλιστα οι τελευταίες έρευνες στη θετική ψυχολογία θεωρούν την πνευματικότητα ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης κι ευημερίας. Οι επιρροές της ανθρωπιστικής, υπαρξιακής ψυχολογίας με τη θεωρία της διαχείρισης νοηματοδότησης στη θετική ψυχολογία υποδεικνύουν την πνευματικότητα ως σημαντική για την υπέρβαση των εμποδίων και των περιορισμών του εαυτού με σκοπό την αυτοολοκλήρωση και την αυτοπραγμάτωση.
 Ο σαμανισμός από την παράδοση των Ίνκας υπήρξε στυλοβάτης της αυτο- ανάπτυξής μου. Στη κοσμοθεωρία μου εντάχτηκε η βασική αξία αυτής της παράδοσης, το Ayni, που σημαίνει Αρμονία. Αρμονία του εντός κόσμου με τον εκτός, του φωτός με το σκοτάδι, της αρσενικής με τη θηλυκή ενέργεια, των προγόνων με τις νέες γενιές, της καθημερινότητας που έχει να κάνει με υποχρεώσεις, με την επαφή με το πνεύμα και την ιερουργία.  Κι όλο αυτό αναπτύσσοντας μια πολύ όμορφη σχέση με τη Φύση και την Κοινότητα, καθώς ο σαμανισμός είναι εργαλείο άνθισης της κοινότητας.

Η Κοινότητα

flourish-koinotita

Η αγάπη μου για την κοινότητα ξεκινάει από την αγάπη μου για ενότητα. Από πολύ νεαρή ηλικία δραστηριοποιούμαι για έναν κόσμο καλύτερο. Με τα χρόνια κατάλαβα πως μέσα από την αυτογνωσία και τη θεραπευτική, τις ανθρώπινες σχέσεις και τη φύση μπορεί να χτιστεί το όραμα για μια κοινωνία δικαίου και ευημερίας. Και η έννοια της κοινότητας για το σκοπό αυτό είναι κάτι πολύ βασικό, που όμως νωρίς κατάλαβα πως άρχισε στη γενιά μου να ξεθωριάζει.
Είδα τελικά, πως με έναν οριοθετημένο αλλά ανοιχτό και με ζεστή καρδιά εαυτό, το να ανήκεις σε μια κοινότητα σημαίνει να αναπτύσσεσαι σε πολλά επίπεδα, με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο. Η σύνδεση με αυθεντικότητα, η συνεργατικότητα και η έμπρακτη αλληλεγγύη, το μοίρασμα από καρδιάς ήταν και είναι πηγές δύναμης και εξέλιξης. Κάτι που δεν είχα ποτέ φανταστεί ως μονάδα.
Γνώρισα ανθρώπους από όλο τον κόσμο, έζησα στιγμές που δε θα ξεχάσω και που αποτελούν βιώματα ζωής, σοφίας και έμπνευσης. Στιγμές που αποδεικνύουν πως υπάρχει κάτι που μας συνδέει όλους, ένα πεδίο (όπως αναφέρει η Gestalt ψυχολογία) που αθόρυβα επενεργεί και μας ενώνει. Ή όπως το εξηγεί η ψυχολογία του Jung, ένα συλλογικό ασυνείδητο, ολοζώντανο, γεμάτο σύμβολα και αρχέτυπα.

Για έναν πολιτισμό φροντίδας

Στις βασικές μου αρχές εντάσσεται και η αποδοχή στη διαφορετικότητα και ο Πολιτισμός Φροντίδας. Διαθέτω την queer αντίληψη για το διαφορετικό με ένα αγκάλιασμα στην κοινότητα αυτή. Μια κοινότητα πολύχρωμη, που εξερευνά διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του φύλου και της ταυτότητας. Πιστεύω πως το φύλο είναι μια προσωπική υπόθεση και κάθε άτομο μπορεί να το εκφράζει με τον τρόπο που νιώθει, με ελευθερία και στη λογική της φροντίδας. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες, τους προβληματισμούς της κοινότητας αυτής και γι’ αυτό θέλω να συνδράμω με τρόπο φροντιστικό και με προσανατολισμό την άνθιση.

Ο Πολιτισμός Φροντίδας έχει άμεση σχέση με τη φροντιστική αυτή διάθεση. Είναι μια αντίληψη και στάση ζωής για την κοινωνική συνειδητοποίηση, το χτίσιμο της ανθεκτικότητας και της ψυχικής άνθισης σε κοινωνικό επίπεδο. Αφορά τη δημιουργία συναισθηματικού χώρου, ώστε τα άτομα να γνωριστούν καλύτερα και να συνδεθούν με ενσυναίσθηση. Επίσης ενθαρρύνει την κατανόηση των ορίων αλλά και των ψυχικών δυνάμεων των ατόμων σε πλαίσια κοινωνικά. Οι ανάγκες του καθενός αναγνωρίζονται, ώστε όλοι να είναι παρόντες με όλο τους το είναι, για να ανοιχτούν και να αλληλεπιδράσουν με αυτοπεποίθηση.

Τέλος, με τον Πολιτισμό Φροντίδας βλέπουμε τα αποτυπώματα του υπέρμετρου καταναλωτισμού σε μας τους ίδιους και την ομάδα μας. Κατανοούμε ότι για να εξελιχθούμε, χρειάζεται να το κάνουμε μαζί, μέσα από την καρδιά μας, τον νου και την ψυχή, σε ενότητα. Μέσα από το εμείς αναπτυσσόμαστε κι επιλύουμε τα θέματα που μας απασχολούν.

Συνδεόμαστε με ενσυναίσθηση,
αλληλεπιδρούμε με αυτοπεποίθηση

Κάνε ένα βήμα παραπέρα! Γνώρισε τη μοναδικότητά σου & απόλαυσε τη ζωή & τα δώρα της!