Ghosting

Ghosting-Τι συμβαίνει όταν εξαφανίζεται χωρίς προειδοποίηση;

Ghosting-Τι συμβαίνει όταν εξαφανίζεται χωρίς προειδοποίηση; Είσαι σε μια σχέση και νιώθεις πως τα πράγματα κυλάνε. Υπάρχουν καλές στιγμές όπως και προβλήματα. Δεν είναι όμως κάτι που σε απασχολεί. Άλλωστε όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Και όμως ξαφνικά εξαφανίζεται. Χωρίς να σου έχει πει κάτι, χωρίς να έχεις την παραμικρή αίσθηση πως ετοιμάζεται να απομακρυνθεί απότομα. Ghosting: ένα φαινόμενο που παρατηρείται στις μέρες μας, που όμως υπήρχε και σε προηγούμενες εποχές σε κάθε είδους σχέση, όχι μόνο ερωτικές. Το σημαντικό είναι πως τώρα το αναγνωρίζουμε και μπορούμε να το δουλέψουμε. Είναι γεγονός πως αφήνει σημάδια, όμως πλέον αυτά τα σημάδια μπορούν με τη γνώση και την εσωτερική επεξεργασία να είναι λιγότερα επώδυνα και να επουλωθούν. Τι είναι αυτό που οδηγεί κάποιον να κάνει ghosting; Γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο;

Βασικό αίτιο η ανασφάλεια

Ένα βασικό αίτιο του ghosting είναι η ανασφάλεια και η δυσκολία διαχείρισης συναισθημάτων. Το να μην μπορεί κάποιος να βάλλει όρια στον άλλο μέσα στη σχέση και τελικά να φεύγει γιατί δεν αντέχει να λέει συνέχεια ναι, ενώ διαφωνεί. Ή επειδή δεν αντέχει το ότι έχει διαφορές, στις αξίες, στις ανάγκες και στα θέλω, καθώς μέσα στη σχέση νομίζει πως χρειάζεται όλα να είναι κοινά και ταιριαστά. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που κάνουν ghosting γιατί δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον εαυτό τους και τον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει.

Η συγχώνευση συμβαίνει συχνά στις σχέσεις. Το να χάνεις δηλαδή κομμάτια ή και μεγάλο μέρος της προσωπικότητάς σου μέσα στη σχέση. Και αυτό επειδή έχεις γίνει ένα με τον άλλο και δεν υπάρχει καμιά αναγνώριση του ορίου μεταξύ σας. Για όσους κάνουν ghosting είναι μια μεγάλη απειλή, που οδηγεί σε παραίτηση από τη σχέση. Καθώς δεν ξέρουν πως να διατηρήσουν την ισορροπία του να είναι ο εαυτός τους με την μοναδικότητα της προσωπικότητά τους, μέσα στη σχέση. Οπότε η φυγή χωρίς να υπάρχει γυρισμός φαίνεται η μόνη λύση.

Ένα διαφορετικό αίτιο-η ναρκισσιστική τάση

Ένας άλλος λόγος που συμβαίνει το ghosting είναι η ναρκισσιστική τάση που έχει ο σύντροφος, ό οποίος τρέπεται σε φυγή. Εδώ όμως η πρόθεση είναι διαφορετική. Ο έλεγχος της σχέσης είναι το ζητούμενο. Η σκέψη που κυριαρχεί είναι: το σταματάω εγώ όταν θέλω, χωρίς να σου δώσω το δικαίωμα να το συζητήσεις, να διαφωνήσεις, να πεις τι γνώμη σου. Εδώ ο άλλος είναι μόνο  κάτι το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει ανάγκες . Δεν μετράει στα αλήθεια τι είναι και τι θέλει. Και αν τελικά έρχεται η εγκατάλειψη όταν δεν υπάρχει ικανοποίηση αυτών των αναγκών. Η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι χαρακτηριστική και κάθε υγιής προσπάθεια από τον/την/το σύντροφο για οριοθέτηση είναι μια ενόχληση που πρέπει να σταματήσει. Και έτσι καταλήγει στο ghosting.

Τι επιπτώσεις έχει το ghosting

Για την/τον/το σύντροφο που το δέχεται είναι ένα πλήγμα στην αυτοπεποίθηση. Ένα σοκ που χρειάζεται καιρό για να συνέλθει. Ο λόγος είναι πως δημιουργεί το αίσθημα της εγκατάλειψης. Μπορεί να υπάρχει η σκέψη: ‘’Με παράτησε χωρίς να ξέρω γιατί’’. Κάτι που μπορεί να ξυπνήσει τον βαθύ εσωτερικό φόβο εγκατάλειψης που κάποιος μπορεί να έχει. Και που είναι πιθανόν να αποτελεί και ένας λόγος που ελκύει έναν άνθρωπο που έχει τόσο έντονη την τάση φυγής, που την υλοποιεί με τέτοιο τρόπο.

 Επίσης υπάρχει έντονη η αίσθηση του ανεξέλεγκτου. Και αυτό γιατί η φυγή γίνεται χωρίς προειδοποίηση. Δεν το περίμενε. Τα δεδομένα που είχε στη ζωή αλλάζουν χωρίς να το θέλει. Πολύ πιθανόν να υπάρχουν ενοχές. Και σίγουρα ο νους ψάχνει να βρει τι έγινε. Που έφταιξε; Και η αμφιβολία: Έφυγε γιατί έκανα κάτι κακό, υπάρχει κάποιο θέμα οικογενειακό, υγείας; Προσπαθεί να δικαιολογήσει κάτι που έμεινε ανεξήγητο. Η σχέση αποκόπηκε απότομα, χωρίς να υπάρχει μια ομαλή ολοκλήρωση. Και καμιά μετάβαση. Από τη μια μέρα στην άλλη, άλλαξαν όλα στη σχέση. Και όλο αυτό επηρεάζει και άλλα κομμάτια στη καθημερινότητα. Όπως αν υπήρχε συγκατοίκηση. Πόσο μάλλον αν υπάρχουν παιδιά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  1. Μπορούμε να ενημερωνόμαστε για αυτές τις συμπεροφορές και να προσπαθίσουμε να τις κατανοήσουμε. Αυτό ανακουφίζει τον νου μας και μας κάνει να αναλάβουμε πιο εύκολα δράση
  2. Αναλαμβάνοντας δράση. Το πρώτο κομμάτι είναι το να προσπαθίσουμε να αναπλαισιώσουμε τη ζωή μας και να μας στηρίξουμε. Είναι ένα δυνατό σοκ και ο εαυτός πονάει. Άρα μας χρειάζεται. Ας του δώσουμε το χρόνο που χρειάζεται να επανέλθει σταδιακά, ενώ μέρα με τη μέρα φέρουμε την καθημερινότητα στο σημείο που εμείς θα νιώθουμε καλά μέσα σε αυτή.
  3. Μιλάμε με ανθρώπους δικούς μας που μπορούν να μας καταλάβουν και να σταθούν δίπλα μας. Οι φίλοι, οι αγαπημένοι συγγενείς μπορούν να μας δώσουν δύναμη και κουράγιο.
  4. Δουλειά με τον εαυτό και προσωπική ανάπτυξη. Το να μπούμε σε μια διαδικασία μέσα από ψυχολογική υποστήριξη είναι ένας σημαντικός τρόπος φροντίδας για αυτό που μας συνέβει. Καθώς και για το πως μπορούμε να είμαστε συναισθηματικά ασφαλής και ενδυναμωμένοι.

Και το πιο σημαντικό να μην εγκαταλείψουμε τον εαυτό μας, εμείς οι ίδιοι όταν μας συμβαίνει το ghosting!

  • Αν ανήκουμε στο ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν ghosting να αναζητήσουμε τη στήριξη που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε αυτό το μοτίβο που πληγώνει. Και που μας κάνει να μην μπορούμε να κάνουμε σχέσεις και να συνδεθούμε αληθινά.

Τροφή για σκέψη…

Η παρουσία στις σχέσεις είναι σημαντικό να έχει βάσεις. Αν μέσα μας δεν είμαστε παρόντες με τον ίδιο μας τον εαυτό δεν θα μπορούμε να είμαστε ούτε στη σχέση μας. Και θα περιμένουμε από τον άλλο να το κάνει για μας. Από την άλλη, αν τελικά και ο άλλος σύντροφος κάνει ghosting εκεί η φυγή θα φανερώσει το κενό της ουσιαστικής παρουσίας που υπάρχει πιο βαθειά μέσα μας. Και αυτό χρειάζεται να το αντικρίσουμε και να δούμε στο εδώ και τώρα πως θα το γεμίσουμε με τη δική μας αγάπη για τον εαυτό.

Αν το φαινόμενο του ghosting είναι στη ζωή σου και θέλεις να το δουλέψεις είμαι εδώ για σένα, και μέσα από ατομικές συνεδρίες θα λάβεις την στήριξη που χρειάζεσαι.