νέα χρονιά νέος σκοπός;

Νέα χρονιά-νέα αρχή;

Νέα χρονιά! Μόλις μπήκαμε στο 2023. Η αλλαγή του χρόνου είτε λίγο είτε πολύ φέρνει μια αίσθηση ανανέωσης. Οι ζωές μας για λίγο σταμάτησαν να τρέχουν. Η ανάσα κρατημένη και τα πυροτεχνήματα της πρωτοχρονιάς ήχησαν. Τα φώτα ήρθαν. Και η ζωή συνεχίζεται. Το πως συνεχίζεται εξαρτάται από πολλά. Σίγουρα για όσα περνούν από το δικό μας χέρι, είναι και αυτά για τα οποία μπορούμε να κάνουμε κάτι. Για τα υπόλοιπα το βίωμα και η αποδοχή είναι σημαντικά. Πολλοί αυτές τις μέρες ξεκινούν να γράφουν τους στόχους του 2023. Είναι απαραίτητο ή μήπως όχι; Ας το διερευνήσουμε.

Νέα χρονιά-νέοι στόχοι;

Πράγματι για πολλούς η νέα χρονιά σηματοδοτεί νέους στόχους. Μπορεί μάλιστα να αποτελεί τη συνέχεια από μια ανακεφαλαίωση και ανασκόπηση τι έγινε την προηγούμενη χρονιά. Τι πήγε καλά, τι δεν πήγε. Τι έχει περιθώριο για βελτίωση; Έχω τη ζωή που θέλω; Και ποια εμπόδια εμφανίστηκαν, ποιες δυσκολίες μας περιόρισαν. Οπότε αν αυτό βοηθάει και είμαστε σε μια κατάσταση να βάλουμε νέους στόχους ας το κάνουμε. Με την επισήμανση να είναι ρεαλιστικοί και με βάση τις αξίες μας. Και να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που συστηματικά θα στηρίζει τους στόχους μας, όλο το χρόνο. Υπάρχει όμως πιθανότητα να μην είμαστε σε μια τέτοια φάση. Τι κάνουμε τότε;

Νέα χρονιά-ακολουθώντας τη ροή

Για κάποιους το να μπει η νέα χρονιά με νέους στόχους είναι αγχωτικό. Ειδικά αν η προηγούμενη είχε απώλεια, απογοήτευση και μεγάλη κούραση. Ίσως το να ξεκινήσει κάτι καινούριο να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Γιατί πολύ απλά δεν είναι η ώρα του. Οπότε καλύτερα να δούμε σε αυτή τη περίπτωση που είμαστε τώρα. Μπορεί να χρειάζεται να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Αντί να βάλλουμε νέους στόχους, να μειώσουμε στόχους και προσδοκίες. Να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά. Με περισσότερη ξεκούραση και το δικαίωμα στην απόσυρση. Ας ακολουθήσουμε τη ροή. Και αν αυτή λέει θέλει στάση, ανάπαυλα, αν ο κήπος της ψυχής θέλει αγρανάπαυση να το ακούσουμε. Έτσι κάνουμε χώρο για τη φυσική ροή των πραγμάτων, αβίαστα. Καθώς όταν έρθει η ώρα θα φέρει και νέους στόχους. Ως τότε κάνουμε αυτό που έχει ανάγκη τώρα ο εαυτός/η εαυτή μας.

Νέα χρονιά, δε σημαίνει χρειάζεται να γίνω κάτι καινούριο

Νέα χρονιά σημαίνει πως ακολουθώ τον κύκλο της ζωής μου. Που όταν το κάνω αυτό οδηγεί στην άνθιση. Ακούγοντας τις ανάγκες μου και τον αυθεντικό μου εαυτό/εαυτή που ξέρει καλύτερα, αν είναι να μπω σε δράση ή σε στάση.