Χριστούγεννα με αυθεντικότητα

Πως τα Χριστούγεννα γίνονται μια αυθεντική πράξη αγάπης με βάση την θετική ψυχολογία;

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και φέτος! Μια όμορφη γιορτή που πολλοί την περίμεναν και άλλοι δυσκολεύονται στο άκουσμά της. Μνήμες ξυπνούν, επιθυμίες, όνειρα και η ανάγκη για φως. Όλοι αναζητούμε μια καλύτερη ζωή. Οι γιορτές είναι σαν να έρχονται να μας υπενθυμίσουν τι είναι σημαντικό. Η προσμονή για τα δώρα, είναι και η προσμονή για κάτι καλύτερο να μας συμβεί. Έτσι τα Χριστούγεννα μπορούν να δημιουργήσουν ανάμεικτα συναισθήματα. Για αυτό και η φροντίδα είναι σημαντική, ώστε να βιώσουμε αυτές τις μέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας δούμε πως μπορούν τα Χριστούγεννα να γίνουν μια αυθεντική πράξη αγάπης, με βάση την θετική ψυχολογία.

Πριν γεννηθεί το φως με φροντίδα, προηγείται η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Τα Χριστούγεννα έχουν μεγάλη συμβολική ψυχολογική αξία. Είναι η γέννηση του Χριστού, του Φωτός. Σε πολλές παραδόσεις έχουμε τη γέννηση του Ήλιου από την Μητέρα. Αυτή η γιορτή σηματοδοτείται από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Τότε που η νύχτα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια. Η νύχτα φιλοξενεί στην αγκαλιά της όλες τις πιθανότητες της δημιουργίας. Είναι το Χάος. Η νύχτα φιλοξενεί και όλα εκείνα που κρύβουμε μέσα μας. Τη μελαγχολία, τους φόβους, τις μνήμες,. Για αυτό οι μέρες των γιορτών μπορούν να φέρουν και μεγάλη θλίψη. Πριν γεννηθεί το φως, έρχεται το μεγαλύτερο σκοτάδι. Και δεν είναι παρά μια φυσική κατάσταση, καθώς η ίδια η Φύση μπαίνει σε χειμερινή. Έτσι και οι Ψυχές μας. Καθώς το φως σιγά σιγά θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Τα Χριστούγεννα και το αγκάλιασμα στα δύσκολα κομμάτια μας.

Για κάποιους τα Χριστούγεννα φέρνουν στεναχώρια. Κάποιοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Κάποιοι θα δουλεύουν στις γιορτές ή και θα είναι μακριά από τους δικούς τους. Επίσης κάποιοι θα είναι μόνοι. Για όλους είναι σημαντικό το δικαίωμα στο φως. Και να μην μπαίνει κάτω από το χαλί η στεναχώρια. Αλλά να την αγκαλιάζουμε και να της επιτρέπουμε να είναι. Τότε η ψυχή ανακουφίζεται, με την αποδοχή. Και έρχεται το φως μέσα από αυτή την ανακούφιση. Άλλωστε το δεύτερο κύμα της θετικής ψυχολογίας είναι αφιερωμένο σε αυτό το αγκάλιασμα, στα δύσκολα κομμάτια μας. Tα Χριστούγεννα είναι μια κατάλληλη εποχή να το κάνουμε αυτό πράξη, με αυτοσυμπόνια, μια βασική έννοια της θετικής ψυχολογίάς. Και αν μας βγαίνει, ας επιτρέψουμε τη διάθεση για συγχώρεση.

Τα Χριστούγεννα ως γιορτή αυθεντικότητας και αγάπης

Τα Χριστούγεννα είναι η μεγάλη γιορτή της αγάπης. Η αγάπη είναι το θεμελιώδες συναίσθημα της θετικής ψυχολογίας. Και η αγάπη ξεκινάει από τον εαυτό/την εαυτή. Με τη φροντίδα να είναι στο πρώτο σκαλί. Να δω δηλαδή τι μπορώ να κάνω αυτές τις μέρες για να νιώθω ζεστασιά με όλα όσα είμαι. Και να δω πως μπορώ να ξεκουραστώ , και να χαρώ.Τα οικογενειακά τραπέζια μπορεί να είναι πολύ ευχάριστα. Να δω φίλους, να υπάρχει χρόνος πιο πολύς για τα παιδιά, τ@ συντροφ@.

Μπορεί όμως τα οικογενειακά τραπέζια να είναι και δύσκολα. Δύσκολες οικογενειακές σχέσεις και συγκρούσεις ή σχόλια όπως ‘’α πάχυνες’’, ‘’εσύ πότε θα κάνεις παιδιά’’, ή ‘’πάλι μόνη σου ήρθες’’, μπορεί να πονέσουν.Σε αυτές τις περιπτώσεις θέλει προστασία το μέσα μας. Όπως το καταλαβαίνει καθεν@. Αν χρειαστεί η απόσταση από κάποιους ανθρώπους ας γίνει. Ακόμη αν χρειαστεί η σιωπή και αυτή είναι κατάλληλη για την συναισθηματική ξεκούραση. Αν χρειάζεται χρόνος για συγχώρεση είναι σημαντικό να δοθεί. Η προστασία βοηθάει στην αυθεντικότητα. Να είμαι εκεί που θέλω να είμαι. Να γιορτάζω με αυτούς που θέλω να γιορτάσω, όχι με αυτούς που πρέπει. Τα χαμόγελα όταν θα υπάρξουν, θα είναι τότε αληθινά και αυθεντικά. Και αυτά είναι τα πιο πολύτιμα. Γιατί βγαίνουν με αγάπη.

Μια πράξη αγάπης

Ας είναι φέτος τα Χριστούγεννα μια πράξη αγάπης. Ας αγκαλιάσω εμένα και όσα μου είναι σημαντικά. Και ας αφήσω να μιλήσει η ευγένεια της ψυχής. Να δω και γω που κρίνω αυστηρά τους άλλους και πως μπορώ να απαλύνω την επίκριση. Ας γίνει μια πράξη ευγνωμοσύνης. Για όσα έχω. Για τα δώρα της ζωής. Και για το ότι είμαι εδώ, και ας συμβαίνει η κρίση, ήρθε ο covid, μα οι αγκαλιές και τα χαμόγελα ξαναγύρισαν. Ας είμαι ευγνώμων για την υγεία μου, τους αγαπημένους μου και όλα τα αγαθά.

 Και μια προσευχή για όσους περνάνε δύσκολα τα Χριστούγεννα. Ας τους βάλλω για λίγο και αυτούς στην αγκαλιά μου. Νοερά, ως ένα διαλογισμό αγάπης. Και αν ξέρω πως καποι@ είναι μόν@ του, αν το νιώθω, ας στείλω μια γλυκιά πρόσκληση να έρθει στη γιορτή που θα ετοιμάσω ή να συμμετέχει online. Ή να στείλω ένα γλυκό μήνυμα για χρόνια πολλά. Ας κάνω πράξη την αγάπη όπως την νιώθω, με αυθεντικότητα.

Καλά Χριστούγεννα! Με ζεστασιά στην καρδιά και πολλές ευχές από μένα και το Flourish.gr!

Πηγή:

Ivtzan, I., Lomas, T., Hefferon, K., & Worth, P. (2015). Second Wave Positive Psychology: Embracing the Dark Side of Life (1st ed.). Routledge.