Πως ο Αύγουστος έχει τη δύναμη να αλλάξει την ψυχολογία μας;

Πως ο Αύγουστος έχει τη δύναμη να αλλάξει την ψυχολογία μας; Ο μήνας Αύγουστος είναι ένας ιδιαίτερος μήνας του χρόνου. Μας δίνει την ευκαιρία να ξεκουραστούμε. Δίνει όμως και την ευκαιρία να αλλάξουμε οπτική για τις καταστάσεις που ζούμε. Η ψυχολογία τον Αύγουστο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Και δεν είναι μόνο το προφανές, το ότι δίνει ευκαιρίες ξεκούρασης. Αλλά το πλαίσιο που δημιουργεί και το γόνιμο έδαφος που προσφέρει για σημαντικές ψυχικές διεργασίες, και το δίνει σε όλους! Ναι, ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που αγαπά την αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη με τους δικούς του όρους. Οι πολυάσχολες ζωές μας τον χρειάζονται και υπάρχει λόγος.

Ένας διακόπτης που κλείνει…

Ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας τον διακοπών. Ναι, δίνει την ευκαιρία να πάμε σε όμορφα μέρη και να κοιμηθούμε πιο πολύ, για όσους κάνουν διακοπές. Όμως δεν κάνει μόνο αυτό. Μιας και το κοινωνικό πλαίσιο έχει κατατάξει τον Αύγουστο σε μήνα-διακόπτη, μας δίνει την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε κύκλους. Κύκλους που αφορούν σημαντικά κομμάτια της ζωής μας. Ένα από αυτά είναι η δουλειά μας. Κατά τον Αύγουστο πολύ εργαζόμενοι παίρνουν τις άδειες τους. Άρα ολοκληρώνουν μια εργασιακή χρονιά. Μας βάζει σε μια διάθεση να κλείσουμε θέματα. Από τα πολύ πρακτικά όπως γραφειοκρατίας κλπ, ως θέματα σχέσεων και ψυχολογικά. Ένας στόχος είναι να μπει σε τάξη η ζωή μας όσο αφορά αυτά τα θέματα, ώστε να μην έχουμε να ασχοληθούμε μέσα στην άδεια.

Ο άλλος λόγος είναι γιατί ο Αύγουστος είναι ο καλοκαιρινός μήνας πριν το Φθινόπωρο. Πολλοί τον Σεπτέμβρη νιώθουν πως ξεκινούν μια νέα χρονιά. Και λόγω του ότι ξεκινάει η δουλειά μετά την άδεια και λόγω του ότι ξεκινούν τα σχολεία. Οπότε αυτό δημιουργεί μια κατάσταση μετάβασης, από την ολοκλήρωση σε νέα ξεκινήματα. Κάτι σημαντικό είναι πως και οι θεραπευτικές σχέσεις με την ψυχολόγο έρχεται σε ένα στάδιο ολοκλήρωσης πριν τις διακοπές. Έτσι δίνεται μια συνολική δυνατότητα για παύση. Και αυτή η παύση είναι πολύ χρήσιμη και είναι σημαντική καθώς οδηγεί στην απόσυρση.

Ένας διακόπτης που ανοίγει…

Η παύση είναι και χρειάζεται να είναι συνυφασμένη με τον Αύγουστο. Έστω και αν είναι για ελάχιστες μέρες. Η παύση αυτή λειτουργεί όπως η αγρανάπαυση. Αφήνει τον κήπο της ψυχής να ξεκουραστεί από τη μια και από την άλλη εσωτερικές διεργασίες αναλαμβάνουν να ετοιμάσουν τον οργανισμό για νέα ξεκινήματα. Ο διακόπτης που ανοίγει είναι αυτός της δυνατότητας για αναθεώρηση και αλλαγή οπτικής. Όταν έστω και για λίγο φεύγεις από το συνηθισμένο, αλλάζεις καθημερινότητα, αλλάζει και ο τρόπος που σκέφτεσαι. Η θάλασσα, ο φρέσκος αέρας μπορούν και σου φρεσκάρουν το μυαλό.Και σημαντικό είναι εδώ να βάζουμε όρια στη σκέψη μας και στις βαλίτσες μας να πάρουμε μαζί μας μόνο αυτά που χρειαζόμαστε. Δηλαδή να μην φέρουμε μαζί μας τα προβλήματα όπως τα επεξεργαζόμασταν πριν, αλλά να δώσουμε την ευκαιρία στον διακόπτη που ανοίγει.

Ο διακόπτης που ανοίγει δεν είναι παρά ο τρόπος που κοιτάμε τα πράγματα. Να δώσουμε μια ευκαιρία τον Αύγουστο για απόλαυση και ξεγνοιασιά. Επίσης να ανοίξουμε ως ολότητες προς νέες σκέψεις, νέους ορίζοντες μέσα από στιγμές γαλήνης και ομορφιάς. Να αφήσουμε τον εαυτό μας/την εαυτή μας να χαρεί σαν παιδί. Αν μπορούμε χωρίς πρόγραμμα. Αλλά να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν. Έστω και αν αυτό γίνει για κάποιες στιγμές. Να επιτρέψουμε να χαλαρώσουμε. Το άφημα αυτό είναι σημαντικό για την προσωπική μας ανάπτυξη. Και εκεί χωρίς πίεση είναι πολύ πιθανό να βρεθούν λύσεις και νέες προοπτικές για από Σεπτέμβρη. Όταν ο νους ξεσφίγγει βλέπει δυνατότητες εκεί που πριν δεν τις έβλεπε. Και όλοι έχουμε το δικαίωμα αυτό!

Μέσα στις πολυάσχολες ζωές μας χρειαζόμαστε την παύση. Ας αφήσουμε τον Αύγουστο να μας την προσφέρει!

Στο επόμενο άρθρο και τελευταίο πριν το κλείσιμο για διακοπές θα δοθεί και ένας εξτρά τρόπος για παύση. Ένας διαλογισμός-δώρο για τις διακοπές!