Γιατί all-gender; Ποια η σημασία του ψυχολογικά και όχι μόνο;

Γιατί all-gender; Ποια η σημασία του ψυχολογικά και όχι μόνο; Η δημιουργία της εκδήλωσης All-gender Moon Circle and Ecstatic Contact Dance προέκυψε από μια αληθινή ανάγκη. Καθώς μεν η πνευματικότητα από μόνη της θέτει ένα πλαίσιο αποδοχής κάθε ανθρώπινου όντως κι αυτό αφορά και τα φύλα, στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ως Βαλέρια αλλά και στη κοινότητά μας έχουμε διαπιστώσει πως χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας χώρος σε συμβολικό επίπεδο να χωράνε όλα τα φύλα. Δεν είναι δεδομένο πως χωράμε όπως είμαστε. Αυτό έχει να κάνει και με το θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας και με το πως δημιουργούμε έναν Πολιτισμό Φροντίδας και μέσα στη πνευματικότητα. Η έννοια του “all-gender” σε ένα event όπως το “All-gender Moon Circle and Ecstatic Contact Dance” είναι πολύ σημαντική τόσο από ψυχολογική όσο και από άποψη συμπερίληψης. Ας δούμε πώς αυτό μπορεί να λειτουργεί και γιατί είναι σημαντικό:

1.Προάγει ένα πλαίσιο ασφάλειας και αποδοχής:

Η χρήση του “all-gender” προωθεί ένα περιβάλλον όπου όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, νιώθουν ασφαλή και αποδεκτά. Αυτό μπορεί να μειώσει το άγχος και την αίσθηση της απομόνωσης, επιτρέποντας μια πιο άνετη και ευχάριστη συμμετοχή και κάνει χωρο στην ελεύθερη έκφραση.

2.Αυτοέκφραση:

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την ταυτότητά τους χωρίς τον φόβο της κριτικής ή της απόρριψης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που δεν ταυτίζονται με τα παραδοσιακά δίπολα φύλου και μπορούν να βιώσουν θετική αυτο-αποδοχή. Αλλά και να επιτρέψουν και να αφήσουν στο σώμα, το συναίσθημα, τη ψυχή να εκφραστή αληθινά και αυθεντικά. 

3.Ενδυνάμωση και Αυτοεκτίμηση:

Ένα περιβάλλον που προάγει την ισότητα και τη συμπερίληψη ενδυναμώνει τα άτομα, αυξάνοντας την αυτοεκτίμησή τους και την αίσθηση της αξίας τους. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες που ενισχύουν την αυτοέκφραση, όπως ο κύκλος της σελήνης και ο χορός, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενδυναμωτική.

4.Δημιουργία Ενός Συμπεριληπτικού Χώρου:

Το “all-gender” δείχνει ότι ο χώρος είναι ανοιχτός και φιλόξενος για όλους/ες/α, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Αυτό μειώνει τα εμπόδια συμμετοχής και ενισχύει την ποικιλομορφία και την πολυφωνία.

5.Ενίσχυση της Κοινότητας:

Η συμπερίληψη ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας, όπου κάθε άτομο νιώθει ότι ανήκει. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς και να προάγει την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των συμμετεχόντων.

6.Καταπολέμηση των Διακρίσεων:

Θέλουμε να δημιουργήσουμε συμβολικά και ενεργειακά έναν χώρο που είναι ανοιχτός σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, μειώνοντας οι διακρίσεις και που ενισχύεται η ισότητα, σε μια κοινωνία ανισότητας. . Αυτό δίνει το μήνυμα ότι κάθε άτομο έχει αξία και δικαιούται να συμμετέχει πλήρως. Και ναι χρειάζεται να τονιστεί γιατί δεν είναι δεδομένο. Συχνά οι διακρίσεις εμφανίζονται με έναν τρόπο λιγότερο ξεκάθαρο. Ένα βλέμμα επίκρησης, μια κίνηση απόρριψης, έχει να κάνει με μη λεκτικά μηνύματα αλλά και συχνά ασυνείδητα κομμάτια μη αποδοχής του διαφορετικού. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να μαλακώσει η όποια σκληρότητα και ο διαχωρισμός που μας κάνει ίσως να νιώθουμε το διαφορετικό ως ξένο και απειλητικό. Να δημιουργίσουμε εμείς ένα πλαίσιο σεβασμού όλων. Ανεξάρτητα των φύλων μέχρι αυτό να μη χρειάζεται να γίνεται. 

7.Προάγει έναν Πολιτισμό Φροντίδας:

Η εκδήλωση αυτή έχει σκοπό τη φροντίδα. Καθώς θα δουλέψουμε μαζί την ενσυνειδητότητα και την σχέση μας με τη πνευματικότητα. Την επαφή μας με τον κύκλο της ζωής μέσα από τους κύκλους της σελήνης. Να νιώσουμε την εσωτερική μας φύση, την επαφή με την ψυχή μας να εκράζεται και μέσα από το χορό. Η φροντίδα επίσης έχει να κάνει με την ενσυναίσθηση. Με το να μπω στα παππούτσια του άλλου/άλλης και μέσα από μια σωματική έκφραση όπως είναι ο χορός. Καθώς και μέσα από την ευεξία που μπορούμε να νιώσουμε μέσα από το contact και τον εκστατικό χορό.

8. Ενδυνάμωση

Είναι συνηθισμένο ο κύκλος σελήνης να αξιοποιείται για ενδυνάμωση. Ειδικά στην περίπτωση των γυναικών και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να γίνεται. Κατά τη γνώμη μου κάθε γειτονιά θα χρειαζόταν να έχει ένα κύκλο γυναικών. Στο all gender θέλουμενα ενθαρύνουμε ανθρώπους που ως τώρα δεν πήγαιναν σε τέτοιες εκδηλώσεις να έρθουν και να το βιώσουν. Και να λάβουν συνειδητοποιήσεις αλλά και να ενδυναμωθούν, να νιώσουν πως έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται στη ζωή τους με την αλήθεια τους. Πάντα βέβαια με τρόπο που να σέβεται όλα τα όντα. 

Ο σκοπός μας είναι  το “All-gender Moon Circle and Ecstatic Contact Dance” όχι μόνο γίνεται ένα ευχάριστο και ενδυναμωτικό γεγονός, αλλά και μια προσπάθεια του πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους που προάγουν την ψυχολογική ευεξία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτό να γίνεται με τρόπο που στηρίζει την καλλιέργεια ενός πολιτισμού που εκτιμά και προάγει τη φροντίδα, τη συμπερίληψη, και την ενσυναίσθηση, δημιουργώντας ένα θετικό και υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον.