αγάπη για τη μάθηση

Η αγάπη για τη μάθηση, μια δύναμη χωρίς όρια

Η αγάπη για τη μάθηση, μια δύναμη χωρίς όρια. Μια δύναμη ανεξάντλητη και εφ’ όρου ζωής. Ακόμα και στο σύγχρονο κόσμο που κυβερνά η πληροφορία, η γνώση γίνεται ένας καθημερινός σύμμαχος που τροφοδοτεί τα όνειρα και τις σκοπεύσεις μας. Είναι μια δύναμη που μας κρατάει ζωντανούς και ενήμερους σε σχέση με ό,τι συμβαίνει και ό,τι έχει συμβεί. Μια δύναμη που τη βρίσκουμε να ανθίζει ακόμα και στις πιο μεγάλες ηλικίες και να κρατάει τη σπιρτάδα και νεανική διάθεση μέσα από την έμφυτη περιέργεια που έχουμε όλοι μας για να κατανοήσουμε τον κόσμο μας. Κάτι που ξεκινάει από την αρχή της ζωής και αν δεν αφήσουμε τη μάθηση να γίνει μια ρουτίνα τότε μας ανοίγει ορίζοντες που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί.

Η οπτική αυτή δίνει μια άλλη αντίληψη στα παιδιά, στους εφήβους και τους νέους που βρίσκονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε μάθηση. Γιατί αν καταλάβουμε πως η αγάπη για τη μάθηση ξεκλειδώνει το μυστήριο της ύπαρξης, ενώ γίνεται ένα θεμελιακό εφόδιο για τη ζωή τότε μπορούμε να την εκτιμήσουμε αληθινά. Και να γίνει μια πηγή δύναμης που πάντα θα είναι γεμάτη και διαθέσιμη για μας.

Τι είναι η αγάπη για τη μάθηση για τη θετική ψυχολογία;

Η αγάπη για τη μάθηση έχει μελετηθεί από τη θετική ψυχολογία. Κατατάσσεται σε μια από τις 24 δυνάμεις χαρακτήρα και ανήκει στην κατηγορία της σοφίας. Αυτή η κατηγορία δυνάμεων αφορά τις γνωστικές δυνάμεις που έχουμε για να αποκτήσουμε γνώσεις, αναπτύσσοντας νέους ορίζοντες κατανόησης του κόσμου. Σύμφωνα με τον ορισμό είναι η συστηματική προσπάθεια για απόκτηση γνώσης, με περιέργεια και ενδιαφέρον, μέσα από ικανότητες που εξασκούνται με βάση θεωρίες και πρακτικές με επίσημο(πχ. ΑΕΙ) ή ανεπίσημο τρόπο.  Η μάθηση αντιμετωπίζεται ως μια ευχάριστη πρόκληση ανάπτυξης κάτι που οδηγεί σε ροή. Δηλαδή στην κατάσταση αυτή ευεξίας που συμβαίνει όταν κάνουμε κάτι που απολαμβάνουμε πολύ, έχουμε γίνει καλοί σε αυτό και η αίσθηση του χρόνου και του χώρου εξαφανίζεται. Καθώς μας απορροφά τόσο πολύ αυτό που κάνουμε. Όταν πχ. μάθουμε να παίζουμε πολύ καλά στη κιθάρα ένα τραγούδι που μας αρέσει πολύ.

Τι δίνει η αγάπη για τη μάθηση στη ζωή μας;

Δίνει πολύ σημαντικά στοιχεία για την ευημερία και την αυτοπραγμάτωσή μας. Μας δίνει εσωτερικό κίνητρο να μαθαίνουμε αδιάκοπα. Ακόμη μας κάνει να είμαστε ανοιχτοί στη ζωή και σε νέα δεδομένα, σε αλλαγές αλλά και σε άλλες κουλτούρες και τρόπους σκέψεις. Μας δίνει αυτονομία, μέσα από τη γνώση και μεγαλύτερη ευκολία να λύνουμε προβλήματα καθημερινότητας και ζωής. Μπορούμε πιο εύκολα να βρούμε πόρους να καλύψουμε τις ανάγκες μας και αυξάνει την αυτό-αποτελεσματικότητα σε μαθητές και όχι μόνο.

   Επίσης μας βοηθάει να αποδεχόμαστε τις προκλήσεις για τη ζωή, να γίνουμε πιο ψυχικά ανθεκτικοί και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το άγχος Μπορούμε να σκεφτούμε: ’’όταν γνωρίζω, σταματώ να αγχώνομαι. Όταν ξέρω πως να λύσω ένα πρόβλημα, γιατί έχω μάθει το πως, είμαι πιο ήρεμος/η/ο.’’ Επιπρόσθετα δίνει τη χαρά αλλά και τη δύναμη να προσπαθούμε να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε με επιμονή και υπομονή.

Βοηθάει και στην αυτορρύθμιση καθώς μέσα από τις νέες γνώσεις και ικανότητες  που αποκτάμε ρυθμίζουμε με νέους τρόπους τη συμπεριφορά μας. Για παράδειγμα διαβάζοντας βιβλία ψυχολογίας καταλαβαίνουμε σε τι οφείλονται κάποιες συμπεριφορές και προσπαθούμε να τις σταματήσουμε κατανοώντας την πηγή τους. Ή αν πάμε σε ένα σεμινάριο μη-βιαίης επικοινωνίας μαθαίνουμε πως να επικοινωνούμε και οι άλλοι να μας καταλαβαίνουν καλύτερα, ενώ μειώνονται οι εντάσεις στις σχέσεις μας.

Η ισορροπημένη σχέση με τη μάθηση δίνει ελευθερία

Στις ημέρες μας κυκλοφορούν πάρα πολλές πληροφορίες. Τόσες που δεν ξέρουμε τι να πρωτομάθουμε. Για αυτό θέλει μια ισορροπημένη σχέση με τη μάθηση. Ώστε η μάθηση να μην είναι μια απλή συλλογή ενημερώσεων αλλά να γίνει σοφία. Και αυτή η σοφία δίνει ελευθερία. Καθώς μας δίνει τα εργαλεία να διεκδικήσουμε τη ζωή που αξίζουμε και μας ανήκει.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Η γυναικεία χειραφέτηση άρχισε να συμβαίνει όταν οι γυναίκες κατάλαβαν τη δύναμή τους. Όταν η μάθηση δεν ήταν απλά η επανάληψη του μοτίβου των προηγούμενων γενεών. Όπως για παράδειγμα της υπάκουης γυναίκας-καλής νοικοκυράς και συζύγου. Ενός μοτίβου που τη διατηρούσε υποταγμένη. Αντιθέτως η αλλαγή άρχισε να συμβαίνει όταν έδινε τη δυνατότητα σε μια γυναίκα να σπουδάσει και να γίνει επιστήμονας. Ή όταν άρχισαν να μαθαίνουν οι γυναίκες τρόπους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τότε από υποταγμένες και πλήρως εξαρτημένες από τους συζύγους τους κατάλαβαν πως μπορούν να είναι αυτόνομες και ελεύθερες. Μια διεκδίκηση που είναι πολύ επίκαιρη καθώς έχουμε ακόμα δρόμο προς την απελευθέρωση της γυναίκας. Η αλήθεια είναι όμως πως όσο μαθαίνουμε ουσιαστικά πως να αποκτάμε την ελευθερία μας, τόσο κάνουμε βήματα προς την ελευθερία.

Όπως και να έχει η γνώση μας βοηθά να έχουμε μια καλή ζωή με το να τιμάμε τα δικαιώματα μας. Καθώς και με το να τα διεκδικούμε και να τα απολαμβάνουμε. Ενώ μας οδηγεί στον δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση, καθώς μα δίνει τα εργαλεία να γνωρίσουμε την ολότητα του εαυτού μας. Έτσι πρόκειται για μια αληθινά πολύτιμη δύναμη της θετικής ψυχολογίας

Αν θέλεις να μάθεις πως να ενδυναμώνεσαι μέσα από τις δυνάμεις χαρακτήρα σου προτείνω να τις δουλέψουμε μαζί μέσα από ατομικές συνεδρίες θετικής ψυχολογίας