Γιατί να κάνω συνεδρίες θετικής ψυχολογίας;

Γιατί να κάνω συνεδρίες θετικής ψυχολογίας; Η θετική ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά τι είναι αυτό που με κάνει να ζω καλά. Έχει πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία και βοηθά όχι μόνο στο να είμαι λειτουργική/ος/ο μέσα στην ημέρα μου αλλά και να ανθίζω. Δηλαδή να αξιοποιώ τις δυνάμεις μου και τις ικανότητές μου ώστε να έχω ευημερία και να ακτινοβολώ την εσωτερική μου ομορφιά, όπως ακριβώς τα λουλούδια. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πρακτικά που βοηθάει η θετική ψυχολογία.

Στρες, ψυχικός + σωματικός πόνος και θετική ψυχολογία

Ζω σε μια κοινωνία που όλα κινούνται γρήγορα. Η πίεση για επιτυχία, το άγχος της καθημερινότητας, να ανταπεξέλθω στο να πληρώσω λογαριασμούς, να πάω το παιδί στο σχολείο, να είμαι καλή/ος/ο σύντροφος κ.α. είναι μια πραγματικότητα. Αυτό το άγχος μένει στο σώμα μου, απορροφά τη σκέψη μου και τη ζωτική ενέργειά μου. Ναι, το να μάθω πως τα διαχειρίζομαι είναι πολύ σημαντικό. Και η ψυχολογία μπορεί να με βοηθήσει σε αυτό. Όμως μπορεί να με κάνει να κάνω ένα βήμα παραπέρα, να αγκαλιάσω τη ζωή και όσα μου φέρνει καθώς και να την απολαύσω. Ακόμα και αν ο τρόπος ζωής μου έχει καταλήξει σε ψυχικό ή και σωματικό πόνο μπορώ να το αντιστρέψω.

Στη δουλειά μου έχω ανθρώπους που έχουν να ξεπεράσουν ψυχοσωματικά ακόμη και σοβαρές ασθένειες. Εκεί είναι που βλέπω πως η θετική ψυχολογία, μέσα από τη δουλειά που κάνουμε μαζί, αναπτερώνει το ηθικό τους. Αλλά και τους στηρίζει ουσιαστικά. Ειδικά όταν βρίσκουν το δικό τους νόημα στο βίωμά τους. Καθώς τα μάτια της ψυχής τους ανοίγουν στο να δουν την ομορφιά της ζωής. Εκεί αντικρύζω το μεγαλείο της ψυχής τους και πως γίνονται ηρωίδες και ήρωες στο δικό τους δρόμο για την αυτό-αγάπη και την πληρότητα. Κάτι που με εμπνέει και εμένα την ίδια στο δικό μου δρόμο. Και τελικά η δουλειά που κάνουμε μαζί γίνεται μια διαδρομή άνθισης και για τους δύο.

Ποια είναι τα οφέλη της θετικής ψυχολογίας;

Προσφέρει στήριξη:
 1. Για ψυχική ανθεκτικότητα
 2. ώστε να εδραιωθεί η συναισθηματική ασφάλεια και οριοθέτηση
 3. Για αποδοχή των δυνάμεων αλλά και των αδυναμιών μου
 4. Να σταματήσω να νιώθω αβοηθησία και να αναλάβω δράση με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση
 5. Να βρω τη χαρά, έτσι όπως εγώ την καταλαβαίνω
 6. Στο να ανακαλύψω τη χαρά μέσα σε υγιείς σχέσεις
 7. Να βρω το δικό μου νόημα για τη ζωή και με αυτό να βρω το κίνητρο που με κάνει να σηκώνομαι το πρωί με χαμόγελο
 8. Στο πως να βρω τον δικό μου τρόπο να ανθίζω ψυχολογικά
 9. Ώστε να αποκτήσω υγιής σχέση με το σώμα μου και να το απολαμβάνω
 10. Να καταφέρω να αποκτήσω την ευημερία που μου ταιριάζει
 11. Να μπορώ να συνδεθώ με τους άλλους και με την κοινωνία που ζω με τρόπο που να με κάνει να εξελίσσομαι. Αλλά και να βοηθώ και τους άλλους να εξελιχθούν.
Σε τι με βοηθάει:

Η θετική ψυχολογία με βοηθάει να στρέψω την προσοχή μου σε αξίες και καταστάσεις που είχα ξεχάσει. Να δω τι με κάνει να νιώθω δέος, τι είναι επί της ουσίας η θετικότητα αλλά και πως η πνευματικότητα μπορεί να έχει σημαντική θέση μέσα στην καθημερινότητα μου. Επίσης να βρω την ελπίδα και την πίστη σε εμένα και στον κόσμο που ζω. Αλλά και να ανακαλύψω ξανά το κουράγιο και το θάρρος να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Να μάθω να χαμογελώ ξανά μέσα από την καρδιά αλλά και το συκώτι μου.

Να νιώσω την αυτοσυμπόνια καθώς και το πως έρχεται αβίαστα η έμπνευση και η ροή, ως η βέλτιστη εμπειρία. Τι με κάνει να παράγω έργο με ουσία; Τι με οδηγεί να γίνομαι μύστης της δημιουργικότητας και ποια είναι η νοοτροπία του καλλιτέχνη που βρίσκει σε κάθε τι ομορφιά. Είναι ένα ταξίδι αυτό-αποκάλυψης που ταυτόχρονα φροντίζει ο,τι με πονάει και με ανακουφίζει. Καθώς απελευθερώνει το δυναμικό μου ώστε να μπορώ να ευχαριστιέμαι τη στιγμή, στη δική μου ώρα. Καθώς μαθαίνω να κάνω αυθεντικές σχέσεις που προσφέρουν τα δώρα τους στην πορεία μου για την αυτοπραγμάτωση.

Γνωρίζοντας τη θετική ψυχολογία..

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για τους λόγους που θα ανακαλύψουμε μαζί, σου προτείνω να κάνουμε ατομικές συνεδρίες θετικής ψυχολογίας. Ώστε να δούμε στην πράξη τι κάνει εσένα να ανθίζεις.  Είμαι η Βαλέρια Κουδουμογιαννάκη και θα χαρώ να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι μαζί!

Flourish