Εμπρός

Γιατί υπερασπιζόμαστε το Εμπρος με το empowering activism ecstatic dance

Από την αρχή το Εμπρός ήταν ένας χώρος που πρόσφερε ελευθερία και έκφραση. Πολλές φορές έχει δεχτεί την απειλή πως θα το πάρουν για ιδιωτικά συμφέροντα. Τώρα,έρχεται στη κατοχή του Δήμου Αθηναίων κατόπιν σχετικής σύμβασης που υπογράφηκε με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έπειτα από προσπάθειες που διήρκεσαν αρκετούς μήνες. Βέβαια οι προσπάθειες να το πάρουν από το κίνημα είναι χρόνιες. Κι εμείς θέλουμε να παραμείνει ένας χώρος αυτοδιαχειριζόμενος, που προάγει την τέχνη, τη μάθηση, τη κοινωνική αλλαγή μέσα από το δικαίωμα που δίνει σε όλ@, χωρίς να κοιτά τσέπες, ιεραρχίες και συμφέροντα. Τι έχουν να πουν οι συντονιστές του event για αυτό;

Felix Metzger: 


Το Εμπρός για μένα είναι αυτός ο χώρος που μου έχει ανοίξει τα πάντα. Φιλίες, ευκαιρίες, τον καλλιτεχνικό εαυτό μου, τον κόσμο των εργαστηρίων και άλλα. Είναι μια προσπάθεια της αυτοδιαχείρισης που, αν και υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, ζει και τηρείται σαν αυτό που είναι: ένα θέατρο ανοιχτό σε ολ@ που είναι μαζί μας στον αγώνα για την ελευθερία! 

Βαλέρια Κουδουμογιαννάκη:

Για μένα το Εμπρός είναι μια ανάσα μέσα στην πόλη, μέσα στον καπιταλισμό. Έχω τόσες εμπειρίες εκεί. Τόσα πάρτυ, τόσος χορός, ομιλίες για τη κοινωνική αλλαγή, ποιητικές βραδιές, σεμινάρια. Νιώθω πιο ελεύθερη που υπάρχει. Μας έχει συνδέσει με ακτιβιστές από όλο τον κόσμο. Έχουν γίνει παραστάσεις που αλλιώς δε θα γίνονταν, γιατί δεν είχαν το budget ή γιατί δεν ήταν εμπορικές, αλλά ποιοτικές. Εκεί γνώρισα τον Φέλιξ, στο πρώτο του μάθημα για το αυτοσχεδιαστικό θέατρο και έγινε μια ευχάριστη συνήθεια κάθε εβδομάδα. Άκουσα τον Dj Junior X, τον Μάνο μας, να παίζει την εκστατική μουσική του. Το Εμπρός με κάνει να νιώθω πως τα όνειρά μου είναι εφικτά. Πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Έχει πρόσβαση σε άτομα για αναπηρία, εχει διερμηνία στη νοηματική γλώσσα. Πόσα θέατρα το κάνουν αυτό; και με ελεύθερη συνεισφορά; Πόσα θέατρα είναι αυτοδιαχειριζόμενα στον κόσμο; Για αυτό θέλω να το υπερασπιστώ: Για να συνεχίζει να είναι ελεύθερο κι αυτοδιαχειριζόμενο. 

Μάνος Χατζημανώλης