ήλιος

Γιορτάζοντας το Φως! Τη δύναμη μέσα μας

Γιορτάζοντας το Φως! Τη δύναμη μέσα μας. Σε μια εποχή γκρίζα, που υπάρχει ανασφάλεια, αμφιβολία και φόβος, χρειάζεται προσπάθεια να στρέψουμε τη προσοχή μας στο Φως. Ο Ήλιος ομως που κάθε μέρα ανατέλει και δύει μας θυμίζει πως ότι και να γίνει υπάρχει το Φως. Δε χάνεται, δεν καταστρέφεται, απλά δίνει τη θέση του στη Νύχτα, που και η Νύχτα έχει σπουδαίο ρόλο. Η Ημέρα διαδέχεται τη Νύχτα χωρίς παράπονο, χωρίς προσδοκία. Έτσι κι εμείς. Ας θυμηθούμε το Φως μας και αυτή τη διαδοχή. Κάθε άνθρωπος έχει ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι Φωτός. Αυτό που κάποιοι ονομάζουν Ψυχή, άλλοι πυρήνα, κέντρο, ή σπόρος άστρων-Starseed. Μέσα από την υπερβατικότητα και την εκστατικότητα μπορούμε άμεσα να έχουμε προσβαση σε Αυτό.

Το θερινό Ηλιοστάσιο

Το θερινό Ηλιοστάσιο είναι μια σπουδαία γιορτή. Για χιλιάδες χρόνια, αυτή η μέρα που είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, γίνονταν φεστιβάλ, γιορτές, χοροί και δρώμενα. Κάτι που συμβαίνει ως σήμερα, πχ. με τον Κλείδωνα. Ο Ήλιος είναι αυτός που μας δίνει τη ζέστη, το φως για να μπορούμε να ζήσουμε. Είναι το λαμπρότερο ουράνιο σώμα και υπήρξε από την προιστορία πηγή θεϊκής έμπνευσης για τους ανθρώπους. Από την εποχή των Σπηλαίων, των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών στη συνέχεια και καθ΄ όλη τη διάρκεια της πορείας του ανθρώπου στη γη, η Ιστορία καταγράφει τον Ήλιο, ως Βασιλιά, πηγή δύναμης και σημείο αναφοράς του ανθρώπινου πολιτισμού.

Από την αρχαία Ελλάδα και τον θεό Ήλιο, Απόλλωνα και Εστία, ως τους Ίνκας, την Αίγυπτο, και όλη την Αφρική, την Ασία, τους Αβορίγηνες, και όλους τους ιθαγενείς της Αυστραλίας και τελικά όλο τον κόσμο, ο Ήλιος έχει λατρευτεί ως Θεός. Και μας θυμίζει τη λαμπρότητα του Πνεύματος, ο Ήλιος που αγκαλιάζει τη Νύχτα ως το Πρωί. 

Υπερβατικότητα, εκστατικότητα και η αγνότητα του Φωτός

Μέρες όπως αυτές του Θερινού Ηλιοστασίου έχουν μια μεγάλη δυναμική. Μπορούν να μας συνδέσουν με την εκστατικότητα μέσα μας. Να μας θυμίσουν πόσο ξεχωριστ@ είμαστε καθεμιά/ένας/ενα από εμάς. Το πως μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα ξεχωριστά ταλέντα και ικανότητές μας και να τα αξιοποιήσουμε για ό,τι είναι ωφέλιμο, για μας, την κοινωνία μας και τη Μητέρα Γη, και να λάμψουμε μαζί.

Σε μια συζήτηση με τον Junior X, με τον οποίο θα κάνουμε το ecstatic dance της Κυριακής, μου υπενθύμισε πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει παραποιήσει και διαστρεβλώσει την έννοια της έκστασης. Καθώς συχνά νομίζουμε πως είναι η ριχή απόλαυση της στιγμής, που μπορεί να προσφέρει ένα ναρκωτικό, ή μια πράξη εξουσίας, που σε μεθάει. Σε κάνει να ξεχαστείς για λίγο σε ανυψώνει τεχνητά, και μετά προσγειώνεσαι απότομα σε μια πραγματικότητα που δεν σου αρέσει. Και μαθαίνεις να εξαρτιέσαι από την φυγή, την αποφυγή του πόνου και τελικά του εαυτού ως Όλον.

 Η ουσιαστική έκσταση όμως δεν έχει να κάνει με αυτό. Είναι η υπέρβαση των ορίων της αίσθησης του Εαυτού και της σύνδεσης με κάτι πιο μεγάλο.  Ο διαλογισμός, η μουσική,οι ολιστικές πρακτικές, όπως ο σαμανισμός και το ρέικι αλλά και όλες οι τέχνες μέσα από τη ροή, μπορούν να σε ανυψώσουν. Αυτό όπως που ονομάζουμε peak experience έρχεται από μια μέθεξη με την ψυχή και τον έρωτα, με την αγνότητα του Φωτός.  Η κίνηση, ο χορός που δίνει χώρο στην έκφραση, είναι ικανή να ξεμουδιάσει το σύγχρονο άνθρωπο από την πίεση και καταπίεση της καθημερινότητας, των ταμπού και της εκμετάλλευσης. Να αφήσει το συναίσθημα ελεύθερο να αναπνεύσει και έτσι αναπνέει η αυθεντικότητα μας. Άλλωστε από τους αρχαίους χρόνους ο χορός είναι μια φυσική ιερουργία, που είναι ενταγμένη μέσα στον πολιτισμό μας, και επιτρέπει τη φύση μέσα από την κίνηση και το ρυθμό να εκδηλωθεί χωρίς φραγμούς.

Το εσωτερικό παιδί

Το εσωτερικό παιδί, είναι η πηγή της δημιουργίας και της αγνότητας, του ανοίγματος στη ζωή, είναι η πύλη του ενθουσιασμού (ΕΝ-ΘΕΩ). Αγαπάει το χορό,τη κίνηση, και τη φυσική ροή των πραγμάτων που προκύπτει μέσα από το παλμό της μουσικής, με εκφραστή το σώμα. Το σώμα είναι ο τρόπος που μας μιλάει το εσωτερικό παιδί, που συνήθως είναι κλεισμένο και απομονωμένο, λόγω της καθημερινότητας, του άγχους και της σοβαροφάνειας συχνά, που δείχνει ο σύγχρονος κόσμος. Όταν όμως βγαίνει προς τα έξω γίνεται μια βαθιά και ουσιαστική θεραπεία, ειδικά μέσα από το χορό. Η φαντασία, η περιέργεια, η ανεμελιά του εσωτερικού παιδιού είναι ικανή να φέρει την ειρήνη στις καρδιές μας και την ενότητα στις κοινωνίες μας. Το εσωτερικό παιδί έχει απευθείας σύνδεση με τη Μητέρα Φύση και αναγνωρίζει ως Πατέρα του τον Αρχέγονο Έρωτα, και ποτέ δεν τους ξεχνά.

Ο Αρχέγονος Έρωτας και το Φως

Ο Αρχέγονος Έρωτας είναι μια αρχετυπική μορφή δημιουργίας του Κόσμου. Είναι ο Οίστρος του Πνεύματος που ήθελε να εκφραστεί και έτσι έγινε η πλάση. Ο Πλάτωνας μιλάει για τον Έρωτα, στο έργο του Συμπόσιο ως τον Πρώτο Θεό, τον Αρχαιότερο όλων των Θεών που γνωρίζουν οι άνθρωποι. Ο Πλάτωνας στο έργο του αποκαλύπτει την Αληθινή Φύση του Θεού. Ο Έρωτας είναι στον Θρησκευτικό Συμβολισμό ο Διόνυσος της Δελφικής Λατρείας που το άλλο Πρόσωπό του είναι ο Απόλλωνας. Είναι ακόμα ο Διόνυσος, ο Θεός της Φύσης, ο Θεός της Τελετουργικής Ανάβασης στην Θεότητα. Είναι ο Απόλλωνας, ο Θεός του Θερινού Φωτός και του Θριάμβου της Φύσης. Και ο Ελευθερωτής που οδηγεί τις Ψυχές πίσω στην Πηγή τους (που το Τελετουργικό Όνομά του, στα Ελευσίνια Μυστήρια είναι «Ίακχος»). Αυτός που μέσα από την ένωση με το Θείο, την έκσταση, δημιουργεί ζωή και συγκρατεί το σύμπαν σε μια Ενότητα. 

Μια γιορτή έκστασης στο Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα

Έτσι λοιπόν αυτή την Κυριακή θα γιορτάσουμε μαζί την χαρά της έκστασης και του Φωτός στο Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Τιμώντας τον Ήλιο, τον Αρχέγονο Έρωτα, τη Μητέρα Γη και τη Φύση. Θα χορέψουμε και μεις σαν την Ευρυνόμη και θα γεννήσουμε την νέα εποχή αλλά και Ιδέες, όπως αυτές του Πλάτωνα, που θα τις γειώσουμε με τα σώματα μας στον Ιερό τόπο του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Θα γιορτάσουμε την αξία της κοινότητας και θα θυμηθούμε πως είμαστε όλοι παιδιά του Ένα! Και σε αυτό θα στοχεύσουμε αυτή τη Κυριακή! Καθώς αυτός ο τόπος, και ο χορός αυτή την Κυριακή θα μας θυμίσει τη σύνδεση μας με τη Πηγή και τη Μητέρα Γη.

Ecstatic Dance to Protect our park!

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 στις 17.30 – 20.30

Στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος (Είσοδος από Μοναστηρίου 140)