Πως να μιλήσεις για τον πόλεμο και τον θάνατο στη θετική ψυχολογία

Πως να μιλήσεις για τον πόλεμο και τον θάνατο στη θετική ψυχολογία. Οι μέρες που διανύουμε έχουν την μελαγχολία τους. Ο πόλεμος του Ισραήλ ένα αποτρόπαιο γεγονός. Είναι δύσκολο να μην σε επηρεάσει. Ξέρω ανθρώπους που θρηνούν, καθώς ήταν συνδεδεμένοι με την μουσική σκηνή του φεστιβάλ, που έγινε η επίθεση και σκοτώθηκαν εκατοντάδες, με προσωπικές σχέσεις με τους dj κλπ. Aλλά και χωρίς αυτή τη σύνδεση. Για τους δικούς τους λόγους. Και στη χώρα μας το έτος 2023 είχε πολλά θύματα, θάνατοι τραγικοί, όπως τα Τέμπη, η Άννα, όλα τα όντα που χάθηκαν στις πλημμύρες και στις φωτιές. Μπορεί η θετική ψυχολογία να μιλήσει για κάτι τόσο επώδυνο; Να ανακουφίσει; Ναι, μπορεί γιατί δεν είναι η επιστήμη του διαρκές χαμόγελου. Αλλά ένας τρόπος αντίληψης πως θέματα όπως αυτά του θανάτου και πολέμου είναι βαθιά υπαρξιακά

Τι είναι και τι δεν είναι η θετική ψυχολογία;

    Στη θετική ψυχολογία, ειδικά του δεύτερου κύματος,δεν είναι το ζήτημα να δούμε το θετικό σε όλα. Πόσο μάλλον όσον αφορά τον πόλεμο και το θάνατο. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν κάτι το εντελώς ακατάλληλο. Αφορά όμως το να ακούσουμε με συμπόνια τον δικό μας πόνο και των άλλων. Και να αντιληφθούμε πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής. Όμως ο πόλεμος όχι. Ο πόλεμος είναι η ακραία εκδήλωση στην ανθρωπότητα της βαθιάς έλλειψης κατανόησης πως υπάρχουν τρόποι να έχουμε όλ@ καλυμμένες τις ανάγκες μας, ειδικά τις βασικές. Γιατί η τεχνολογία και η γνώση υπάρχει. 

  Θετική ψυχολογία είναι να καταλάβουμε πως όλ@ αξίζουμε να ζούμε αξιοπρεπώς και με ποιότητα. Το θέμα είναι πως τα τραύματα, τα σοκ μας κανουν να πιστεύουμε πως όχι. Είναι τόσο βαθύ αυτό το πιστεύω, ικανό σε συνδιασμό με άλλα χαρακτηριστικά να κάνουν έναν άνθρωπο, ένα λαό ολόκληρο να πιστέψει πως σκοτώνοντας άλλους θα βρει την ευτυχία. Η επιστήμη της θετικής ψυχολογίας έχει να αναδείξει έναν δρόμο ειρηνικό, με φροντίδα και αγάπη, προς την ευτυχία. Και το ότι ο πόλεμος, η διαμάχη, η καταπάτηση, η κακοποίηση, καταχρασμός σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φέρουν την ευτυχία, αλλά μια  ψευδαίσθησή της.

Πένθος και το νόημα της ζωής

Το πένθος χρειάζεται το χρόνο του και το χώρο του, να εκφραστεί. Πολύς κόσμος που γνωρίζω νιώθει θλίψη. Κάποιες φορές είναι αδιόρατη. Άλλες είναι φορές ειναι πολύ ορατή και πολύ έντονη. Το ίδιο και ο θυμός. Η πικρία που βγαίνει. Όλα αυτά ειναι πολύ σημαντικά να εκφραστούν με υγιή τρόπο. Και να ενταχθούν σε μια ευρύτερη κατανόηση για το νόημα της ζωής. Διότι αυτό δίνει την κατεύθυνση των σκέψεων, πράξεων και συμπεριφορών μας. Το πένθος είναι πολύ σημαντικό να έχει τη θέση του στη ζωή μας, όταν τραγικά γεγονότα συμβαίνουν.

Το νόημα της ζωής ως φάρος ελπίδας και καλοσύνης

Ένας άνθρωπος, που νιώθει πως το νόημα της ζωής είναι να σκοτώνει άλλους ανθρώπους έχει μεγάλη διαστρέβλωση για το τι σημαίνει ζωή. Ένας άνθρωπος που ο, τι κάνει το κάνει για τα χρήματα, επίσης. Λένε ο ανταγωνισμός είναι γόνιμος, ακόμα και αν στερεί ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό που πιστεύω, αλλά και η θετική ψυχολογία ως επιστήμη μπορεί να το επιβεβαιώσει, πίσω από αυτό το νόημα, υπάρχει κάτι πιο βαθύ: Μια υποτίμηση της ίδιας της ζωής, του εαυτού, του όλου, μια έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης στα καλά στοιχεία της ύπαρξης. Και κραυγαλέα τραύματα στον ψυχισμό, που όμως αντί να δεχτούν φροντίδα γίνονται όπλα για αφανισμό..

 Ένας πονεμένος άνθρωπος μπορεί να γίνει ο χειρότερος θύτης, εκτός αν αναλάβει τη θεραπεία του. Τότε γίνεται παράδειγμα προς μίμηση, ένα πρότυπο ζωής. Διότι ο άνθρωπος που διαλέγει το δρόμο της θεραπείας, θα κάνει μεν λάθη, αλλά ποτέ δε θα κάνει κάτι να πονέσει σκόπιμα ένας άλλος άνθρωπος. Θα γίνει ένα πιο καλοσυνάτο ον, με όλα τα συναισθήματα να εκφράζονται με υγιή τρόπο. Και πιο ειρηνικό, χωρίς να σημαίνει πως δεν διεκδικεί. Διεκδικεί με θάρρος, όχι με θράσος και πόνο. Και τότε έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο.

Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι να φροντίσεις τον ψυχικό πόνο σου, να δεις πως θα εκφράσεις με υγιή τρόπο το πένθος, το θυμό, τη θλίψη σου προτείνω να κάνουμε μαζί ατομικές συνδρίες. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 6955567701 ή και στο info@flourish.gr.