ευτυχισμένη γυναίκα μόνη

Γυναίκα μόνη και η σχέση της με την ευτυχία

Γυναίκα μόνη μπορεί να είναι ευτυχισμένη; Συνήθως όταν ακούμε τη φράση ‘’γυναίκα μόνη’’ έρχεται συνειρμικά το ρήμα, ψάχνει. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Κάθε γυναίκα που είναι μόνη της είναι σίγουρο ότι ψάχνει σύντροφο; Ή τελικά την ευτυχία; Ή υπάρχει ενδεχόμενο να είναι ήδη ευτυχισμένη; Η κοινωνία έχει τους δικούς της ορισμούς για την ευτυχία και όσο πάμε σε πιο πίσω γενιές θα δούμε μια και βασική συνταγή. Και αναφέρομαι στο τρίπτυχο ‘’δουλειά, γάμος, παιδιά’’. Πιθανόν για μια γυναίκα ακόμα και σήμερα να θεωρείται το ‘’γάμος και παιδιά’’, σκέτο.   Αυτή λοιπόν η συνταγή που έχει διαδοθεί σε όλους μας είναι όντως για όλους;

Ερωτήσεις και σκέψεις πολύ επίκαιρες μιας και όλοι μας ψάχνουμε τελικά αυτό το κάτι που θα μας κάνει να νιώθουμε καλά. Τι είναι αυτό που ισχύει;

Τα στερεότυπα singlism + matrimania

Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει παραμείνει στο στερεότυπο πως αν μια γυναίκα είναι μόνη της είναι και αποτυχημένη. Αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Και αυτό θα το αναλύσουμε και με τη βοήθεια ερευνών. Η Δρ. Bella DePaulo από το Πανεπιστήμιο της Καλλιφόρνια είναι μια από τους ερευνητές που μελετούν τη ψυχολογία των singles. Η ίδια δηλώνει single για όλη της τη ζωή και πως έχει μια πραγματικά ουσιαστική και γεμάτη νόημα ζωή, στα 60 της χρόνια. Αφιέρωσε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην έρευνα για τους singles.

Επίσης έχει μελετήσει τις στερεοτυπίες σε σχέση με τον μοναχισμο-singlism και τη εμμονή της κοινωνίας για το γάμο-matrimania. Στη μια περίπτωση μιλάμε για τις διακρίσεις, τη διαρκή πίεση και τη προσπάθεια να μπουν στο περιθώριο ειδικά οι -γυναίκες μόνες- και από την άλλη το matrimania αφορά τη συνεχόμενη κοινωνική υπερβολική προβολή που καθιστά το γάμο τη μόνη δίοδο για μια γυναίκα στη ζωή της. Ένας κατεγισμός από γνώμες και πρότυπα που προωθούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα social media, και τις κοινωνικές δομές .Και που πιο πολύ από όλους είναι οι γονείς και οι συγγενείς που ασκούν αυτή την πίεση με τις ερωτήσεις τύπου: Εσύ ακόμα γιατί δεν παντρέφτηκες ή τα σχόλια, να η τάδε έκανε οικογένεια εσύ πότε; Και με την προκατειλημένη εικόνα πως μια γυναίκα μόνη είναι δυστυχισμένη.

Τι ισχύει για μια γυναίκα μόνη;

Η αλήθεια είναι πως για ο λόγος που μια γυναίκα μόνη διάλεξε να είναι μόνη είναι καθαρά δικός της και προσωπικός. Πράγματι υπάρχουν έρευνες που λεν πως οι μακροχρόνιες σχέσεις και ο γάμος είναι παράγοντας ευτυχίας. Όμως δεν είναι ο μόνος. Και άλλωστε πως να είναι, όταν ένα μεγάλο ποσοστό των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο. Όταν ο γάμος και οι σχέσεις για να πετύχουν θέλουν δουλειά και αφοσίωση, κάτι που δεν είναι και τόσο συχνό. Όταν βλέπουμε πως υπάρχουν τα φαινόμενα metoo, οι γυναικοκτονίες. Καθώς και το φαινόμενο πως πολλές μητέρες μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους ενώ ο σύζυγος αδιαφορεί. Ενώ υπάρχουν έρευνες όπως της Dr. Bella DePaulo που δείχνουν πως μια γυναίκα θα είναι ευτυχισμένη σε ένα γάμο όταν ήταν ευτυχισμένη και πριν από αυτόν.

Μια γυναίκα μόνη μπορεί να έχει το χρόνο να καλλιεργήσει την εαυτή της, να δει τι θέλει και να σεβαστεί την εαυτή της, τις ανάγκες της και τα θέλω της. Μαθαίνει να ανταπεξέρχεται στη μοναξιά, στη δυσκολία, στην κρίση με βάση τις δυνάμεις της. Και το πολύ δύσκολο! Να βιώσει τη θλίψη της, τον πόνο της. Μια γυναίκα μόνη μπορεί να κάνει το θαρραλέο βούτηγμα στο βυθό της ψυχής της. Αλλά και να μείνει εκεί και να τον βιώσει, να βρει τι την στοιχειώνει και να το λύσει. Να το θεραπεύσει. Αλλά και να δει, τι μέσα της την ολοκληρώνει και την κάνει να είναι ευτυχισμένη.

Να δει εις βάθος αυτό που έτσι ισχύει για όλους μας, πως η ευτυχία έρχεται με την αποδοχή και την ειρήνη με το μέσα μας. Και φυσικά με την εμπιστοσύνη πως η ψυχή ξέρει που μας πάει, ποιος είναι ο δρόμος που μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Σημασία έχει εσύ πως βρίσκεις την ευτυχία!

Και ναι μπορεί αυτό που εσένα σε κάνει να νιώθεις καλά να είναι η πνευματικότητα, ή ο χορός, η δουλεία σου, η πεζοπορία, ή κάποιο άθλημα. Μπορεί να σε κάνει να νιώθεις καλά η τέχνη, το να φτιάχνεις κοσμήματα ή ρούχα ή το να διδάσκεις και να κάνεις έρευνα. Επίσης οι φίλοι που είναι πραγματικά δίπλα σου είναι θησαυρός! Όμως αυτή η ανακούφιση που δίνει η αίσθηση πως η ψυχή μου ξέρει που με πάει. Και ξέρει τι με κάνει ευτυχισμένη είναι αυτό που χρειάζεσαι.

 Φυσικά το να κάνεις οικογένεια και παιδιά είναι σπουδαία, όμως όχι από εξαναγκασμό. Επειδή στο λεν οι γονείς σου και οι συγγενείς. Αλλά επειδή εσύ το ένιωσες πως βρήκες τον άνθρωπό σου και πως ναι πράγματι θέλεις να κάνεις παιδιά μαζί του/της.  Πως η ψυχή σου αναγνώρισε αυτόν τον άνθρωπο για να είστε συνταξιδιώτες της ζωής. Και μαζί να μεγαλώσετε τα παιδιά σας. Αν δεν είναι για σένα αυτό το μονοπάτι είναι δικαίωμά σου. Και σε αυτή τη περίπτωση αυτό που μπορεί να σε οδηγήσει στη θλίψη είναι να αφήσεις την πίεση της κοινωνίας να σε καταβάλει.

Ο δρόμος για την ευτυχία είναι καθαρά δική σου υπόθεση!

Αν δυσκολεύεσαι…

Αν δυσκολεύεσαι να βρεις τον δικό σου δρόμο είναι σημαντικό το να ζητήσεις βοήθεια. Διότι ζούμε σε έναν κόσμο που έχει πολλές απαιτήσεις και πιέζει. Για αυτό αν χρειάζεσαι στήριξη μπορούμε να το δουλέψουμε μαζί μέσα από ατομικές συνεδρίες. Θα χαρώ να είμαι δίπλα σου καθώς βρίσκεις τους δικούς σου τρόπους να νιώθεις καλά!και το δρόμο την ευτυχίας σου!

Πηγές:

https://www.belladepaulo.com/