Σύγχρονος νάρκισσος

Όταν σε αγαπά σαν τον Νάρκισσο, αυτό δεν είναι αγάπη

Όταν σε αγαπά σαν τον Νάρκισσο, αυτό δεν είναι αγάπη… Σκεφτόμουν το άρθρο της εβδομάδας και πως δεν γίνεται να μη γίνει αναφορά στο φαινόμενο Λιγνάδη. Η ελευθερία του σημαίνει τρόμος για άλλους. Σημαίνει πως κάποιοι θα σταματήσουν να καταγγέλουν αποτρόπαιες πράξεις. Και σημαίνει πως το να αντιδράς στην κακοποίηση δεν θα φέρει αποτέλεσμα.Ας είναι ξεκάθαρο! Όταν κάποιος αγαπά τον εαυτό του όπως ο Νάρκισσος δεν είναι αγάπη. Όταν κάποιος σου λέει πως σε αγαπά σαν τον Νάρκισσο, αυτό δεν είναι αγάπη. Είναι κάτι που αρχίζει να διαβρώνει από παιδί την ψυχή, το ήθος και την προσωπικότητα. Και αν εξελιχθεί κάνει κάποιον ικανό να πατά επί πτωμάτων για να ανέβει σε φήμη και δόξα, συμβολικά και κυριολεκτικά. Στο τέλος οδηγείται να πιστεύει πως έχει δικαίωμα πάνω στους άλλους, στα σώματά τους, στις ψυχές τους, στη μοίρα τους ως κάτι που του ανήκει. Και έτσι πράττει το αποτρόπαιο.

Εδώ χρειάζεται καθένας, καθεμιά, καθένα να σταθεί και να δει πως θα σταματήσει αυτό. Κάθε άνθρωπος έχει τα ταλέντα του και μπορεί να επηρεάζει άλλους θετικά με την δουλειά του και το παράδειγμά του, με τις πράξεις του . Και φυσικά υπάρχει η κοινωνική αντίδραση, που είναι απαραίτητο να βγει από το μούδιασμα και να αναλάβει δράση. Η προσωπική ανάπτυξη, η δουλειά με τον εαυτό, τα όρια, η αυτοπροστασία και αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντικά. Και κάτι ακόμα, το να μάθουμε να είμαστε σε υγιείς σχέσεις, να τις φροντίζουμε και να τις προστατεύουμε βάζει τελεία σε κάθε τι άλλο που είναι κακοποιητικό.

Η σύγχρονη εκδοχή του Νάρκισσου

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου Νάρκισσου; Υπάρχουν διάφοροι τύποι. Για παράδειγμα θα τον δεις να αγοράζει ο,τι πιο ακριβό για να εντυπωσιάσει τους άλλους και να τραβήξει τα βλέμματα. Βγάζει συνέχεια selfie και κάνει τα πάντα για την εικόνα του. Θα γίνει όμως αρκετά υποτιμητικός αν δεν του κάνεις το χατήρι. Αρέσκεται στα κομπλιμέντα και στις φιλοφρονήσεις ενώ είναι υπέρμετρα φιλόδοξος και χειριστικός.

 Ένας άλλος τύπος …

Είναι αυτός που του αρέσει να τραβάει την προσοχή μέσα από τις ερωτικές σχέσεις και όχι τόσο μέσα από τα ρούχα και τα υλικά αγαθά. Χρησιμοποιεί τη σαγήνη του και τις τεχνικές του για να σε κάνει υποχείριο του μέσα στη σχέση. Συνήθως χρησιμοποιεί το gaslighting, το lovebombing και άλλου τέτοιου είδους χειρισμούς. Σκοπός του είναι να σε κάνει να χάνεις τον κόσμο σου, ώστε να υπάρχεις για τον δικό του. Η αίσθηση είναι πως μπορείς να αρχίσεις να αμφισβητείς τη λογική σου και τον εαυτό σου σε πολλά επίπεδα. Ακόμη μπορεί να σε κάνει να πράττεις ακόμα και παράτολμα για να ικανοποιήσεις τα δικά του θέλω. Μέσα στη σχέση σε θεωρεί κτήμα του και πως έτσι πρέπει να φέρεσαι.

Υπάρχει και αυτός ο τύπος που θέλει να κυριαρχεί στο χώρο εργασίας του και συμπεριφέρεται ως εκείνος να είναι ό,τι πιο σημαντικό. Θα είναι το αφεντικό ή ο προϊστάμενος που θα σου κάνει τη ζωή δύσκολη με τις υπερβολικές απαιτήσεις, τις προσβολές και με το να τονίζει συνέχεια πόσο σπουδαίος είναι. Όταν κάνει λάθη δεν τα αναγνωρίζει, ίσα ίσα τα φορτώνει σε σένα. Και εσύ πρέπει πάντα να κάνεις αυτό που σου λέει αλλιώς το τίμημα θα είναι μεγάλο. Έχει εξουσία και τη χρησιμοποιεί μόνο και μόνο για το δικό του συμφέρον.

Συχνά οι τύποι σύγχρονου Νάρκισσου  συνδυάζονται μεταξύ τους

 Το βασικό είναι να δούμε πως αφορά ανθρώπους που δεν έχουν ενσυναίσθηση. Δεν μπορούν να καταλάβουν πως νιώθουν οι άλλοι και πως η συμπεριφορά τους πληγώνει, σε βαθμό να κακοποιούν χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Η μεγαλομανεία, η αλαζονεία  και η εγωπάθεια είναι χαρακτηριστική. Επίσης πιστεύει πως πάντα σε κάθε τι χρειάζεται να έχει ξεχωριστή αντιμετώπιση. Πόσο μάλλον από τη δικαιοσύνη. Το να αναγνωρίζουμε τα σημάδια ενός ανθρώπου που φέρεται ως σύγχρονος νάρκισσος είναι σημαντικό και το πρώτο βήμα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ένα βασικό σημείο είναι η επίγνωση. Το να συνειδητοποιούμαι ως που κάποιος αγαπά τον εαυτό του και ως που είναι κάτι το μη υγιές. Αν έχουμε στον κύκλο μας τέτοιους ανθρώπους το να παρατηρούμε αν κάποιος φέρεται χειριστικά είναι σημαντικό. Τότε θα μπορούμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Κάτι πολύ βασικό είναι να αποφύγουμε να μπούμε στη λογική του. Να έχουμε εμπιστοσύνη στη δική μας λογική και το συναίσθημά , και ειδικά στο σώμα μας που ξέρει πότε δεν νιώθει άνετα με κάποιον και γιατί. Όταν αναγνωρίσουμε πως ο άλλος άνθρωπος έχει στοιχεία σύγχρονου νάρκισσου αν χρειάζεται να συσχετιστούμε, για παράδειγμα λόγω δουλειάς, ας είναι η λιγότερη δυνατή επαφή. Και

Ας μην παίρνουμε προσωπικά την όποια υποτιμητική συμπεριφορά του, διότι δεν αφορά εμάς, αλλά το δικό του μοτίβο. Αφορά την δική του ανάγκη για προσοχή και υπεροχή. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δίνουμε αξία στον εαυτό μας, στις ανάγκες, στα θέλω και στα δεν θέλω μας. Να μας αγαπάμε αληθινά!

Σε προσωπικό επίπεδο

Αν είμαστε σε κοντινή σχέση όμως εκεί θα χρειαστεί να δούμε πως μας επηρεάζει. Και τι είναι αυτό που μας οδήγησε στο να βρεθούμε σε αυτή την κοντινότητα. Ειδικά αν αφορά ερωτική σχέση ή σχέση με συγγενή, τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε δέσμιοι σε αυτόν τον άνθρωπο. Είναι κάποιο τραύμα; Η χαμηλή αυτοεκτίμηση; Είναι ένα μοτίβο της οικογένειας; Και τότε να το δουλέψουμε. Και να θυμόμαστε: Όταν κάποιος αγαπά τον εαυτό του όπως ο Νάρκισσος αυτό δεν είναι αγάπη.

Η αγάπη έχει ελευθερία, έχει ισότητα, σεβασμό, και κατανόηση. Δίνεις και δίνω γιατί μας βγαίνει με ροή. Γιατί θέλω και συ το ίδιο.

Σε κοινωνικό επίπεδο

Και εδώ είναι σημαντική η ενημέρωση. Όσο αφορά τα κοινωνικά φαινόμενα, μπορούμε να δράσουμε με τρόπο που εκφράζει καθέναν/καθεμιά/καθένα. Είτε με την τέχνη, το γραπτό λόγο, τη συμπαράσταση, την διαμαρτυρία και το θεμέλιο της κοινωνίας, την παιδεία. Το να είμαστε ευαισθητοποιημένοι με τρόπο που να μας βοηθά να εξελισσόμαστε είναι σημαντικό. Διότι εμείς δομούμε την κοινωνία. Αν κάθε ένας/μια/ένα μπει σε διαδικασία να κατανοεί τον διπλανό, να έχει ενσυναίσθηση, να φροντίζει για το εμείς έχει μεγάλη αξία. Επίσης το να βγούμε από τη θέση του αδύναμου, και της μεμαθημένης αβοηθησίας

Και έτσι να σκεφτούμε: Αν είναι ελεύθεροι άνθρωποι όπως ο Λιγνάδης, πόσοι άνθρωποι στερούνται την ελευθερία τους;

Ας καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα δύναμης όχι εξουσίας. Έναν πολιτισμό φροντίδας!

Αν θέλεις να εργαστείς για τη δική σου προσωπική ανάπτυξη και ενδυνάμωση ή και αν βιώνεις δυσκολίες λόγω σχέσης με κάποιον που έχει στοιχεία σύγχρονου νάρκισσου μπορούμε να το δουλέψουμε μαζί μέσα από ατομικές συνεδρίες.