δύναμη

Ποιες οι διαφορές της δύναμης από την εξουσία;

Ποιες οι διαφορές της δύναμης από την εξουσία; Είμαστε σε μια περίοδο που γίνονται αποκαλύψεις για υποθέσεις που αφορούν την εξουσία. Εξουσία πάνω σε ανθρώπινα σώματα, ψυχές, ανθρώπινες ζωές και βία ακόμα και με την πιο αποτρόπαιη μορφή της. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και στην πολιτισμένη Δύση. Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε δύναμη. Το τι κάνουμε αυτή τη δύναμη είναι απόφαση ζωής. Αν την αξιοποιούμε για να κάνουμε καλό, να ευτυχίσουμε ή αν τη μετατρέπουμε σε εξουσία για να χειραγωγήσουμε άλλους. Και θέλω να κάνω μια βασική ερώτηση. Ποιος από τους ανθρώπους με εξουσία, που εκμεταλλεύεται και καταπιέζει άλλους είναι ευτυχισμένος και έχει αγάπη;

Τι σημαίνει να έχω εξουσία

Με μια απλή έρευνα στο google βρήκα πως εξουσία σημαίνει η δυνατότητα, με βάση την ισχύ, τον νόμο, που έχει κάποιος να επιβάλλει τη θέλησή του σε άλλους. Επίσης είναι ο τρόπος που έχει ένα κράτος να ελέγχει ή να υπαγορεύει τις ενέργειες του λαού του. Ή αλλιώς η δυνατότητα που έχει κάποιος να υποχρεώνει κάποιον άλλο να ενεργεί ή να συμπεριφέρεται με ορισμένο τρόπο. Η εξουσία λοιπόν έχει να κάνει με την επιβολή και τον έλεγχο. Αλλά και με το να υποχρεώνω κάποιον άλλο να κάνει κάτι. Με βάση την ισχύ που έχω, όχι την δύναμη. Άρα το να κατέχω εξουσία σημαίνει πως μπορώ να χρησιμοποιώ την ενέργεια μου και την προσοχή μου για να περιορίσω τους άλλους. Ακόμα και να ασκήσω βία.

Ένας άνθρωπος με εξουσία μπορεί να γίνει επιθετικός, ακόμα και ακραία χειριστικός και βάναυσος με τη βούλα. Ένας βασικός λόγος που γίνονται πολλά αποτρόπαια από ανθρώπους της νύχτας, πολιτικούς, αστυνομικούς, θρησκευτικούς ηγέτες, ηθοποιούς με φήμη, όπως ο Λιγνάδης, ή ανθρώπους που έχουν με υπόγειο τρόπο εξουσία όπως ο Μίχος.

Τι σημαίνει να έχω δύναμη

Με βάση την επιστήμη της φυσικής, δύναμη ασκούμενη σε ένα σώμα, λέγεται η αιτία που προκαλεί μεταβολή στην κινητική κατάσταση του σώματος. Για την θετική ψυχολογία, δύναμη είναι η αρετή και τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα που οδηγούν στην ανάπτυξη ενός ανθρώπου, ώστε να έχει καλή ζωή. Αλλά και να συνεισφέρει στην ευημερία των άλλων ανθρώπων και της κοινωνίας. Είναι η ενέργεια και η προσοχή που δίνω σε εμένα και στους άλλους για καλό σκοπό, και για να κάνω τις ζωές μας καλύτερες. Είναι η αιτία που προκαλεί μεταβολή στην κινητική κατάσταση της ψυχής να πράξει το καλό. Στη θετική ψυχολογία υπάρχουν 24 δυνάμεις χαρακτήρα που κατηγοριοποιούνται σε 6 αρετές: 1. Σοφία-Γνώση, 2. Κουράγιο, 3. Ανθρωπιά, 4. Δικαιοσύνη, 5. Εγκράτεια, 6. Υπέρβαση. Επίσης μια σημαντική δύναμη εδώ είναι η αγάπη, όπως και η ευγνωμοσύνη, η συγχώρεση, η ομαδικότητα κλπ. Άρα δύναμη σημαίνει πως αξιοποιώ αυτές τις 24 δυνάμεις που όλοι έχουμε, αλλά σε διαφορετική κατάταξη, με τρόπο αγαθό.

Η διαφορά και η επιλογή μεταξύ δύναμης και εξουσίας

Η διαφορά είναι ξεκάθαρη, πως η δύναμη αφορά την ευημερία και το κοινό καλό, ενώ η εξουσία με περιορισμό, έλεγχο και σχετίζεται συχνά με κατάχρηση, καταπίεση και βία. Οπότε το ερώτημα είναι πως χρησιμοποιώ την ενέργειά μου και τις ικανότητές μου; Και πως η κοινωνία χρησιμοποιεί την εξουσία και πως τη δύναμη; Τι κάνω εγώ για αυτό; Για παράδειγμα μια από τις δυνάμεις που είναι πως έχω καλούς φίλους και ανήκω σε μια κοινότητα που με αγαπά και με στηρίζει. Αυτό με βοήθησε να σταθώ στον κορονοϊό. Και τώρα που κάποιος φίλος έχει υποστεί τραύματα από την εξουσία, εμείς με τη δύναμή μας στηρίζουμε και φροντίζουμε με αγάπη.

Ας επιλέξουμε τη δύναμη για τη δική μας τη ζωή, την κοινωνία και τη φύση. Ας γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.