τι μου ταιριάζει;

Τι μου ταιριάζει στις σχέσεις;

Τι μου ταιριάζει; Μια ερώτηση που μπορεί να φέρει αρκετή σκέψη. Πως ξέρω πως κάποιος, κάποια, κάποιο μου ταιριάζει; Υπάρχει μια απάντηση ή πολλές; Τι είναι αυτό που χρειάζεται να ακούσω για να πάρω την απόφαση να είμαι σε σχέση; Οι σχέσεις είναι ένα πολύπλευρο φαινόμενο και έτσι χρειάζεται να τις προσεγγίζω. Όταν ξέρω πως στον πλανήτη κατοικούν δισεκατομύρια άνθρωποι, και στη χώρα που ζω εκατομμύρια, τόσες είναι και οι πιθανότητες να συσχετισθώ ή μήπως όχι. Υπάρχουν κριτήρια που μου δείχνουν τι είναι για μένα ταιριαστό. Όμως δεν είναι τα ίδια κριτήρια για όλους. Μπορεί η κοινωνία να έχει τα δικά της στάνταρ όμως βασικό είναι τι θέλω εγώ να έχω στη ζωή μου. Διότι εγώ θα είμαι με το συγκεκριμένο άνθρωπο, όχι κάποιος άλλος/η/ο. Τι λοιπόν χρειάζεται να έχω υπόψιν μου;

Η έλξη

Χρειάζεται να δω τι με ελκύει. Σίγουρα το πρώτο που ενεργοποιείται είναι το ένστικτο και το οικείο. Το ένστικτό μου αναγνωρίζει αμέσως αν ο άλλος άνθρωπος είναι κάτι που μου ταιριάζει. Σε τι όμως ταιριάζει; Αν το ένστικτό μου είναι ποτισμένο με βαθιές πεποιθήσεις, που συνήθως είναι, αυτές θα με οδηγούν και στην έλξη. Και αν για παράδειγμα έχω ως βαθιά πεποίθηση πως πρέπει να κάνω παιδιά, διότι είμαι στην κατάλληλη ηλικία, τότε το ένστικτο μου θα αναζητά κάποιο/α/ον σύντροφο που θα πληρεί τις προϋποθέσεις.

Ας δούμε κι άλλα παραδείγματα. Όπως το αν στην οικογένειά μου η εργατικότητα ήταν σημαντική αρετή, θα ψάχνω να βρω κάτι αντίστοιχο. Ή και αν η ευφυία ή καλλιτεχνική έκφραση ήταν ύψιστο αγαθό, θα ψάχνω ακριβώς αυτό. Και το σώμα παίζει ρόλο. Παίζει όμως όχι ένα τόσο προφανή ρόλο. Καθώς το σώμα είναι η υλική έκφραση και υπόσταση του εαυτού μου, δηλώνει τις ανάγκες του μέσα από την έλξη. Μια δήλωση συχνά σιωπηλή, που μόνο το άγγιγμα και η κίνηση μπορεί να δείξει. Για παράδειγμα ένας άνδρας που έχει την τάση να θέλει να είναι προστάτης και να παίρνει συχνά τη θέση εκείνου που υπερασπίζεται κάποιον (στην οικογένεια και όχι μόνο) ίσως αναζητά κάποια/ο που να είναι μικροκαμωμένη/ο και να χώνεται στην αγκαλιά του. Μια γυναίκα ανεξάρτητη που θέλει να έχει την αυτονομία της, θα θέλει έναν/μια σύντροφο σώμα που να της αποπνέει ελευθερία κλπ.

Τι μου είναι οικείο;

Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το τι μου είναι οικείο. Αν στη παιδική μου ηλικία είχα ηρεμία θα αναζητώ κάτι αντίστοιχο. Αν είχα συχνά εντάσεις στο σπίτι, τότε πιθανόν είναι να βρω συντρόφους που έχουν ένταση. Ή αν έχω ζήσει μέσα σε χάος και μια καθημερινότητα ανεξέλεγκτη και η σχέση μου θα έχει τέτοια στοιχεία. Αν υπήρχαν συχνά θέματα με τα χρήματα και τσακωμοί για αυτά τότε είναι πιθανό να το συναντήσω και στη σχέση μου. Είναι όμως το οικείο και ταιριαστό; Συχνά όχι. Ειδικά σε περιπτώσεις με ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον, το οικείο εδώ, θα είναι προβληματικό. Για αυτό χρειάζεται να δω αν αυτό που με οδηγεί στις σχέσεις μου είναι η αυτοεκτίμησή μου ή και το τραύμα μου.

Αυτό που είναι ταιριαστό θα στηρίζει την ευημερία μου

Πράγματι, αυτό που μου ταιριάζει θα με βοηθάει να εξελίσσομαι και να ευημερώ. Και αυτό σημαίνει πως θα έχω σημεία όμοια και σημεία πολύ διαφορετικά. Και τα δύο χρειάζονται. Το όμοιο θα με κάνει να νιώθω άνεση και την υγιή οικειότητα που θέλω. Είναι ένα καλό στοιχείο για να υπάρξει κατανόηση, θεμέλιο για καλές σχέσεις. Πχ. Αν για μένα είναι σημαντική η πνευματικότητα το να έχω σύντροφο που έχει πνευματικότητα θα με κάνει να πολύ άνετα, με ξεκουράζει και με χαλαρώνει.

Επίσης το στοιχείο του διαφορετικού είναι αυτό που θα με κάνει να αναπτύξω κομμάτια της προσωπικότητας μου που δεν τα έχω δει ως τώρα. Ή θα είναι μια όμορφη αλληλοσυμπλήρωση τόσο στο συναίσθημα, όσο και στη καθημερινότητα. Για παράδειγμα αν εγώ είμαι πολύ πρακτικός τύπος και η σχέση μου είναι πολύ συναισθηματική, τότε μπορώ να αφεθώ στην ασφάλεια της σχέσης και να έρθω σε επαφή και εγώ με τα συναισθήματά μου. Από την άλλη όταν η σχέση μου θα θέλει πρακτικές λύσεις θα μπορώ να είμαι εκεί να τις δίνω. Η διαφορετικότητα δίνει την εναλλαγή και τη σπιρτάδα που φέρνει δυο ανθρώπους κοντά. Και είναι η σπίθα που την κάνει να έχει ενδιαφέρον και γεμάτη ζωτικότητα.

Η ισορροπία μου ταιριάζει

Η ισορροπία είναι ένα στοίχημα για τις σχέσεις. Το που βρίσκεται το κέντρο βάρους της μεταξύ μας συνάντησης. Καθώς είναι αρκετές οι δυνάμεις που τραβούν τον ένα κοντά στον άλλο αλλά και μακριά. Είναι μια απόφαση που χρειάζεται να λαμβάνει υπόψιν το ένστικτο, το συναίσθημα, τη λογική, τις αρετές και τις ανάγκες, συνειδητές και ασυνείδητες. Μήπως τελικά πορευόμαστε πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί ή σε μια γέφυρα. Ή σε ένα πλοίο που ταξιδεύει από το εγώ στο εμείς; Τι σημαίνει και για τους δυό μας η ισορροπία και πως οδηγεί στην ευημερία μας;

Το σίγουρο είναι πως η ισορροπία μας ταιριάζει!

Αν δυσκολεύεσαι να βρεις τι σου ταιριάζει και την ισορροπία στις σχέσεις σου, σου προτείνω να το δουλέψουμε μαζί μέσα από ατομικές συνεδρίες