Με σημαία γυναικεία κατάμαυρα μαλλιά ..

Με σημαία γυναικεία κατάμαυρα μαλλιά. Γιατί αυτή η σημαία είναι σημαντική; Γιατί με αφορά τι γίνεται στο Ιράν; Τι σημαίνει αυτή η σημαία για τις γυναίκες και όχι μόνο; Η Ιρανή Mahsa Amini, 22 ετών έχασε τη ζωή της από την αστυνομία της χώρας της επειδή δεν είχε βάλλει σωστά τη μαντίλα της. Αυτό έφερε ένα μεγάλο ξεσηκωμό στο Ιράν από γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους, καίγοντας τις μαντήλες τους και κόβοντας τα μαλλιά τους. Διεκδικώντας το δικαίωμα της επιλογής να αφήνουν το κεφάλι ελεύθερο να το φυσάει ο αέρας. Κάτι καθόλου απλό καθώς δείχνει τη πολύτιμη διεκδίκηση της ελευθερίας να είναι οι εαυτές τους χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Και ναι εγώ έχω το δικαίωμα αυτό στη χώρα μου, όμως ο αγώνας τους με αφορά καθώς είμαι γυναίκα. Και όσο οι γυναίκες σε αυτό τον κόσμο ακόμα δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε όλα όσα είμαστε, ελεύθερες, χρειάζεται και γω και συ και όλες μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας!

Τι συνέβη στο Ιράν;

Ένα αυστηρό καθεστώς που θέλει να έχει τη γυναίκα υποταγμένη πέρα από άλλα. Από το 1979 με την Ισλαμική επανάσταση η ζωή έγινε ασφυχτική για τις γυναίκες του Ιράν. Από εκεί που μπορούσαν να ντύνονται όπως οι γυναίκες σε άλλες χώρες, όλα αυτά σταμάτησαν.  Φαρδιά ρούχα και το χιτζαμπ-μαντίλα έγιναν υποχρεωτικά. Μάλιστα δημιουργήθηκε ‘’αστυνομία ηθών’’ που περιπολεί ως και σήμερα για την τήρηση του νόμου.

Στα χέρια της ‘’αστυνομίας ηθών’’ έπεσε η νεαρή Mahsa Amini γιατί προεξήχαν κάποιες ‘’ατίθασες τούφες’’. Συνελήφθη με το που αποβιβάστηκε στην Τεχεράνη από το τρένο, με το οποίο είχε ταξιδέψει μαζί με τον αδελφό της για να επισκεφθούν συγγενείς. Οδηγήθηκε στο τμήμα και την επομένη στο νοσοκομείο, όπου πέθανε την περασμένη Παρασκευή ύστερα από τρεις ημέρες νοσηλείας σε κώμα. Και από τότε επικρατεί αναβρασμός για το δίκαιο αγώνα όλων των γυναικών στην απολυταρχία. Στο πλευρό τους είναι και άντρες που αγανακτούν με όσα γίνονται. Καθώς μια χώρα, ένας κόσμος που έχει σε τέτοια καταπίεση τη γυναίκα είναι πολύ μακριά από τον πολιτισμό, την ευημερία και την άνθιση. Χωρίς την γυναίκα ελεύθερη δεν υπάρχει άνθιση!

Ελλάδα και γυναίκα

Όταν άκουσα αυτό το νέο από την μια ήρθε ο θυμός από την άλλη βλέποντας αυτή τη σημαία με τα μαύρα μαλλιά των γυναικών του Ιράν, με διαπέρασε δέος σε όλο το σώμα. Πόσο θάρρος έχουν; Πόσο πληρώνεται η ελευθερία; Ακόμα στις μέρες μας με αίμα. Και την ίδια μέρα σε μια συνεδρία με μια πελάτισσα, μητέρα 2 νέων γυναικών μαθαίνω πως ως τώρα είχε πάει μια φορά θέατρο στη ζωή της. Στην Ελλάδα του σήμερα. Και μια φορά στα χρονικά, φέτος διακοπές.. και όχι δεν είναι εσωστρεφής. Το αντίθετο. Αλλά είχε να μεγαλώσει τα παιδιά της με έναν σύζυγο που δεν την άφηνε να πηγαίνει βόλτα, σινεμά κλπ. Και εκεί καταλαβαίνω πόσο δρόμο έχουμε.

Και δεν είναι η μόνη που περνάει τέτοιες δυσκολίες. Γυναίκες που δέχονται ανισότητα και αδικία μέσα στην οικογένεια αλλά και στη δουλειά. Πόσες γυναίκες που φοβούνται να περπατήσουν στο δρόμο μόνες τους. Και πόσες γυναίκες, οι οποίες αν δεν έχουν σύντροφο νιώθουν μισές, κατηγορούν συνέχεια την εαυτή τους για ανεπάρκεια και νιώθουν απογοήτευση. Γυναίκες που έχουν νιώσει την απόλυτη αδιαφορία από τους συντρόφους τους και άλλα πολλά. Και να θυμηθούμε το φαινόμενο metoo που συνεχίζεται!

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πολλά μπορούν να γίνουν. Αυτό που λέω σε κάθε μια από αυτές τις γυναίκες είναι όρια όρια όρια. Φτάνει πια! Και τα όχι! Να μάθουμε να λέμε όχι όταν δε θέλουμε κάτι. Και να σταματήσουμε να θέλουμε να ικανοποιούμε μονίμως τους άλλους και να αμελούμε εμάς. Να επιτρέψουμε την απόλαυση, τη χαρά, την φροντίδα, την τρυφερότητα, τη στοργή να μπει στη ζωή μας. Και να έχουμε στην καρδιά μας αυτή τη σημαία με τα μαύρα μαλλιά! Να ανεμίζουν οι σκέψεις μας και τα όνειρά μας ελεύθερα! Να δρούμε, να τολμούμε, να κάνουμε πράξη τη ζωή την ελεύθερη. Δίνοντας κουράγιο η μια στην άλλη! Και όταν το νιώσουμε να βγούμε και στο δρόμο να διαδηλώσουμε.

Διεκδικώντας τη ζωή που θέλουμε και μας αξίζει ως γυναίκες!

Η θετική ψυχολογία οφείλει να είναι στην υπηρεσία των γυναικών. Αφού είναι η επιστήμη που μελετά τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή καλή, και γεμάτη ουσία! Σε αυτό θα χαρώ να είμαι στήριγμα και σύμμαχός σου! Είμαι στη διάθεσή σου να δουλέψουμε τα όρια, και το πως θα έχεις μια ζωή που θα απολαμβάνεις ελεύθερα και ευχάριστα!