Tο νερό, ως πηγή ζωής και η σχέση του με την ψυχική υγεία μας

Χωρίς το νερό δε ζούμε. Μας είναι απαραίτητο. Συχνά το θεωρούμε δεδομένο. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχει σοβαρό θέμα, όπως στο Βραχάτι. Και γενικά στη περιοχή της Πελοποννήσου αλλά και σε νησιά και άλλες περιοχές. Στην Αθήνα ακόμα δεν φαίνεται το πρόβλημα, όμως υπάρχει θέμα. Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι στο τραπέζι. Έχει έρθει η ώρα να δώσουμε την αξία και πάλι στο νερό. Δίνοντας αξία στη ζωή και στη Φύση.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε και στοιχεία που αφορούν τη σχέση του νερού με την ψυχική υγεία μας. Επίσης είναι και ένα κάλεσμα στο να δούμε καθεμιά/καθένας/καθένα τι σχέση έχουμε με το νερό. Επίσης είναι και ένα κάλεσμα στο να δούμε καθεμιά/καθένας/καθένα τι σχέση με το νερό. Καθώς και ενημέρωση και κάλεσμα για το τριήμερο αφιερωμένο στο νερό που γίνεται από την ΚΟΙΝΣΕΠ Μυκήλιο σε συνεργασία με τοπικές ομάδες, φορείς και ενεργούς πολίτες στην Αθήνα, στο Βραχάτι και στο Σουληνάρι Κορινθίας.

Περισσότερα για το τριήμερο εδώ:https://www.facebook.com/events/650290893659789 

Το νερό και η ηρεμιστική δράση του

Αν και πολλές φορές το παίρνουμε ως δεδομένο, το νερό είναι είναι η βασική πηγή ζωής. Έχει σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες  στον οργανισμό μας όσων αφορά το σωστό μεταβολισμό ,τις  καύσεις και την ορθή λειτουργία των οργάνων. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πόσο επιδρά το νερό στη ψυχική μας υγεία που συνίσταται σε δυο επίπεδα: 1) Ως άμεση βιολογική ανάγκη και την ηρεμιστική δράση του ως στοιχείο τροφής και 2) Την ηρεμιστική του δράση του νερού ως στοιχείου της Φύσης. Καθώς και μόνο ο ήχος του νερού προσφέρει γαλήνη και λειτουργεί θεραπευτικά αλλά και κατασταλτικά, ενώ χρησιμοποιείται κατά κόρον στον διαλογισμό καθώς μπλοκάρει τους εξωτερικούς θορύβους και μας ‘’ταξιδεύει’’.

Η ψυχοσωματική επίδραση του νερού

Η επίδραση του νερού στη ψυχολογία μας και στο σώμα μας είναι πολύ ουσιαστική. Ακούγοντας ήχους βροχής ή και της θάλασσας ηρεμούν τα εγκεφαλικά κύματα, ο νους λειτουργεί πιο αρμονικά και η αρμονία αυτή δημιουργεί παφλασμούς σε ολόκληρο το σώμα. Καθώς όπως το χει πει και η επιστήμη το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος είναι νερό, με μέσο όρο περίπου 60%. Η ποσότητα του νερού στο σώμα αλλάζει ελαφρώς με την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα ενυδάτωσης. Το νερό μας ηρεμεί γιατί είμαστε νερό και κάθε φορά που το πίνουμε ή ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, συνδεόμαστε με την αρχέγονη φύση και ουσία μας.

Επιπλέον ψυχοσωματικές επιδράσεις του νερού στον οργανισμό μας

Το νερό επηρεάζει επηρεάζει και άλλες λειτουργίες του οργανισμού μας όπως την ικανότητα συγκέντρωσης, τη ψυχική μας διάθεση, ενώ επιδρά σημαντικά στην αυτοεκτίμησή μας. Τα αρνητικά του ιόντα αυξάνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο, οπότε βελτιώνεται η αντίληψη και η ενέργεια του μυαλού μας. Επιπλέον, το αλάτι (όταν μιλάμε για τη θάλασσα) περιέχει τρυπταμίνη, σεροτονίνη και μελατονίνη, που βοηθούν στη μείωση της κατάθλιψης, στον καλύτερο ύπνο και στο αίσθημα της ευεξίας

Αντίστοιχα η έλλειψη νερού μπορεί να επηρεάσει τη ψυχολογία μας καθώς επιδρά αρνητικά στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα. Πρόσφατο πείραμα στο Πανεπιστήμιο Taft’s της Βοστώνης , έδειξε ότι άτομα που πίνουν ελάχιστο νερό ημερησίως παρουσιάζουν μεγαλύτερο εκνευρισμό και θυμό. Κάτι που επιφέρει άγχος και υψηλά επίπεδα φόβου. Ειδικά σε σχέση με άτομα που πίνουν μια ικανοποιητική ποσότητα τουλάχιστον 5-6 ποτηριών ημερησίως. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι σε περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής όπως μια κρίση πανικού, η κατάποση έστω ελάχιστου κρύου νερού βοηθάει άμεσα. Και αυτό συμβαίνει γιατί ομαλοποιεί την ταχυκαρδία. Που με τη σειρά της ομαλοποιεί όλο τον οργανισμό.

Η κοινωνιολογική επίδραση της έλλειψης του νερού στη ψυχολογία

 Χρειάζεται να δούμε όμως και πως κοινωνιολογικά λειτουργεί η έλλειψη νερού, καθώς παρατηρούνται πολύ χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης όταν δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Διότι ο άνθρωπος έχει ως πρωταρχικό σκοπό να καλυψει πρώτα πρώτα τις βασικές ανάγκες, όπως το νερό. Και αν δεν μπορεί να το κάνει πέφτει πολύ η αυτοεκτίμησή του. Τον διακατέχει το συναίσθημα ανημπόριας και της μεμαθημένης αβοηθησίας. 

Τι είναι μεμαθημένη αβοηθήσία; Ας το δούμε με ένα παράδειγμα. Σκεφτείτε ένα μικρό ελεφαντάκι που το δένουν απο μικρό στο πόδι του. Άρα στερείται μια βασική ανάγκη, την ελευθερία του. Μεγαλώνοντας μαθαίνει να ζει με τις αλυσίδες του. Παρόλο που φτάνει σε μέγεθος και δύναμη ικανά να σπάσουν με ευκολία τις αλυσίδες. Δεν το κάνει; Γιατί; Γιατί έχει μάθει πως ειναι αβοήθητο- αυτό είναι μεμαθημένη αβοηθησία, κι αποκτιέται εύκολα ειδικά όταν στερούμαστε κάλυψη βασικών αναγκών και δικαιωμάτων. Ενώ επικρατούν άλλα έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως η ντοπή και η ενοχή, αλλά και το σύνδρομο κατωτερότητας. Κάτι που έυκολα οδηγεί σε άγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη κ.α

Οικοψυχολογία και το τραύμα του διαχωρισμού μας από τη Φύση

Στον πολιτισμό μας που αποκόβεται ολοένα από τη Φύση, σύμφωνα με την οικοψυχολογία, βιώνουμε ένα τραύμα που δεν είναι εύκολα αντιληπτό, αλλά είναι βαθύ και ουσιαστικό. Αυτό του διαχωρισμού μας από τη Φύση. Έτσι βλέπουμε το νερό ως προϊόν σε μπουκάλι. Σα να δημιουργήθηκε σε μπουκάλι, κάτι που δημιουργεί μια εργαλειακή, καταναλωτική συμπεριφορά απέναντί του. Ξεχνάμε συχνά πως είναι θεμελιώδης κομμάτι όλης της ζωντανής ύπαρξης πάνω στη Γη. Κι αυτό είναι τραυματικό για τον ψυχισμό που αναζητά την σύνδεση με τη Μητέρα Φύση.  Σίγουρα το να μην έχουμε νερό ή να χάνουμε την πρόσβαση σε νερό είναι ένα σοκ. Στο οποίο αντιδρούμε συνειδητά και ασυνείδητα. Και είναι σημαντικό να επουλώσουμε και να φροντίσουμε αυτό το τραύμα, με το να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με το νερό και ολόκληρη τη Φύση.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; 

Αυτό που επίσης μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει. Και ύστερα να δράσουμε όπως αντιλαμβανόμαστε πως είναι το πιο ωφέλιμο. Επίσης βοηθάει να το δουλέψουμε και να ενδυναμώσουμε εμάς και να αυξήσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Κάτι που μπορεί να μας κάνει να σηκωθούμε και να διεκδικήσουμε αυτό που θα έπρεπε σε όλ@ να είναι δεδομένο. Το νερό!

Ας δώσουμε ξανά στο νερό την προσοχή μας, ας αντιληφθούμε ξανά την αξία του και το νόημά του ως πηγή ζωής και βασικό στοιχείο της φύσης, που είμαστε οι άνθρωποι κομμάτι Tης. Και αυτό θα μας δώσει το κίνητρο και κουράγιο και δύναμη για τον αγώνα μας. 

Προστατεύουμε το νερό! Προστατεύουμε την ψυχική υγεία μας!