ανασφάλεια

Κεφάλαιο ανασφάλεια: Τι ρόλο παίζει στη ζωή μας

Κεφάλαιο ανασφάλεια: Τι ρόλο παίζει στη ζωή μας. Η ανασφάλεια είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ψυχολογία. Πολλά πράγματα τα κάνουμε από ανασφάλεια. Πολλά πράγματα αποφεύγουμε να κάνουμε λόγω ανασφάλειας. Είναι η ανασφάλεια καλή σύμβουλος για το προς τα που πορευόμαστε; Μια φράση που μου άρεσε πολύ και έχει μείνει στο νου μου εδώ και χρόνια, την είχα ακούσει στο σίριαλ δύο ξένοι: Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς. Νομίζω ανήκει στον Χαλίλ Γκιμπράν. Αν κοιτάς μονίμως προς την ανασφάλεια, τελικά εκεί οδηγείσαι. Έχει όμως και η ανασφάλεια ένα ρόλο στη ζωή, κάτι που προσφέρει, έχει την αξία της. Ας την αναλύσουμε.

Ανασφάλεια μια γνώριμη φίλη

Συχνά παίρνουμε αποφάσεις από ανασφάλεια. Από τι ρούχο θα φορέσουμε το πρωί, ως ποιον άνθρωπο θα παντρευτούμε. Έχει καθοριστική επίδραση στη ζωή μας. Άλλοτε έρχεται σε προκαθορισμένα ραντεβού με τη σκέψη μας, άλλωτε απλά εμφανίζεται χωρίς να την περιμένουμε. Είναι πράγματι μια γνώριμη φίλη που την ξέρουμε από μικρά παιδιά. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Από τότε που βγαίνουμε στον κόσμο, έξω από την απόλυτα ασφαλή μήτρα της μητέρας μας, εκείνη έρχεται. Να μας μιλήσει για όλα όσα πιθανόν να είναι επικίνδυνα. Για όλα όσα ίσως φοβόμαστε. Μια σταθερή παρουσία για πολλούς.

Είναι καλή σύμβουλος η ανασφάλεια;

Συνήθως είναι μια σύμβουλος που βασίζεται στον φόβο. Ένας φόβος για το μέλλον, που βασίζεται σε φόβους του παρελθόντος. Η αλήθεια είναι πως όταν παίρνουμε αποφάσεις μόνο από φόβο, δεν είναι καλές αποφάσεις. Όταν δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας/εαυτή μας ζούμε μονίμως σε αυτό το φόβο και την ανασφάλεια. Εκεί η ανασφάλεια δεν είναι καλή σύμβουλος. Αλλά μια σύμβουλος με παρωπίδες, περιοριστική που εμποδίζει την εξέλιξη. Τότε γινόμαστε έρμαια της ανασφάλειας, και όπου κοιτάξουμε θα δούμε φόβο. 

Πότε είναι η ανασφάλεια καλή σύμβουλος;

Αλήθεια υπάρχει περίπτωση η ανασφάλεια να είναι καλή σύμβουλος; Ναι, όταν πράγματι υπάρχουν λόγοι για φόβο, και δεν τους ακούμε. Το να αγνοούμε τον φόβο μας δεν βοηθά. Γιατί πιθανόν να έχει κάτι να μας πει. Κάτι που το σώμα, το ένστιχτο και το μέσα μας γνωρίζει, και η λογική αρνείται να δει. Εκεί η ανασφάλεια είναι μια καλή σύμβουλος. Και χρειάζεται να την ακούσουμε. Ώστε να μην κάνουμε κάτι που δεν είναι ασφαλές για μας. Κάτι που το μέσα μας γνωρίζει ότι δεν είναι καλό, αλλά επιμένουμε να το κάνουμε για λόγους όπως το στάτους, τα χρήματα, ή κάποια ανάγκη που επιμένει να καλυφθεί. Όμως έχουμε διαλέξει λάθος τρόπο να την καλύψουμε. Εκεί η ανασφάλεια έχει δίκιο. Όσο δυσάρεστη η αίσθησή της καλύτερα να την αφουγκραστούμε και να δράσουμε ανάλογα. 

Όπως όλα τα ψυχικά φαινόμενα έτσι κι η ανασφάλεια έχει τη σημασία της. Όταν γίνεται εμπόδιο στην προσωπική μας ανάπτυξη και ευημερία εκεί είναι το θέμα. Σε επόμενα άρθρα θα δούμε πότε συμβαίνει αυτό. 

Αν νιώθεις πως η ανασφάλεια εμποδίζει την προσωπική σου ανάπτυξη μπορούμε να το δουλέψουμε μαζί μέσα από ατομικές συνεδρίες θετικής ψυχολογίας.