lovebombing

Όταν η ‘’αγάπη’’ γίνεται καταπιεστική-To φαινόμενο Lovebombing και πως το αντιμετωπίζουμε

Όταν η ‘’αγάπη’’ γίνεται καταπιεστική-To φαινόμενο Lovebombing και πως το αντιμετωπίζουμε. Συνεχίζουμε στο κεφάλαιο σχέσεις και αυτή τη φορά μελετάμε ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά ειδικά στις αρχές μιας γνωριμίας. Φαίνεται σαν κάτι το πολύ όμορφο στην αρχή, το παραμυθένιο, όμως θέλει να είμαστε σε εγρήγορση. Και αυτό γιατί τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Το lovebombing είναι μια τεχνική χειρισμού στις σχέσεις που μας αφήνει στο τέλος αδειασμένες/ους/α και με πολλές επιπτώσεις στον ψυχισμό μας. Και μιας και η ψυχή μας είναι πολύτιμη χρειάζεται να μπορούμε να την προστατεύουμε και να την προφυλάσσουμε. Και ένας πολύ σημαντικός τρόπος είναι η ενημέρωση. Για να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του lovebombing και τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.

Πως ξεκινάει το lovebombing;

Ας το δούμε με ένα παράδειγμα: Έχεις βγει ραντεβού και πέρασες πολύ όμορφα. Ξαφνικά νιώθεις πως αυτός ο άνθρωπος είναι ίσως αυτό που έψαχνες. Κερνάει το φαγητό που φάγατε, σε πάει σπίτι, και φαίνεται πολύ γενναιόδωρος. Λες! Αχ να επιτέλους συμβαίνει και σε εμένα. Αρχίζει λοιπόν να σε γεμίζει δώρα, λουλούδια, ανθοδέσμες. Μπορεί να σου πει και το σ’ αγαπώ από την πρώτη βδομάδα. Σου λέει συνέχεια γλυκόλογα. Μα πόσο διψούσες για αυτά;

Ακόμη αρχίζει να σου λέει πως εσύ είσαι η μια και μοναδική/ ο ένας και μοναδικός/το ένα και μοναδικό. Και άλλα τέτοια λόγια όπως: ‘’Δεν έχω ξανανιώσει έτσι, με κάνεις και πετάω στα σύννεφα, θέλω όλη την ημέρα να είμαι μαζί σου, είσαι το καλύτερο πράγμα που μου έχει συμβεί, δεν έχω ξαναγνωρίσει κάποια/ον/ο τόσο τέλοια/ο, είναι γραφτό να είμαστε μαζί’’. Σε παίρνει πολλά τηλέφωνα μέσα στην ημέρα ή μιλάει συνέχεια μαζί σου στο facebook/instagram κλπ. Και αρχίζει να σου κάνει συχνά εκπλήξεις. Έρχεται στο γραφείο, ή εκεί που έχεις βγει με τις φίλες σου. Και διαπιστώνεις πως όταν λέει πως θέλει να είστε όλη μέρα μαζί το εννοεί, με μια υπερβολή και έναν ψυχαναγκασμό.

Τι συμβαίνει πραγματικά;

Ο άνθρωπος αυτός είναι αρκετά ανασφαλής. Πολύ πιθανόν να έχει ναρκισιστικά στοιχεία. Εξίσου  πιθανόν να σου αρέσει στην αρχή όλο αυτό. Όμως μετά αρχίζεις να νιώθεις μια δυσφορία. Μπορεί να αναρρωτιέσαι γιατί, και να λες μα επιτέλους έχω την προσοχή που ήθελα από μια σχέση. Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι σχέσεις τύπου αυτοκόλλητοι, πάμε παντού μαζί, τα κάνουμε όλα μαζί τις ονομάζουμε στην ψυχολογία συγχωνευτικές.  Αυτό σημαίνει πως εκεί που ήταν δυο προσωπικότητες στη σχέση, τώρα η μια έχει συγχωνευτεί στην άλλη. Με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει ποιος είναι ποιος. Χάνεται η αυτονομία, η διαφορετικότητα, η ίδια η προσωπικότητα. Για αυτό αρχίζεις να νιώθεις δυσφορία. Και αυτό είναι καλό σημάδι. Δηλαδή ο ψυχισμός σου αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και σε προειδοποίει μέσα από τη δυσφορία. Διότι νιώθει την παράλογη πίεση που δέχεται.

 Όταν κάποιο άτομο επιχειρεί να κάνει lovebombing στην ουσία επιθυμεί αυτή την κατάσταση. Και κάτι άλλο. Έχει την επιθυμία να είναι σε σχέση που το άλλο άτομο θα είναι μονίμως απασχολημένο μαζί του. Τις δικές του ανάγκες και τα δικά του θέλω να είναι πάνω από όλα, από φίλους, οικογένεια κλπ. -Μα αφού σε έχω γεμίσει με ‘’αγάπη΄΄, ‘’δώρα’’ ε και συ δεν πρέπει να δώσεις κάτι; Μόνο που αυτό που ζητάει είναι η αποκλειστικότητά σου, η καθημερινότητά σου, ο χρόνος σου, η ενέργειά σου, να του/της ανήκει. Έτσι θα αρχίσει να σε καταπιέζει.  Και αυτό συμβαίνει λόγω των δικών της/του ελλειμάτων και του κενού που νιώθει, και την απαίτηση αυτά να τα καλύψει κάποιος άλλος. Είναι συχνά άνθρωποι που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και αυτό είναι σημαντικό να το καταλάβεις.

Ποια είναι τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης;

Αρχικά παρατηρείς με ουδέτερη περιέργεια τη συμπεριφορά και τι νιώθεις όταν είσαι μαζί του/της. Τι σου λέει η διαίσθησή σου και το μέσα σου; Αν αρχίσεις και βλέπεις κάποια υπερβολή, καλό είναι να δεις πόσο και πότε συμβαίνει. Αν αρχίσει και γίνεται μοτίβο καλό θα ήταν να αρχίσεις να απομακρύνεσαι. Όταν βέβαια αρχίσεις να βάζεις όρια πολύ πιθανό να επιτεθεί η άλλη πλευρά. Διότι δεν είναι άτομο που δέχεται όρια και όχι. Ειδικά αν δεις πως δεν αντιδρά με κατανόηση στα όρια, αλλά με ένταση που μπορεί να γίνει παραλογισμός, εκεί σίγουρα αντιμετωπίζεις το φαινόμενο του lovebombing. Διότι είνα το φαινόμενο που σε γεμίζει ο/η σύντροφος με ενδείξεις αγάπης με υπερβολή κι ίσως τότε να νιώθεις ευχάριστα, μετά όμως έρχεται ο λογαριασμός και η απαίτηση να είσαι μονίμως πάνω του/της.

Τι είναι ουσιαστικό για να το αντιμετωπίσουμε;

Για να μη φτάσεις όμως σε αυτό το σημείο, όπως και να έχει πρωτού ξεκινήσει μια σχέση δε χρειάζεται βιασύνη. Διότι αν δοθεί από την αρχή η αίσθηση πως έχει χώρο να κάνει lovebombing ή και άλλους χειρισμούς ύστερα θα είναι πιο δύσκολο να μπουν τα όρια. Και ύστερα τα ξεσπάσματα και οι εκρήξεις θα είναι συχνό φαινόμενο, ενώ θα καταλήξει να γίνει σε ενοχλητικό βαθμό παρεμβατικός/η στη ζωη σου.

Οπότε από την αρχή ας υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση. Ύστερα, η συναισθηματική πείνα είναι κάτι που προσελκύει τέτοια άτομα. Αν καταλάβουν πως έχεις στερηθεί και διψάς για κοπλιμέντα και επιβεβαίωση, θα έρθουν. Οπότε το πολύ σημαντικό που χρειάζεται να χτίσεις είναι η αυτοεκτίμηση σου και η αγάπη προς εσένα. Αυτό απομακρύνει καθέναν/μια/ένα που θέλει μια ανισότιμη σχέση. Και η προσωπική ανάπτυξη που θα ισχυροποιήσει την προσωπικότητά σου, τα θέλω σου, τη φωνή σου, τα όριά σου, την αυτονομία σου καθώς και την πίστη και εμπιστοσύνη σε σένα. Καθώς και δίνει την υπομονή για εσωτερική διεργασία μέσα στη σχέση, που άλλωστε κάθε σχέση το χρειάζεται.

Διότι η αγάπη έρχεται σιγά σιγά με τον χρόνο και τις εμπειρίες στο μαζί.

Διότι η αγάπη δε βιάζεται.

Διότι η αγάπη ποτέ δε θα σε πίεζε να χάσεις φίλους και δικούς σου ανθρώπους.

Η αγάπη σου δίνει το χώρο να είσαι εσύ!

Αν διαπιστώνεις πως είσαι σε μια τέτοια σχέση ή έχεις περάσει κάτι παρόμοιο και χρειάζεσαι στήριξη μπορούμε να το δουλέψουμε μαζί μέσα από ατομικές συνεδρίες.