ecstatic

Γιατί υπερασπιζόμαστε το Εμπρος; Empowering activism ecstatic protection

Από την αρχή το Εμπρός ήταν ένας χώρος που πρόσφερε ελευθερία και έκφραση. Πολλές φορές έχει δεχτεί την απειλή πως θα το πάρουν για ιδιωτικά συμφέροντα. Τώρα, έρχεται στη κατοχή του Δήμου Αθηναίων κατόπιν σχετικής σύμβασης που υπογράφηκε με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έπειτα από προσπάθειες που διήρκεσαν αρκετούς μήνες. Βέβαια οι προσπάθειες να το πάρουν από το κίνημα είναι χρόνιες. Κι εμείς θέλουμε να παραμείνει ένας χώρος αυτοδιαχειριζόμενος, που προάγει την τέχνη, τη μάθηση, τη κοινωνική αλλαγή μέσα από το δικαίωμα που δίνει σε όλ@, χωρίς να κοιτά τσέπες, ιεραρχίες και συμφέροντα. 

Felix: 

Το Εμπρός για μένα είναι αυτός ο χώρος που μου έχει ανοίξει τα πάντα. Φιλίες, ευκαιρίες, τον καλλιτεχνικό εαυτό μου, τον κόσμο των εργαστηρίων και άλλα. Είναι μια προσπάθεια της αυτοδιαχείρισης που, αν και υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, ζει και τηρείται σαν αυτό που είναι: ένα θέατρο ανοιχτό σε ολ@ που είναι μαζί μας στον αγώνα για την ελευθερία! 

Valeria:

Για μένα το Εμπρός είναι μια ανάσα μέσα στην πόλη, μέσα στον καπιταλισμό. Έχω τόσες εμπειρίες εκεί. Τόσα πάρτυ, τόσος χορός, ομιλίες για τη κοινωνική αλλαγή, ποιητικές βραδιές, σεμινάρια. Νιώθω πιο ελεύθερη που υπάρχει. Μας έχει συνδέσει με ακτιβιστές από όλο τον κόσμο. Έχουν γίνει παραστάσεις που αλλιώς δε θα γίνονταν, γιατί δεν είχαν το budget ή γιατί δεν ήταν εμπορικές, αλλά ποιοτικές. Εκεί γνώρισα τον Φέλιξ, στο πρώτο του μάθημα για το αυτοσχεδιαστικό θέατρο και έγινε μια ευχάριστη συνήθεια κάθε εβδομάδα. Άκουσα τον Dj Junior X, τον Μάνο μας, να παίζει την εκστατική μουσική του. Το Εμπρός με κάνει να νιώθω πως τα όνειρά μου είναι εφικτά. Πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Έχει πρόσβαση σε άτομα για αναπηρία, εχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Πόσα θέατρα το κάνουν αυτό; και με ελεύθερη συνεισφορά; Πόσα θέατρα είναι αυτοδιαχειριζόμενα στον κόσμο; Για αυτό θέλω να το υπερασπιστώ: Για να συνεχίζει να είναι ελεύθερο κι αυτοδιαχειριζόμενο. 

Manos:

Για μένα το Εμπρός είναι πολλά. Είναι έρωτας, θεραπεία, αγάπη, εξέγερση, επανάσταση, ένα ζωντανό σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ενώνει κινήματα, δίνει χώρο στην έκφραση, στους καλλιτέχνες, ανθρώπων από διάφορους χώρους πολιτικής αναζήτησης. Εγώ συμμετέχω στο Εμπρός από το 2011 και ατομικά και μέσα από το Κενό Δίκτυο. Είχα εκεί πολλές σημαντικες παρουσίες έκφρασης, και σε σχέση με την παγκόσμια σκηνή όπου έχω παίξει μουσική σε διάφορες χώρες. Παράγεται πολιτικός λόγος, μουσική, ποίηση, performances, θεατρικές παραστάσεις, γίνονται ομιλίες, σεμινάρια, εργαστήρια, εκπαιδεύσεις από συντονιστές από όλο τον κόσμο και είναι ανοιχτό για όλ@ καθώς είναι με ελεύθερη συνεισφορά και έχει προσβασιμότητα. Είναι πολύτιμο για όλ@ μας!!

Η εκδήλωση Empowering Activism – Ecstatic protection of Theatre Embros το Σάββατο 9 του μήνα ήταν συναρπαστική! Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους ήρθαν και συνέβαλαν σε αυτή την αξέχαστη εμπειρία συντροφικότητας, έκφρασης, αγριάδας- και απαλότητας και πολύ εκστατικού χορού! Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στον DJ Μάνο Χατζημανώλη JX, μας έκανες να ταξιδέψουμε μακριά 🙂 και στον Felix Metzger που με την μοναδική ενέργεια του και το συντονισμό μας βοήθησε να ενδυναμωθούμε! Και για μένα ήταν μια πολύ δυνατή, ταυτόχρονα μαγική και όμορφη εμπειρία σύνδεσης με το wild self, τη δύναμη, προστασία, φροντίδα και, εκστατικότητα!