εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η εξάλειψή της βίας κατά των γυναικών θεμελιώδης προϋπόθεση για την ευημερία

Η εξάλειψή της βίας κατά των γυναικών θεμελιώδης προϋπόθεση για την ευημερία. Πως μπορεί μια κοινωνία να εξελιχθεί όταν δεν φροντίζει τη γυναίκα; Πως περιμένουμε την ευημερία όταν η βία κατά των γυναικών είναι ακόμα έντονη; 25 Νοέμβρη είναι μια παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη σε αυτό. Χρειαζόμαστε μια τέτοια ημέρα καθώς τα δεδομένα μιλούν: 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. Οπότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Όμως και τρόπους να τα καταφέρουμε!

25 Νοέμβρη- Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη κατά της βίας των γυναικών

Στις 17 Νοέμβρη του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25 Νοέμβρη ως η Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη κατά της βίας των γυναικών. Η ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960. Από τότε είναι πάντα επίκαιρη καθώς η βία και η κακοποίηση των γυναικών συνεχίζει.

 Ας δούμε το κίνημα του metoo στην Ελλάδα αλλά και κάποια σημαντικά δεδομένα όπως:  Η πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία». Από την άλλη φαινόμενα όπως το body shaming, doxing, cyber flashing, online stalking είναι σε έξαρση με την ολοένα αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας. Οι γυναίκες δεχόμαστε κακοποιητικές συμπεριφορές με νέες και παλιές μορφές.

Ευημερία και γυναίκα

Η γυναίκα είναι το δυνατό φύλο που φέρνει σπουδαία δώρα στη ζωή, στη κοινωνία, τη δημιουργία. Είναι η νέα, η μητέρα, η γραιά, η δημιουργός, η εστία, η φωλιά, η φροντίδα. Η Φύση, η μήτρα, η φτερούγα, η σπηλιά, η ροή του ποταμού, η άνθιση, η κοίμηση. Έχει άπειρες ικανότητες, ταλέντα, τρόπους έκφρασης. Εκείνη που γεννά τη ζωή, που θρέφει τη ψυχή, που μεγαλώνει το παιδί, το εσωτερικό, τη νέα γενιά, την νέα ανθρωπότητα. Χωρίς τη γυναίκα δεν υπάρχει νέα ζωή, ευημερία. Όσο η πατριαρχία την καταπιέζει, καταπιέζει το ο,τι πιο όμορφο. Όσο της φέρεται με βία, παραβιάζει και δείχνει το λιγότερο ασέβεια στην ίδια την ύπαρξη. Για αυτό αν θέλουμε την ευημερία χρειάζεται να είναι δεδομένη η ευημερία των γυναικών. Να εξαλειφθεί από προσώπου γης η βία. Να μπορούμε να είμαστε ελεύθερες να είμαστε οι εαυτές μας και να απολαμβάνουμε τη ζωή.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Να ενημερωθούμε όσο γίνεται καλύτερα. Σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι υπάρχει η  Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας και το e-mail: sos15900@isotita.gr. Η πρόληψη και η παιδεία είναι πολύ βασικές. Η εκπαίδευση σε θέματα αντιμετώπισης της βίας επίσης. Όπως και η ανάπτυξη του Πολιτισμού Φροντίδας. Και φυσικά η αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος. Το πως μεγαλώνουν σήμερα οι άντρες, και να αλλάξει αυτό ουσιαστικά. Και πως όλο το σύστημα αξιών θα αγκαλιάζει τη γυναίκα καθώς και όλα τα φύλα. Επίσης οι κύκλοι γυναικών και οι κύκλοι αντρών είναι πολύτιμοι. Όπως και η συμμετοχή σε δράσεις, κινήματα φεμινιστικά και πορείες, όπως η χτεσινή που ξεκίνησε από την Ομόνοια.

Ας φροντίσουμε τις εαυτές μας όσο γίνεται καλύτερα!

 Η θεραπεία και η φροντίδα μου ως γυναίκα είναι πολύ σημαντική. Το να νιώσω ότι αξίζω ως γυναίκα, και να με προστατεύω. Αν έχω υποστεί βία να κάνω το καλύτερο για μένα να επουλώσω το τραύμα μου και να διεκδικήσω τη δικαιοσύνη. Όταν θα είμαι έτοιμη!

Αν νιώθεις ό,τι χρειάζεσαι ενδυνάμωση και στήριξη είμαι εδώ για σένα. Μπορούμε να το δουλέψουμε μέσα από ατομικές συνεδρίες.


Πηγές: https://www.sansimera.gr/worldays/74 ,https://womensos.gr/