Καλή επιστροφή! Και πως μπορώ να την πετύχω

Και τώρα η επιστροφή! Καλό μήνα να έχουμε και καλή αρχή! Μιας και ξεκινάει νέα σεζόν για πολλούς, αρκετοί επιστρέφουμε στην εργασία μας ύστερα από διακοπές. Αλήθεια τι σημαίνει αυτή η επιστροφή; Σε ποιο ‘’τώρα’’ επιστρέφω; Πως βλέπω τα πράγματα ύστερα από την αλλαγή παραστάσεων των διακοπών; Ύστερα από το μήνα Αύγουστο που οι ρυθμοί πέφτουν και δίνεται χώρος και χρόνος στην παύση, ο Σεπτέμβρης θέτει τον τόνο για το επόμενο διάστημα. Άραγε πως μπορώ να επιστρέψω όμορφα, καλά και ομαλά στην καθημερινότητα μου; Αυτές τις ερωτήσεις θα δούμε μαζί σε αυτό το άρθρο.

Τι σημαίνει για μένα επιστροφή;

Μια καλή ερώτηση να αναλογιστώ. Να δω σε πια πραγματικότητα επιστρέφω. Η σύγκριση με την αίσθηση των διακοπών είναι πολύ πιθανή. Όμως αυτό που με βοηθάει είναι να δω τι πήρα από τις διακοπές και πως αυτά που πήρα θα με βοηθήσουν στην καθημερινότητά μου. Αν κατάφερα να ξεκουραστώ, έχω φορτίσει το σώμα μου. Αν είχα τη δυνατότητα να πάω σε όμορφα μέρη, γέμισα τις μπαταρίες μου με τη δύναμη χαρακτήρα ”αγάπη για την ομορφιά”. Μια σημαντική δύναμη που ανανεώνει και ξεκουράζει τη ψυχή. Και ύστερα είναι αν κατάφερα να έχω κάποια ηρεμία. Αν ο νους μου μπόρεσε έστω και λίγο να γαληνεύσει. Τώρα μπορώ να δω την καθημερινότητα μου από άλλη σκοπιά. Να δω αν μου ταιριάζει. Σε τι επιστρέφω;

Επιστρέφω σε μια καθημερινότητα με στρες;

Μια επίσης σημαντική ερώτηση. Αν επιστρέφω σε μια καθημερινότητα με στρες και πίεση, τώρα που κάπως γέμισα τις μπαταρίες μου είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσω να θέσω νέες κατευθύνσεις. Εδώ με βοηθάνε οι ερωτήσεις: -Φροντίζω καλά το σώμα μου στη καθημερινότητα μου; (διατροφή, ύπνος, γυμναστική, χαλάρωση, εκτόνωση, σεξ, ψυχαγωγία κλπ). -Φροντίζω την ψυχή μου; (χορός, έκφραση, γνώση, αγάπη για την ομορφιά, ηρεμία, καλές σχέσεις, θεραπεία κλπ)- Έχω την κοινωνική ζωή που θέλω;

Ανάλογα με τις απαντήσεις είναι ωφέλιμο αυτή την περίοδο να αναλογιστώ τι χρειάζεται να αλλάξει. Να με ακούσω και να με αφουγκραστώ. Να συνειδητοποιήσω τι ζωή θέλω να έχω. Και με βάση αυτό να θέσω στόχους.

Προγραμματισμός με όραμα και απόλαυση

Αφού δω τι θέλω να αλλάξει, χρειάζεται να δω με ποιο τρόπο θα στηρίξω τις αποφάσεις μου. Και είναι πολύ βασικό να ταιριάζουν οι αποφάσεις μου στο όραμα της ζωής μου και να έχει μέσα απόλαυση. Αν η ζωή μου είναι μια διεκπεραίωση και δεν έχει απόλαυση σίγουρα θέλει δράση προς αλλαγή. Επίσης θέλει να δω τα βήματα που χρειάζεται αυτή η δράση. Να καταγράψω το τι θέλω και πως μπορώ να τα αποκτήσω. Τι έχω και τι χρειάζεται να διαθέσω για να κάνω πραγματικότητα τις αποφάσεις μου. Να προγραμματίσω τις επόμενες κινήσεις μου. Ύστερα χρειάζεται να δω αν έχω τα κατάλληλα καύσιμα- το συναίσθημα δηλαδή που θα με κάνει να είμαι διαρκώς σε εστίαση σε αυτό που θέλω να πετύχω.

Είναι μια σπίθα που διαρκεί αυτό που θέλω;

Πως θα ήταν αν βλέπαμε τον Σεπτέμβρη με άλλα μάτια; Αν τον βλέπαμε όπως την αρχή ενός έρωτα; Επιστρέφεις,  βλέπεις τι θέλεις και βάζεις στόχο για αυτό. Θα έχει διάρκεια; Η απάντηση είναι στο κατά πόσο είσαι διατεθειμένη/ος/ο να ακολουθήσεις την καρδιά σου, όπως ακριβώς σε έναν έρωτα. Να την ακολουθήσεις με σταθερό βήμα και με αποφασιστικότητα. Έτσι θα μπορέσεις να κάνεις τη σπίθα, την όρεξη για αλλαγή να έχει διάρκεια και να φέρει τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Εκεί και ο νους θα βοηθήσει με τον προγραμματισμό.

Επειδή υπάρχει το θέμα της αναβλητικότητας, το όλο ζήτημα είναι στο κατά πόσο εσύ σε στηρίζεις για να έχεις την καθημερινότητα που θέλεις. Αν πχ. θέλεις να έχεις ένα δυνατό σώμα, με όσο γίνεται λιγότερες τοξίνες από στρες, χρειάζεται να γραφτείς στο γυμναστήριο. Άλλο παράδειγμα είναι το αν θεωρείς πως έχεις μέλλον σε μια άλλη χώρα, χρειάζεται να ξεκινήσεις να μαθαίνεις τη γλώσσα αυτής της χώρας. Αν θέλεις προαγωγή και αυτό ζητά νέες δεξιότητες, να ξεκινήσεις να κάνεις τα αντίστοιχα σεμινάρια. Και φυσικά να δουλεύεις με τον εαυτό σου και τις δυσκολίες τις εσωτερικές, όπως την εσωτερική φωνή του Κριτή. Η θετικότητα και η ροή μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό.

Η δουλειά με τον εαυτό/η

Το να ξεκινήσεις δουλειά με τον εαυτό/η σου είναι κάτι που θα βοηθήσει στο να έχεις την καθημερινότητα που θέλεις. Για αυτό σου προτείνω να το δουλέψουμε μαζί με ατομικές συνεδρίες. Να δούμε τι έχεις ανάγκη, και ακόμα πιο πολύ τις ανάγκες που δεν έχεις ακόμα αντιληφθεί και θέλουν την προσοχή σου. Ακόμη αν το άγχος είναι έντονο και δυσκολεύεσαι να το διαχειριστείς επίσης μπορούμε να το δουλέψουμε. Όπως και το θέμα της αναβλητικότητας και ό,τι σε εμποδίζει να έχεις τη ζωή που θέλεις. Θα χαρώ πολύ να ξεκινήσουμε μαζί αυτή τη διαδρομή! Και να εξερευνήσουμε πως εσύ ανθίζεις.