ecstatic

Όταν η ψυχή χορεύει μες το σώμα, η έκσταση απλώνεται στον αέρα, τον αιθέρα και το χώμα

Όταν η ψυχή χορεύει μές το σώμα, η έκσταση απλώνεται στον αέρα, το νερό και το χώμα. Η προηγούμενη Κυριακή ήταν μια ιδιαίτερη Κυριακή. Ημέρα εκλογών και ημέρα που η εκστατικότητα απλώθηκε στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ο σκοπός μας επετεύχθει. Ήρθαμε κοντά, χορέψαμε και αφήσαμε την ψυχή μας να χαρεί που κατοικεί στο σώμα και σε αυτή την αγαπημένη Γη, που είναι όλο ζωή. Η ελπίδα έκανε τα πρόσωπά μας να λάμπουν. Πήραμε δύναμη και έτσι βαδίζουμε με μεγαλύτερη σιγουριά στο αύριο, ακόμα και που τα μαύρα σύνεφα του φασισμού μαζεύτηκαν για να μας φοβίσουν. Η ενότητα κερδίζει έναν αγώνα που δεν είναι για λίγους. Αλλά για όλους. Ακόμα και για αυτούς που την καταδιώκουν. Γιατί ο εκστατικός άνθρωπος δεν κάνει πολέμους. Αλλά κάθε μέρα εκπέμπει Ειρήνη! κι η Ειρήνη φέρνει χαμόγελα σε όλους ανεξαιρέτως. 

Για τα παιδιά και τη νέα γεννιά

Μια όμορφη σκηνή εκτυλήχθηκε στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος την προηγούμενη Κυριακή. Δεκάδες άνθρωποι χορεύαμε μαζί με χαμόγελα στα πρόσωπα και στην καρδιά μας. Ένα μικρό μωρό, η γλυκιά Αθηνά ήταν συχνά στο κέντρο του κύκλου. Της άρεσαν φαίνεται τα όμορφα λουλούδια και η ωραία ενέργεια που είχαμε όλοι μαζί δημιουργήσει. Ο Μανος- Junior X έπαιζε μουσική, που έθρεφε τη ψυχή και το πνεύμα. Ιερουργούσε μέσα από την μελωδία και την εκστατικότητα που ο ίδιος δημιουργούσε μέσα από το dj σετ του. Η αγνότητα της όλης διαδικασίας ήταν φανερή, καθώς προσέλκυσε τη μικρή Αθηνά και άλλα μικρά παιδιά. 

Απέναντί μας ένα παιδικό πάρτυ. Λες και ήταν κανονισμένο. ΝΑΙ! Χορέψαμε για τα παιδιά! Για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον! Η μικρή Αθηνά έπαιζε με το σείστρο μου, ύστερα ανέβηκε πάνω στο τύμπανό μου. Ένιωθε τι κάνουμε. Η μικρή Αθηνά, στην Αθήνα, στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Χόρευε με τη μαμά της και με όλους εμάς που είμασταν μαζί. Και ας μπουσουλούσε ακόμα. Ο χορός είναι ένστιχτο.Είμαι σίγουρη ο Πλάτωνας θα χαμογελούσε με αυτή τη σκηνή. 

Ο χορός, προσευχή με το σώμα

Πήγαμε με τον Μάνο ώρες πριν την εκδήλωση στο μέρος που θα κάναμε το ecstatic dance. Κάναμε δεήσεις, είπαμε προσευχές, ανοίξαμε ιερό χώρο στις τέσσερεις κατευθύνσεις. Μαζί μας και μια ιέρεια. Ανοίξαμε πεδίο προστασίας, φροντίδας και θετικής ενέργειας. Η μεγάλη ελιά προστάτιδα του πάρκου και ηγέτιδα όλων των δέντρων του, μας στήριξε με την παρουσία της. Θαρρώ αργότερα χόρευε κι εκείνη και χαμογελούσε με ευχαρίστηση. Το απαλό χορτάρι χάδι στα πόδια μας. Γίναμε παιδιά του πάρκου που χορεύουν για λίγο. Αγαπημένες φίλες και φίλοι ήταν εκεί. Και η Μαριάνα Τσαγκαράκη στο φυσικό της στοιχείο, καθώς συντονίζει χρόνια τώρα ecstatic dance, που όπως η ίδια είπε, ευχαριστήθηκε πολύ όλη την εμπειρία .

Ευχαριστούμε όλες, όλους και όλα που συμμετείχατε με τη παρουσία σας και το χορό σας και οσ@ έστελναν θετική ενέργεια! Και ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος και τη Χριστίνα Παπαδοπούλου που το έκαναν εφικτό!

Το μήνυμα του ecstatic dance

 Γλυκά  πρόσωπα, ευγενικές καρδιές χορέψαμε μαζί, καθώς ο Μάνος-Junior X έθετε τον τόνο και χρωμάτιζε με τις συχνότητες της μουσικής του τον αιθέρα. Διότι η μουσική του Μάνου είναι η προσευχή του και πλάθει την ενέργεια ενός χώρου με την ποιότητα της Αρμονίας.  Ακούσαμε μουσικές από ανθρώπους της πνευματικότητας και με ποιότητες ευγενικές που τιμούν τη φύση, με μουσική που είναι πλασμένη να είναι θεραπευτική. Για τον Μάνο που έχει συντονίσει πάνω από 60 ecstatic dance από το 2018, αυτό ήταν ένα από τα πιο θεραπευτικά. Και για εκείνον η πνευματικότητα, η θεραπευτική μουσική και ο χορός είναι για όλες/ους/α, και όχι για λίγους και εκλεκτούς. Θεωρεί πως είναι να δοθεί απλόχερα και σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ακριβά retreat κλπ. Και αυτό είναι μια μορφή ακτιβισμού, που κάθε φορά θα έχει και ουσιαστικά μηνύματα.

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ!

Το ιερό χώμα του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος

 Πατήσαμε και εμείς αυτό το χώμα. Το τιμήσαμε για τον πλούτο που φέρει. Του δείξαμε τον σεβασμό και την αγάπη μας με το χορό μας. Γειώσαμε ποιότητες όπως η ενότητα, η Ειρήνη, η ευημερία, η ισότητα, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η δύναμη με αγάπη και σοφία, η αθωότητα, η παιδικότητα, η αυθεντικότητα. Πόσο πλούσιο και ιερό είναι αυτό το χώμα.  Έχει φιλοξενήσει την Ακαδημία του Πλάτωνα! Έκεί βάδισαν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης και πόσοι ακόμα γνωστοί φιλόσοφοι. Λατρεύονταν οι Μούσες. Και είμαι σίγουροι πως και οι Μούσες, οι φιλόσοφοι, οι πρόγονοι και οι φύλακες-προστάτες του πάρκου χόρευαν μαζί μας. 

 Εκεί που σήμερα μικρά παιδιά παίζουν, σύλλογοι κάνουν ομιλίες, το Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος κάνει συνέχεια μουσικά δρώμενα, εργαστήρια, διοργανώνει συζητήσεις για σημαντικά κοινωνικά θέματα. Είναι ακόμα και θέλουμε να συνεχίσει να είναι ένας τόπος δημόσιου διαλόγου που θα καλλιεργεί την άμεση δημοκρατία με ενεργούς πολίτες. Ένας τόπος που μας χωράει όλους. Μια ολοπράσινη αγκαλιά μέσα στο γκρι της Αθήνας. 

Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο δικός μας χορός ήταν ένας τρόπος προστασίας του πάρκου. Μαζέψαμε και 188 ευρώ που θα δοθούν στην Πρωτοβουλία Αγώνα Ακαδημίας Πλάτωνος. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πληροφορηθήκαμε πως σε συγκεκριμένο σημείο του πάρκου επί ένα μήνα είχαν αφήσει απότιστα τα δέντρα ώσπου άρχισαν να ξεραίνονται. Ήδη έχουν κοπεί δεκάδες, σε μια πόλη που ήδη έχει ελάχιστα δέντρα, και με το καλοκαίρι και τη ζέστη να είναι ήδη εδώ. Το πάρκο χρειάζεται την παρουσία μας. Σήμερα Παρασκευή 30/6 θα έχει Παραδοσιακό γλέντι για την υπεράσπιση του Πάρκου Ακαδημίας Πλάτωνα. Και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα δρώμενα, όπως η εκδήλωση για το Νερό.

Θα είμαστε εκεί!