Υγιής σχέση με εσωτερικό παιδί

Το σύνδρομο του Πίτερ Παν και το θηλυκό του αρχέτυπο της Αιώνιας Κόρης

Το σύνδρομο του Πίτερ Παν και το αρχέτυπο της Αιώνιας Κόρης. Ένα βαθύ θέμα προς επεξεργασία που όμως μπορεί να διαφωτίσει σημαντικά θέματα όπως το οικονομικό, το επαγγελματικό και το σχεσιακό και θέματα εξαρτήσεων.

 Παρατηρούσα αυτές τις μέρες τη δυσκολία του να αναλάβει κανείς  τη ζωή του. Κάτι που σημαίνει πως υπάρχει αντίσταση στην αποδοχή πως υπάρχουν δυσκολίες ή πως τα πράγματα κάποιες φορές δεν πάνε όπως τα θέλουμε. Αλλά και στη δύναμη να προχωράει κανείς ακόμα και μέσα από τα εμπόδια.  Τι είναι αυτό που κάνει τη σύγχρονη εποχή να είναι γεμάτη από ανθρώπους που έχουν παραδώσει τη δύναμη τους σε άλλους και ανθρώπους που το εκμεταλλεύονται και επιβάλλουν εξουσία; Τι είναι αυτό που μας κάνει να θέλουμε να μένουμε πάντα παιδιά, χωρίς να έχουμε υπευθυνότητες στη ζωή μας; Και να ζητάμε από άλλους να λύσουν τα δικά μας προβλήματα;

Το σύνδρομο του Πίτερ Πάν

Το σύνδρομο του Πίτερ Παν είναι η συμπεριφορά και η νοοτροπία ενός ενήλικα που συμπεριφέρεται σαν ένα παιδί που δεν θέλει να μεγαλώσει. Έχουμε την πρώτη περιγραφή του το 1983 από τον ψυχολόγο Dan Kiley. Δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όμως έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν τις επιπτώσεις: Αδυναμία ανάληψης ευθύνης και αποφάσεων, ανώριμες συμπεριφορές, τάση προς ναρκισσισμό δυσκολία αποδοχής της πραγματικότητας, ενώ δεν αποκλείεται η χρήση ναρκωτικών για διαφυγή από την πραγματικότητα.

Πως το αναγνωρίζουμε;

Είναι ένα άτομο που έχει την τάση να αλλάζει δουλειές πολύ γρήγορα και να μη μένει σε καμία, το ίδιο και με τα ενδιαφέροντα αλλά και τις σχέσεις. Οι στόχοι και τα όνειρα συνήθως είναι ουτοπικά και μη ρεαλιστικά και γι’ αυτό υπάρχει πολύ συχνή απογοήτευση. Επίσης όπου πάει, σε όποιο πλαίσιο δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, είναι σε μια διαρκή αναβλητικότητα, ενώ περιμένει να είναι όλα τέλεια. Και επειδή το πιο πιθανό είναι να μην είναι τέλεια φεύγει. Έτσι δε δεσμεύεται σε τίποτα. Και φυσικά θα ήθελε να ζει σε μια ουτοπία.

Επίσης μπορεί να υπάρχει οικονομική και όχι μόνο εξάρτηση από γονείς. Οι οποίοι είναι υπερπροστατευτικοί και διαθέτουν κάποια προνόμια στη ζωή τους. Η αναζήτηση συντρόφου γίνεται για να αναλάβει ο/η/το σύντροφος τις δικές του ευθύνες. Σαν να αναζητά μαμά ή μπαμπά όχι σύντροφο. Το πιο σοβαρό θέμα είναι η παραίτηση από τη δύναμή του, τη βούληση και την δράση να δημιουργήσει μια ενήλικη ώριμη ζωή με υγεία σε σώμα και ψυχή. Και η παραίτηση από το να είναι ένας ενεργός πολίτης που διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Το θηλυκό αρχέτυπο της αιώνιας Κόρης

Το θηλυκό αρχέτυπο της αιώνιας Κόρης δεν αφορά μόνο γυναίκες, αλλά κάθε άνθρωπο. Όπως και το σύνδρομο του Πίτερ Παν. Καθώς όλ@ έχουμε μέσα μας θηλυκές και αρσενικές ποιότητες. Είναι η άρνηση του θηλυκού να περάσει τις μυητικές διαδικασίες της ψυχής και να γίνει Μητέρα. Μητέρα του εαυτού της/της εαυτής της. Να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη της ζωής της. Να ζει με τις συνέπειες των πράξεών της με ώριμο τρόπο. Γνωρίζοντας πως αν ασχοληθεί με αυτό που αγαπά, θα ευδοκιμήσει.

Αλλιώς η Αιώνια Κόρη έχει τη διαρκή απαίτηση από τους άλλους να τη φροντίζουν. Αναζητά σύντροφο μπαμπά ή μαμά που θα την ντύνουν, ταΐζουν, θα της ψωνίζουν και εκείνη θα κάθεται στο θρόνο της πριγκίπισσας. Ή αλλιώς θα είναι εκείνη που ποτέ δεν θα δεχτεί την ώριμη θηλυκή πλευρά, που δημιουργεί, που φροντίζει, που μοιράζεται. Είναι μια ψυχή που δεν αναλαμβάνει την αποστολή της και ως συνέπεια και τη δύναμή της. Και εδώ υπάρχει παραίτηση.

Που οδηγεί αυτό;

Μιας και είμαστε σε μια κοινωνία που όλα είναι να γίνονται γρήγορα και χωρίς κόπο υπάρχει έντονο το φαινόμενο και του Πίτερ Παν και της Αιώνιας Κόρης. Application που τα φέρνουν όλα στην πόρτα σου. Συσκευές για κάθε ανάγκη και κάθε είδους εξυπηρέτηση. Θα μου πείτε που είναι το πρόβλημα σε αυτό; Είναι πως ύστερα το ίδιο γίνεται απαίτηση και από την οικογένεια, και στα εργασιακά και στις σχέσεις. Οι σχέσεις γίνονται fast food και οι άνθρωποι με κάθε τρόπο αναλώσιμοι. Οι άνθρωποι σταματούν να διεκδικούν και γίνονται έρμαια μιας οθόνης που φαίνεται να τα προσφέρει όλα χωρίς κόπο. Και ακόμα και στη θεραπεία έρχονται και περιμένουν από το θεραπευτή να τους λύσει τα θέματα. Εκεί τότε ξεκινάει η αλλαγή, όταν μπουν πραγματικά στη διαδικασία της συνειδητοποίησης πως όλο αυτό επηρεάζει τη ζωή τους. Και πως αναλαμβάνει ο καθένας τη φροντίδα του εσωτερικού παιδιού.

Η αλλαγή

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποιες θεμελιώδης ανάγκες. Όπως το ότι θέλουμε την αγάπη και την ευημερία στη ζωή μας. Όταν γίνει κατανοητό πως αυτά μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από τη δική μας θέληση τότε τα πράγματα αλλάζουν. Η συνειδητοποίηση είναι πολύ σημαντική. Και η βούληση να επιστρέψει η δύναμη εκεί που ανήκει, στον εαυτό/στην εαυτή. Αλλά και η αναγνώριση πως το εσωτερικό παιδί υπάρχει, αλλά ο εσωτερικός ενήλικας έχει αναλάβει να του καλύπτει τις ανάγκες. Όχι οι άλλοι. Τότε υπάρχει υγιής σχέση με το εσωτερικό παιδί! Και τότε εκείνο απελευθερώνεται και γεμίζει την ψυχή με χαρά!

 Ναι η ζωή έχει δυσκολίες. Έχει όμως πολλά όμορφα δώρα όταν την αναλάβουμε στα χέρια μας. Όταν μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας. Και όταν ο λόγος μας έχει βάση. Όταν γινόμαστε αξιόπιστοι. Και οι άλλοι μπορούν να μας εμπιστευτούν. Όταν φτιάξω με τα χέρια μου το φαγητό μου έχει άλλη νοστιμιά. Όταν δημιουργήσω τη δική μου ατομική επιχείρηση έχει μεγάλη ικανοποίηση. Ή όταν γράψω το βιβλίο που ήταν το όνειρό μου. Όταν το νιώσω πως είμαι έτοιμη/ος/ο κάνω οικογένεια και να έχω παιδιά. Και πόσο όμορφο όταν μπω σε μια θεραπευτική διαδικασία και δω εμένα να αλλάζω, να βάζω όρια, να φτιάχνω τη δική μου φωλιά με τα δικά μου υλικά μαζί με τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Αλλά και πως θα είναι μια κοινωνία που εγώ, εσύ και ολ@ θα συμμετέχουμε ενεργά ως ώριμοι ενήλικες, μην αφήνοντας την εξουσία να καταπατά. Και βάζοντας το σπόρο για μια ώριμη κοινωνία.

Αν σε ενδιαφέρει να δουλέψεις με εσένα και όσα σε εμποδίζουν να είσαι στη δύναμή σου, θα χαρώ πολύ να το δουλέψουμε μαζί, μέσα από ατομικές συνεδρίες.