Κεφάλαιο σχέσεις-όταν το τοπίο είναι θολό

Κεφάλαιο σχέσεις-όταν το τοπίο είναι θολό. Αυτή την περίοδο που έχει έρθει η άνοιξη τι καλύτερο από το να συζητήσουμε για σχέσεις. Θα δούμε μαζί φαινόμενα που χρειάζονται την προσοχή μας αλλά και πόσο μας κάνουν καλό οι σχέσεις. Και πως είναι ένας βασικός παράγοντας ευδαιμονίας. Στο άρθρο αυτής της εβδομάδας θα δούμε τι συμβαίνει όταν βλέπουμε πως τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα στις σχέσεις μας. Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτό που σχηματικά θα λέγαμε ομίχλη, όταν συσχετιζόμαστε με κάποιους ανθρώπους. Και ειδικά στις ερωτικές σχέσεις. Ο καιρός ανοίγει και η διάθεση για φλερτ και νέες γνωριμίες μας παροτρύνει να βγούμε έξω και να περάσουμε καλά. Τι χρειάζεται να έχουμε στο νου μας;

Η πρώτη επαφή

Η πρώτη επαφή με έναν άνθρωπο είναι ακριβώς σαν το σπόρο. Έχει όλες τις πληροφορίες για το πως θα εξελιχθεί όμως το δύσκολο είναι να έχουμε επίγνωση αυτών των πληροφοριών. Σημαντικός είναι ο ρόλος της διαίσθησής μας, να είμαστε σε θέση να την ακούμε. Συχνά όμως αντί να ακούσουμε αυτή τη σοφή φωνή μέσα μας, ακούμε το κενό κα την έλλειψη που έχουμε. Οπότε όταν ένας άνθρωπος μας συστήνεται δεν ακούμε ακριβώς τι μας λέει, με τα λόγια, τη φωνή και το σώμα του αλλά ακούμε αυτό που έχουμε στο νου μας και τα θέλω μας. Και αυτό θα συνεχιστεί και θα μεγεθυνθεί, τόσο που είναι ικανό να διαυρώσει τη σχέση.  Και ήδη, από την πρώτη επαφή έχει αρχίσει να δημιουργείται το θολό τοπίο.

Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που δημιουργείται το θολό τοπίο;

1.Η ανασφάλεια

Το μέγεθος της ανασφάλειας είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο. Διότι αφήνει κενά στα όρια μας και μας κάνει να βλέπουμε αλλοιωμένες τις σχέσεις και τις καταστάσεις. Αν συστήνομαι και τοποθετούμαι μέσα στη σχέση από την αρχή μέσα από την ανασφάλεια μου, αυτό μπορεί να επιτρέψει στον/στην/στο άλλο να την ενισχύσει, ή ακόμα και να την εκμεταλλευτεί. Ειδικά όταν και η άλλη πλευρά λειτουργεί μέσα από αυτή. Δίνει πρόσβαση στον ναρκισσισμό του άλλου/ης να αρχίσει να επενεργεί πάνω μας. Και τότε αρχίζουν οι τακτικές…

2.Η νοοτροπία της σαγήνης και της τακτικής.

Στο αντρικό φύλλο βλέπουμε τη νοοτροπία και την τακτική του κυνηγού και κατακτητή που πολιορκεί μέχρι να κάνει το αντικείμενο του πόθου του δικό του. Και δεν χρησιμοποιείται καθόλου τυχαία η λέξη αντικείμενο. Διότι το άλλο πρόσωπο γίνεται εργαλείο ικανοποίησης, που χρειάζεται να πληρή συγκεκριμένα κριτήρια για να ικανοποιεί τον ανδρικό εγωισμό. Η γυναίκα γίνεται τρόπαιο και η σχέση αρένα και όχι σημείο συναντησης. Το θολό τοπίο δημιουργείται για να ”παγιδεύσει το θήραμα΄΄ και να μην μπορεί να του αντισταθεί. Σε αυτή τη σχέση η αγάπη και η συνύπαρξη μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αν και είναι μια βαθιά εσωτερική ανάγκή. Που όμως δεν βρίσκει έδαφος στην επιφανειακή οπτική των σχέσεων.

Από την άλλη πολλές γυναίκες έχουν μεγαλώσει με τη νοοτροπία, πως το σύντροφο πρέπει να τον ‘’τυλίξεις’’. Πως με σαγήνη και δέλεαρ να ‘’κάνεις τον άλλο δικό σου’’ και να τον οδηγείς ώστε να σου ικανοποιεί τις επιθυμίες σου. Αρχίζεις να μην είσαι σαφής ως προς τα θέλω σου, αλλά πλαγίως και με πολύ έμμεσο τρόπο τα επιβάλλεις και να περιμένεις η άλλη πλευρά να καταλάβει ακριβώς τι θέλεις. Κάτι που ασφαλώς και δεν θα συμβεί γιατί η επικοινωνία δεν είναι ξεκάθαρη.  

Η αλήθεια είναι πως αυτά τα φαινόμενα τα βλέπουμε σε όλα τα φύλα καθώς και όλοι/όλες/όλα έχουμε μέσα μας και αρσενικές και θηλυκές ποιότητες. Όπως και να έχει αυτές οι νοοτροπίες οδηγούν σε σχέσεις χειριστικές και όχι από καρδιάς.

3. Ο εγωισμός

Ο εγωισμός είναι ίσως η πιο βαθιά ρίζα που δημιουργούν το θολό τοπίο. Σε μια κοινωνία που εκθειάζει το εγώ και την εικόνα, οι σχέσεις που χρειάζονται αμοιβαιότητα, στοργή, τρυφερότητα δεν ευδοκιμούν. Όταν βλέπω την/τον/το σύντροφο ως τρόπο ικανοποίησης αναγκών και μόνο, πως οφείλει να μου φέρει την ευτυχία, αυτό που δημιουργώ μαζί του/της/το βασίζεται στον εγωισμό. Εκεί λοιπόν η επικοινωνία χάνεται, καθώς κανείς στη σχέση αυτή δεν ακούει παρά μόνο αυτό που έχει να πει, ή και τις προσδοκίες που έχει πλάσει. Υπάρχει μόνο το εγώ εγώ εγώ.. και ότι με επιβεβαιώνει. Εσύ εξαφανίζεσαι.

SOS!Αν σχετίζεστε με ναρκισιστική προσωπικότητα σίγουρα θα θελήσει να δημιουργήσει θολό τοπίο, ψυχικούς εθισμούς και εξάρτηση.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του θολού τοπίου στις ερωτικές σχέσεις;

Οι επιπτώσεις είναι πολλές καθώς μπαίνουμε σε κάτι που τελικά μας πληγώνει. Η απογοήτευση θα έρθει αργά ή γρήγορα καθώς θα πέφτουμε από τα σύννεφα, διότι άλλα νομίσαμε στην αρχή και άλλα είναι τελικά ο άλλος άνθρωπος. Η ευθύνη όμως είναι μοιρασμένη. Διότι και εμείς δεν είδαμε τα σημάδια από την αρχή, πως δεν ταιριάζαμε, και από την άλλη κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος όταν συνειδητά ή ασυνείδητα απαιτεί να ικανοποιεί ο άλλος τις ανάγκες μας. Η θλίψη και ο θυμός θα κάνουν την εμφάνισή τους για να μας πουν πως εδώ σε αυτό ‘΄τοπίο’’ κάτι δεν πάει καλά. Το τέλος θα έρθει είτε σύντομα είτε πολύ αργά, μετά από εντάσεις, αποξένωση και πικρία.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Από την πρώτη επαφή

Αν κάτι από όλα τα παραπάνω μας είναι γνώριμο τότε ίσως είμαστε σε μια σχέση ή ακόμα και απλό φλερτ που δημιουργεί θολό τοπίο. Το σημαντικό είναι η αναγνώριση διότι αυτό δίνει επιλογές. Η αναγνώριση μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη κίολας επαφή. Παρατηρώντας με διάθεση διερευνητική και όχι επικριτική τι είναι ο άλλος άνθρωπος, ποια τα πρώτα σημάδια που μας δείχνει και πως μας συστήνεται.

Για σχέσεις που ήδη υπάρχουν

Για σχέσεις που ήδη υπάρχουν αν διαπιστώσουμε πως είναι κάτι που γίνεται συστηματικά και δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγή καλό θα είναι να αποχωρήσουμε. Ειδικά όταν οι εντάσεις είναι συχνές, έντονες και αφήνουν σημάδια στη ψυχή μας. Αν όμως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία στην προσωπικότητα υπάρχει καλό έδαφος για συνέχεια. Όπως η διάθεση για παραδοχή λαθών, η καλή και ουσιαστική πρόθεση να δουλευτούν τα θέματα που προκύπτουν από τη σχέση από όλες τις πλευρές, εμπιστοσύνη και αγάπη, .

Αυτό που θα βοηθήσει είναι να δει καθένας/καθεμιά/καθένα τις δικές του ελλείψεις και κενά. Καθώς και τα ριζωμένα θέματα αυτοπεποίθησης, τις σκιές και το σκοτάδι του/της. Να τα δει με συμπόνια και να τα φροντίσει απαλλάσσοντας το/την σύντροφο από το βάρος της ευθύνης της ευτυχίας του/της. Ειδικά στις ερωτικές σχέσεις εκεί μας βγαίνουν τα πιο βαθιά ένστιχτα και σκοτάδια. Επίσης δεξιότητες επικοινωνίας μπορούν να καλλιεργηθούν ώστε να υπάρχει καλή, εποικοδομητική και δημιουργική έκφραση. Και να μάθουμε να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτά που λέμε, καθώς και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεών μας.

Όταν δουλεύω τα θέματά μου απαλλάσσω το/τη σύντροφό μου από τις προβολές και τις προσδοκίες μου. Τότε η σχέση βασίζεται στην ελευθερία να είμαστε αυτό που είμαστε και να συμπορευόμαστε χέρι χέρι, με καρδιά που γεμίζει γλύκα και αγάπη.

Αν όλα ή κάτι από τα παραπάνω σε εκφράζει και δυσκολεύεσαι σε θέματα σχέσεων και επικοινωνίας μπορούμε να τα δουλέψουμε μαζί μέσα από ατομικές συνεδρίες.