Κεφάλαιο ανασφάλεια: Όταν η ζωή γίνεται ναρκοπέδιο

Κεφάλαιο ανασφάλεια: Όταν η ζωή γίνεται ναρκοπέδιο. Ένα όχι και τόσο εύκολο θέμα προς συζήτηση. Τι συμβαίνει όταν η ανασφάλεια με κάνει να νιώθω πως κάθε μου βήμα πρέπει να είναι προσεχτικό. Πως υπάρχει μια ενδεχόμενη απειλή συνέχεια. Όταν αρχίζω και έχω φοβίες. Και το άγχος και η αίσθηση αποτυχίας καραδοκεί στη γωνία. Τότε δυσκολεύομαι να ζήσω τη ζωή όπως είναι. Διότι ναι υπάρχουν κίνδυνοι στη ζωή. Όταν συχνά νιώθω πως βρισκομαι σε μια τέτοια κατάσταση, εκεί η ανασφάλεια έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Τότε χρειάζεται να το δουλέψω. Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Τι σημαίνει το ναρκοπέδιο

Υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν συχνά πως η ζωή μονίμως έχει σοβαρά εμπόδια. Και ζουν υπό την εξουσία του φόβου. Τότε οι ικανότητες και τα ταλέντα δεν βγαίνουν στο φως. Μονάχα η ανασφάλεια και η αίσθηση πως δεν θα τα καταφέρουν. Αυτό περιορίζει πολύ τις δραστηριότητες τους. Ακόμα και το που θα εργαστούν, που θα μείνουν, με ποιους ανθρώπους θα κάνουν παρέα. Πέρνουν αποφάσεις κυρίως βάση φόβων. Και μάλιστα φόβων που δεν είναι ρεαλιστικοί, αλλά υποθέσεις ή τα πιο απαισιόδοξα σενάρια. Οι σχέσεις γίνονται δύσκολες και ο ελεγκικός Κριτής είναι παρόν σε κάθε κίνηση. Ακόμα και αν υπάρξει μια ελπίδα, κάτι που φαίνεται πως θα μπορούσε να πάει καλά, εκεί η ανασφάλεια καταπνίγει την προσπάθεια. 

Τι μπορεί να γίνει;

Θέλει κουράγιο και αποδοχή. Το να δεχτεί κανείς πως έχει τόση ανασφάλεια σε σημείο να μην μπορεί να λειτουργήσει είναι δύσκολο. Είναι όμως πολύ ουσιαστικό. Γιατί από εκεί ξεκινά η διαδρομή προς μια καλύτερη ζωή. Το ότι κάποιος/α/ο δεν μπορεί να νιώσει ασφαλής μέσα στην καθημερινότητα είναι πραγματικά μια δοκιμασία, που ξεκινά από το πρωί. Όταν ανοίξει τα μάτια του/της. Δεν είναι όμως κάτι που δεν αλλάζει. Αλλά χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό/την εαυτή. Κάτι που μπορεί να προσφέρει σημαντικά βήματα προς μια πιο ελεύθερη ζωή. 

Σιγά σιγά εμφανίζεται το φως..

Σιγά σιγά εμφανίζεται το φως. Όταν η ζωή σταματήσει να είναι είναι τόσο απειλητική, ανοίγονται νέοι δρόμοι. Φαίνονται οι κλίσεις, οι δυνάμεις, οι αρετές. Η κάθε μέρα αποκτά πιο ζωντανά χρώματα. Νέες σχέσεις είναι εφικτές ακόμα και καλύτερη εργασία. Εκεί που φαίνονταν μόνο αδιέξοδοι δρόμοι, τώρα ανοίγονται νέες ευκαιρίες. Που υπήρχε και πριν το δυναμικό τους, όμως δεν ήταν εφικτό να της δει κανείς μέσα από την παρωπίδα της έντονης ανασφάλειας. Το φως φωτίζει κάθε σπόρο έμνευσης εσωτερικά και αυτό αρχίζει να μεγαλώνει και να φαίνεται εξωτερικά. Υπάρχει η αίσθηση πως η άνθιση ειναι πιο κοντά. Και πράγματι είναι! Υπάρχει ελπίδα! Αρκεί να το αποφασίσεις να το δουλέψεις! Αξίζεις να σου δώσεις την ευκαιρία!

Αν δυσκολεύεσαι με την ανασφάλεια σε έντονο βαθμό στην καθημερινότητά σου, και αν έχεις διαπιστώσει πως έχεις κάποιες φοβίες, μπορούμε να τις δουλέψουμε μαζί μέσα από ατομικές συνεδρίες.