2 μηνύματα του Πάσχα

2 σημαντικά μηνύματα του Πάσχα: Συμπόνια και Συγχώρεση

2 σημαντικά μηνύματα του Πάσχα: Συμπόνια και Συγχώρεση. Το Πάσχα φέρει μέσα του πανανθρώπινες αξίες. Μας θυμίζει το δρόμο της μεταμόρφωσης και της ελευθερίας που περνάει μέσα από το Θάνατο και την Ανάσταση-Αναγέννηση. Πως θα έρθει η μέρα της λύτρωσης, της υποσχόμενης Βασιλείας. Μιας Βασιλείας αγάπης, που ξεπερνά την προσκόλληση στην ύλη και το εφήμερο και μας θυμίζει πως είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού και καθ’ ομοίωσίν του. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να αφήσουμε να φωλιάσει μέσα μας η συμπόνια και η συγχώρεση. Κάτι που χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό, το πως βλέπουμε τον κόσμο και τους άλλους.

Τι σημαίνει να συμπονώ;

Με βάση τη θετική ψυχολογία συμπόνια είναι ο τρόπος συμπεριφοράς προς τους άλλους που βασίζεται στη καλοσύνη, στη διάθεση για κατανόηση του πόνου τους, καθώς και στη θέληση να απαλυνθεί αυτός ο πόνος. Συμπονώ λοιπόν σημαίνει πως μπαίνω στη διαδικασία να ακούσω εσένα και τον πόνο σου και να προσπαθήσω να σε στηρίξω σε αυτό που περνάς. Όχι με λύπηση αλλά με σεβασμό και αντίληψη πως έχεις τη δύναμη να απαλύνεις τον πόνο σου, και εγώ είμαι εκεί για σένα παρούσα/ων.

Το Πάσχα μας θυμίζει και κάτι ακόμα για τη συμπόνια. Πως ακόμα και ένας Θεάνθρωπος μπορεί να πονέσει. Πως είναι κάτι το πανανθρώπινο ο πόνος. Και όταν το καταλάβουμε αυτό θα μπορούμε να αντιληφθούμε πως πίσω από πολλές πράξεις δικές μας αλλά και των άλλων κρύβεται ο πόνος. Η επιλογή που μας αφυπνίζει το Πάσχα είναι πως όταν το καταλάβω αυτό, μπορώ να φερθώ στους άλλους με καλοσύνη.

Στα Πάθη του Χριστού βλέπουμε πως εκείνη την εποχή περίμεναν έναν Μεσία που θα τους σώσει από τη Ρωμαική Αυτοκρατορία. Και περίμεναν μια βίαιη εξέγερση. Δεν ήταν αυτό που έφερνε ο Χρηστός. Καθώς το να περιμένεις τη σωτηρία με τη βία και πάλι στη βία θα οδηγήσει. Η συμπόνια που δίδαξε, ήταν και είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη, υπερβατική, που μπορεί να καταλαγιάσει τον πόνο που οδηγεί στη δίψα για εξουσία και την καταπίεση που δυναστεύει. Μπορεί να με βοηθήσει να κάνω χώρο στην καρδιά μου για την αγάπη. Κάτι που οδηγεί στη συγχώρεση.

Ο δρόμος της συγχώρεσης

Ο δρόμος της συγχώρεσης είναι ένας δρόμος όπου διαρκώς κάνεις χώρο για την αγάπη. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει καταναγκαστικά. Ούτε με υποχρεωτικό τρόπο. Είναι κάτι που συμβαίνει όταν είσαι έτοιμη/ος/ο.  Επίσης για να γίνει αυτός ο χώρος συχνά χρειάζεται να σταματήσω να σκέφτομαι όπως παλιά. Συνειδητοποιώ πως είναι η ώρα να αλλάξω. Εκεί συμβαίνει ο θάνατος. Ο συμβολικός θάνατος του Εγώ, το παλιό στρώμα πεποιθήσεων που με κρατάει δέσμια/ο στο να νιώθω συνεχώς αδικημένη/ος/ο. Όταν νιώθω πως συνεχώς κάποιος/κάτι μου χρωστάει, το Σύμπαν, ο Θεός, οι γονείς μου, οι άλλοι δεν ελευθερώνομαι ποτέ. Όταν αφήσω τον εγωισμό μου και αφεθώ στη ροή της ζωής τότε από το Θάνατο φτάνω στην Ανάσταση-την Αναγέννηση. Εκεί συμβαίνει η λύτρωση που τόσο περίμενα.

Συμπόνια και συγχώρεση του εαυτού/της εαυτής

Το να συμπονέσω εμένα και να με συγχωρέσω είναι μια ιερή πράξη. Και αυτό γιατί μου προσφέρω την ελευθερία να αναπνεύσω, και να αντιληφθώ πως είμαι μέρος του Πνεύματος, του Όλου. Με απελευθερώνει από τον εσωτερικό Κριτή που με καταδικάζει. Όλοι μέσα μας έχουμε έναν Καιάφα ή έναν Πόντιο Πιλάτο που νίπτει τας χείρας του. Χρειάζεται να αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας με τρόπο φροντιστικό και να κλείσουμε με ευγένεια ψυχής τις πληγές μας. Σκουπίζοντας τα δάκρυα από το πρόσωπό μας με το μαντήλι της συμπόνιας. Καθώς και αγκαλιάζοντας όλα εκείνα που είμαστε, ακόμα και το ‘’κακό παιδί’’ μέσα μας.

Ας είναι αυτό το Πάσχα μια ευκαιρία για συμπόνια και συγχώρεση. Ας κάνουμε χώρο στις καρδιές μας για ένα καλύτερο κόσμο με περισσότερη αγάπη!

Αν θέλεις να δουλέψεις το πως μπορείς να σου δώσεις εσένα το δώρο της συμπόνιας σε καλώ στο online σεμινάριο Με φροντίζω με Αυτοσυμπόνια, που θα γίνει στις 7 Μαΐου με την συνεργασία της The Finest Form.

Ακόμη αν χρειάζεσαι παραπάνω να δουλέψεις στα θέματα αυτά, μπορούμε να τα δουλέψουμε μαζί με ατομικές συνεδρίες.