ενδυναμωση και φροντίδα

Όταν κουράζομαι να αγωνίζομαι δεν τα παρατάω, αλλά με φροντίζω

Όταν κουράζομαι να αγωνίζομαι δεν τα παρατάω, αλλά με φροντίζω. Συχνά δίνω τις δυνάμεις μου για πράγματα που είναι σημαντικά, και έχουν νόημα. Όλ@ λίγο πολύ το κάνουμε. Μπορεί να είναι η δουλεία, τα παιδιά, ο ακτιβισμός. Στη δουλειά και στα παιδιά δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, αλλα να συνεχίσεις να δίνεις. Χρειάζεται όμως ξεκούραση. Στον ακτιβισμό μπορεί να κουραστείς και να τα παρατήσεις. Είτε για λίγο, είτε για πολύ, είτε για πάντα. Και αυτό γιατί δεν έχει την αίσθηση της ευθύνης που είσαι απόλυτα δεσμευμένος, όπως ένα παιδί. Εκεί όμως βλέπεις κινήματα να ξεφουσκώνουν. Προσπάθειες να αδρανούν. Άνθρωποι να παθαίνουν burn out και να μην θέλουν να ξαναδούν μπροστά τους ούτε πανό, ούτε πορείες. Και η κοινωνία πάει στον αυτόματο. Οι λίγοι κάνουν κουμάντο και εκμεταλλεύονται την κούραση και τον πόνο των πολλών. Υπάρχει λύση;

Με φροντίζω για να μπορώ να συνεχίσω

Με φροντίζω για να μπορώ να συνεχίσω. Αλλιώς δεν είναι δυνατόν να σηκωθώ και να αγωνιστώ ξανά. Ένας πληγωμένος άνθρωπος δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη δύναμή του. Πέφτει. Χρειάζεται να αναρώσει και να επουλωθούν τα τραύματα. Έτσι και τώρα. Τα Τέμπη ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ένα τραύμα για όλους. Βγήκαμε στους δρόμους. Αγωνιστήκαμε. Όμως τώρα; Ναι χρειάζεται να πάρουμε ανάσα. Και ύστερα ξανά..Διότι το έγκλημα δεν έχει δικαιωθεί. Οι υπεύθυνοι είναι εκεί έξω. Όπως και για πολλές γυναικοκτονίες και άλλα εγκλήματα όσων έχουν εξουσία. Και εξουσία δεν έχουν μόνο πολιτικοί. Αλλά και όσοι έχουν θέσεις. Και όσοι έχουν το πάνω χέρι, από χώρες ολόκληρες, μέχρι την πιο μικρή οικογένεια. Το θέμα είναι να πάρουμε τη ζωή κα τη δύναμή μας πίσω.

Τι μπορώ να κάνω;

Αρχικά μπορώ να αποκτήσω κάποιες βασικές γνώσεις αυτοπροστασίας και αυτοφροντίδας. Για παράδειγμα υπάρχει το ψυχολογικό kit πρώτων βοηθειών, για τη στιγμή που συμβαίνει ένα περιστατικό. Όπως για παράδειγμα όταν σκάνε οι κρότου λάμψεις. Υπάρχουν τρόποι να ξεφύγεις από τον κίνδυνο, ή αν πάθει κάποι@ κάτι να μπορείς άμεσα και ουσιαστικά να βοηθίσεις. Το βασικο πχ. εδώ είναι να μην υπάρξει μαζικός πανικός. Άρα κρατάς όσο γίνεται την ψυχραιμία σου. Επίσης είναι σημαντικό να δεις ανάγκες και προτεραιότητες εκείνη τη στιγμή. Η υγεία είναι προτεραιότητα. Χρειάζεται να σε προστατέψεις για να πας και την επόμενη μέρα στην πορεία. 

Η αυτογνωσία, τα όρια και η γνώση για το πως λειτουργώ σε ένα κίνημα, ώστε να μην καώ ψυχολογικά είναι πολύ σημαντικά επίσης. 

Τι χρειάζομαι την αυτογνωσία;

Είναι πολύ πρακτικοί οι λόγοι που χρειάζομαι την αυτογνωσία. Πχ. αν δεν ξέρω πως λειτουργεί το σώμα μου δεν μπορώ να το προστατέψω. Αν έχω άσθμα χρειάζεται να γνωρίζω τι να κάνω, όταν πέσουν τα δακρυγόνα. Αν πάθω κρίση πανικού, το ίδιο. Ή το να ξέρω γιατί νιώθω κόπωση ή γιατί δεν θέλω να ξαναπάω σε μια συνέλευση, είναι σημαντικό. Αν σε ένα χώρο ακτιβιστικό (και γενικά), δε νιώθει άνετα το σώμα μου και ασφαλής, να δω πως και νιώθω έτσι. Μιας και το σώμα λέει πάντα την αλήθεια, ξέρει και τι χρειάζομαι, και ποια είναι η λύση στα θέματά μου. Η αυτογνωσία με μαθαίνει να το ακούω. Επίσης αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην ομάδα μου. Ή στην ακτιβιστική οργάνωση που ανήκω. (θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο)

Χρειάζεται να γνωρίζω τις αντοχές μου, τι μου αρέσει, τι με κινητοποιεί. Αν με πιέσω παραπάνω αυτό που αντέχω θα βγει η πίεση αυτή ως στρες. Ίσως και ως ψυχοσωματικό. Ίσως και ως θυμός που θα ξεσπάσει στους συναγωνιστές μου και δεν θα ξέρω γιατί. Η ενέργεια, ο χρόνος που δίνω είναι πολύτιμα και αν φθείρομαι χωρίς να το καταλαβαίνω, δημιουργεί πολλά προβλήματα. Για αυτό καλύτερα ας έχω γνώση εαυτού και του εμείς. όπου ανήκω.

Το να γνωρίζω είναι δύναμη

Αυτά τα θέματα και άλλα πολύ ουσιαστικά θα δούμε βιωματικά στο σεμινάριο: Empowering Activism – Healing into Resilience, που θα κάνω μαζί με τον Felix Metzger (κοινωνιολόγος, καλλιτέχνης και συντονιστής σεμιναρίων αυτοβελτίωσης). Εκεί θα μιλήσουμε και θα δούμε αναλυτικά το θέμα της ενδυνάμωσης, φροντίδας από σοκ, burn out κλπ αλλά και το ψυχολογικό kit πρώτων βοηθειών. Θα γίνει στο Εμπρός Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Σάββατο και Κυριακή 22-23 Απριλίου. Ακόμη,θα είναι με ελεύθερη συνεισφορά για να μπορούν ολ@ να το παρακολουθήσουν. Θα χαρώ πολύ να σε δω εκεί.