Ο πυρήνας του εαυτού και το συλλογικό Είναι που ξεσπά

Ο πυρήνας του εαυτού και το συλλογικό Είναι που ξεσπά.Τι είναι ο πυρήνας του εαυτού;Γιατί είναι σημαντικός; Τι γίνεται αυτές τις μέρες που το συλλογικό ξεσπά; Βλέπουμε τι γίνεται στη Γαλλία. Το Παρίσι φλέγεται. Βλέπουμε τι γίνεται στη χώρα μας. Αυτή τη βδομάδα είχαμε κινητοποιήσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Γαλλία, Ισραήλ, Περού και πόσες άλλες χώρες εξεγείρονται για το δίκαιο. Όταν η συλλογική Σκιά καταπιέζει και γίνεται ανεξέλεγκτη, οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας εξεγείρονται. Και προσπαθούν να την τοποθετήσουν εκεί που ανήκει. Εκεί μπορεί να χάσουμε τον εαυτό μας. Η κούραση, τα νεύρα είναι πολλά. Το βλέπω και στις πελάτισσες/πελάτες τελευταία. Υπάρχει πολύς θυμός και αγανάκτηση. Όλοι το νιώθουμε. Το να βρούμε το δρόμο στον πυρήνα μας είναι πολύτιμο. Ειδικά αυτό το διάστημα. Και θα δούμε το γιατί μαζί. 

Τι είναι ο πυρήνας του εαυτού;

Είναι το σημείο που όλες οι πνευματικές παραδόσεις και οι θρησκείες αναζητούν. Για αυτό κάθε μία έχει να προτείνει ένα δρόμο, μια λύση. Όμως όλες έχουν το δυναμικό να οδηγήσουν εκεί. Όταν λέω για θρησκείες εννοώ όχι το δόγμα, αλλά τη πνευματική αλήθεια και ουσία που πρεσβεύει μια θρησκεία. Υπάρχει ένα σημείο μέσα μας που έχει τη γνώση. Δίνει μόνο βαθιές απαντήσεις και δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Για αυτό η επικοινωνία με αυτό το σημείο είναι ιερή. Μια στιγμή θεική. Μια στιγμή μαγική. 

O Τζόσεφ Κάμπελ λέει: Follow your bliss..αυτό σε οδηγεί στον πυρήνα σου, και έχει δίκιο. Για τον Jung ο πυρήνας είναι ο Εαυτός, με κεφαλαίο. Για κείνον είναι το Όλον της ψυχής, συμπεριλαμβανομένων όλων των δυνατοτήτων της. Είναι η οργανωτική ιδιοφυΐα πίσω από την προσωπικότητα και είναι υπεύθυνη για την επίτευξη της καλύτερης προσαρμογής σε κάθε στάδιο της ζωής που μπορούν να επιτρέψουν οι περιστάσεις. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει μια τελεολογική λειτουργία: κοιτάζει μπροστά, αναζητά την εκπλήρωση. Ο στόχος του Εαυτού είναι η ολότητα, και ο Γιουνγκ ονόμασε αυτή την αναζήτηση της ολότητας τη διαδικασία της εξατομίκευσης, με σκοπό να αναπτύξει το μέγιστο δυναμικό του οργανισμού.

Και άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις το αναζητούν όπως ο Maslow μέσα από την αυτοεκπλήρωση και την υπερβατικότητα. Αλλά και η Gestalt, μέσα από το Όλον που συμπυκνώνεται στη προσωπικότητα. Ο Rumi λέει:

Δεν είσαι μια σταγόνα στον Ωκεανό. Είσαι όλος ο Ωκεανός σε μια σταγόνα

Όταν καταφέρεις να προσεγγίσεις τον Ωκεανό μέσα στη σταγόνα σου, ως Εαυτός, τότε μιλάμε για τον πυρήνα σου. 

Γιατί είναι σημαντικό να βρω τον πυρήνα μου;

Είναι σημαντικό να το βρω ειδικά στις μέρες χάους. Τελευταία όλα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Το συλλογικό ασυνείδητο εξαπολύει χάος. Κι αυτό συμβαίνει όταν το άδικο σύει συθέμελα αξιακά συστήματα, και ζωές, όπως η δολοφονία στα Τέμπη. Για να μπορέσω να διεκδικήσω με το συνειδητό μου κομμάτι, μια καλύτερη ζωή, χρειάζεται να είμαι σε επαφή με αυτόν τον εσωτερικό πυρήνα. Αυτός ο πυρήνας μπορεί και με ανακουφίζει. Διότι είναι το λιμάνι μου, το μέρος που είμαι χωρίς όρους. Έχει κάτι το άχρονο, κάτι που είναι η ίδια μου η Ψυχή. Όταν η Ψυχή μου τραγουδά το τραγούδι της οφείλω να ακούσω. Οφείλω να πηγαίνω κοντά της. Ύστερα να συνεχίσω με άλλη δυναμική στον αγώνα μου. Γιατί τότε έχω τον υπέρτατο σύμμαχο δίπλα μου. Τον Εαυτό μου. Που διατηρώ την επαφή μαζί του τόσο όσο χρειάζεται να είμαι μέλος αυτής της κοινωνίας στο εδώ και τώρα. 

Όταν διεκδικώ μέσα από την Ψυχή μου

Όταν διεκδικώ μέσα από την Ψυχή μου τότε εσύ και γω είμαστε πολύ δυνατοί! Γιατί δρούμε μέσα από την αυθεντικότητά μας. Σκέφτομαι πως θα ήταν μια κοινωνία φτιαγμένη από αυθεντικότητα. Σίγουρα αξίζει τον κόπο! Θέλει φροντίδα όλο μας το είναι για να μπορέσω να την κάνω πραγματικότητα. Όλη η σταγόνα που χει μέσα τον Ωκεανό μου θέλει φροντίδα. Το σώμα, το συναίσθημα, η ψυχή, το πνεύμα. Μπορώ να πηγαίνω να ξεκουράζουμε στην αγκαλιά του Εαυτού για λίγο. Ζωγραφίζοντας μια mandala, δίνω μορφή στον Εαυτό.Με διαλογισμό να επανέρχομαι στον πυρήνα μου και να λέω Εγώ είμαι… Είμαι! Όταν οι σκέψεις ηρεμήσουν και δεν υπάρχει άλλη σκέψη παρά μόνο το Είμαι και η ανάσα μου τότε έχω φτάσει εκεί… Και μπορώ να φέρω λίγο από το γλύκο μέλι του Εαυτού, στο τώρα μου. Ώστε να κολήσουν τα σπασμένα μου κομμάτια. Και η διασπασμένη κοινωνία σε πολλά Εγώ..και αυτή θέλει το μέλι της.

Αν δυσκολεύεσαι να  έρθεις κοντά στον Εαυτό σου, μπορούμε να βρούμε μαζί τον δρόμο, μέσα από ατομικές συνεδρίες. Επίσης σύντομα θα ανακοινωθεί σεμινάριο ειδικά για ακτιβιστές.

Καλή δύναμη!