νόημα

Τι νόημα έχει η ζωή;

Τι νόημα έχει η ζωή; Για ποιο λόγο ζούμε; Ποιος μας έφερε εδώ; Από που προερχόμαστε οι άνθρωποι; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε κάνει. Δεν είναι εύκολες οι απαντήσεις. Άλλωστε οι άνθρωποι προσπαθούν να τα απαντήσουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και ακόμα το ψάχνουν. Ποια είναι η σωστή απάντηση, δε γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ποια είναι η κατάλληλη απάντηση για μένα. Επίσης ξέρω πως βρίσκει κανείς την κατάλληλη απάντηση για τον εαυτό/εαυτή του/της. Θα πω επίσης πως δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που εμφανίζει αυτή την απάντηση, μονάχα η διαδρομή προς την ψυχή, που παίρνει χρόνο.

Είναι αιώνιο το ερώτημα;

Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι από τη στιγμή που ανέπτυξαν τη σκέψη άρχισαν να αναρωτιούνται για το νόημα της ζωής. Στην αρχή δόθηκαν απαντήσεις μέσα από τη θρησκεία κυρίως, όπως ο ανιμισμός. Για τον ανιμισμό όλα έχουν πνεύμα μέσα τους και ζωή, ακόμα και οι πέτρες. Η μυθολογία σε όλο τον κόσμο προσπάθησε να δώσει το γιατί δημιουργήθηκε ο κόσμος και ποιο το νόημά του μέσα από αρχετυπηκές μορφές και ηρωικά πρόσωπα, όπως οι θεοί του Ολύμπου. Αργότερα με την ανάπτυξη του πολιτισμού εμφανίστηκαν και τα πρώτα φιλοσοφικά ρεύματα. Όλα προσπαθούσαν να εξηγήσουν την ύπαρξη.

Εν αρχή είναι ο Λόγος ή το Χάος; Όλα δημιουργήθηκαν από ένα Θεό, από πολλούς ή όλα είναι Ύλη. Ξεχωριστό είναι το Σώμα από τη Ψυχή ή όχι. Και τι είναι η Ψυχή; Έτσι δημιουργήθηκαν πολλές σχολές, όπως του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Ο Ιπποκράτης από την άλλη δεχόταν το Όλον της ύπαρξης και πως όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία, το ίδιο και η ασθένεια.

Θεωρίες για το νόημα

Από τότε δημιουργήθηκαν τόσες θεωρίες, όσο και οι προσπάθειες να απαντηθεί το νόημα της ύπαρξης, και άλλες τόσες θρησκείες. Υλισμός, ιδεαλισμός, ηδονισμός, κυνισμός, θετικισμός, εμπειρισμός, ρεαλισμός, υπερρεαλισμός, ουτοπισμός, μηδενισμός, και πόσα άλλα σε -ισμός. Ενδιαφέρον έχει το ρεύμα του υπαρξισμού που εστίασε στη μοναδικότητα κάθε ύπαρξης, που διαμορφώνεται μέσα από τις πράξεις της. Όπως και όλων των θεωριών ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας: από το συμπεριφορισμό, και το φροϋδισμό ως τη Gestalt και την προσωποκεντρική θεωρεία. Και η λίστα συνεχίζεται. Όμως κάθε φορά σε κάθε νέα θεωρεία βρισκόμαστε πιο κοντά στην αλήθεια. Ναι δεν έχει βρεθεί μια πανανθρώπινη απάντηση. Όμως πλέον είναι γνωστοί οι τρόποι να βρει κάποιος την προσωπική του διαδρομή στην απάντηση ή και την προσωπική του απάντηση.

Τελικά ποιο είναι το νόημα της ζωής;

Το νόημα της ζωής είναι αυτό που εσύ της δίνεις. Για να φτάσεις στο σημείο αυτό χρειάζεται να έχεις κάνει μια διαδρομή αυτογνωσίας. Να μάθεις τι για σένα είναι σημαντικό. Και συχνά οι απαντήσεις αφορούν εξωτερικούς παράγοντες, όπως το χρήμα, η φήμη, η δουλειά, η δύναμη. Άλλοτε είναι άλλοι άνθρωποι, όπως ο έρωτας, τα παιδιά. Η πιο βαθιά και ουσιαστική απάντηση βρίσκεται στον πυρήνα της ψυχής. Εκεί που οι απαντήσεις είναι μονολεκτικές αλλά σύνθετες. Όπως η αγάπη, η υγεία, η ευημερία, η χαρά , η καλοσύνη, η προσφορά, η συνείδηση, το ήθος, οι αρχές μου.

Και η απάντηση έρχεται με το να ζεις, να αφήνεσαι με εμπιστοσύνη στη ζωή και να δουλεύεις με τον εαυτό/εαυτή σου. Να φροντίζεις τα ψυχικά τραύματα και τις εσωτερικές πληγές, ώστε να μην διαμορφώνουν το νόημα της ζωής σου. Αλλά η ξεκάθαρη επιλογή έρχεται από τη γνώση, το συναίσθημα, και το κίνητρο που σε οδηγεί να κάνεις ό,τι είχες κάνει ως τώρα στη ζωή σου. Και πως είναι αυτή η ζωή τελικά αν στο κέντρο της έχει την αγάπη ή τη συνείδηση; Την αγάπη για σένα, για αυτά που κάνεις, για τους ανθρώπους που αφιερώνεις το χρόνο σου. Ίσως τότε στο τέλος κάθε ημέρας να χαμογελάς από ικανοποίηση και ευχαρίστηση.

Ναι δεν ξέρεις το νόημα της ζωής για την ανθρωπότητα, ξέρεις όμως για σένα και αυτό είναι πολύτιμο.

Το βιβλιο του Irvin Yalom ” Όταν έκλαψε ο Νίτσε” , ήταν το βιβλίο που με έκανε να θέλω να γίνω ψυχολόγος. Σε κάποιο σημείο ο Yalom περιγράφει τα εξής λόγια του Νίτσε: ”Δεν είναι η αλήθεια ιερή, είναι η αναζήτηση της αλήθειας του καθενός μας! Μπορεί να υπάρχει πιο ιερή πράξη από την αυτοαναζήτηση; Το φιλοσοφικό μου έργο, λένε κάποιοι είναι χτισμένο πάνω στην άμμο: οι απόψεις μου αλλάζουν συνεχώς. Αλλά μια από της πάγιες και καθοριστικές μου φράσεις είναι: Γίνε αυτό που είσαι! ”Που μόνο μέσα από την αυτογνωσία θα το μάθεις!

Αν θέλεις να ακολουθήσεις το δικό σου δρόμο αυτογνωσίας, αν δυσκολεύεσαι να βρεις τι είναι αυτό που σε κάνει να χαμογελάς στο τέλος κάθε ημέρας από ευχαρίστηση, αν δυσκολεύεσαι να βρεις το νόημα σου προτείνω να το δουλέψουμε μαζί μέσα από τις ατομικές συνεδρίες θετικής ψυχολογίας.