Ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη ως δύναμη χαρακτήρα και αντίδοτο στην κρίση

Η ευγνωμοσύνη ως δύναμη χαρακτήρα και αντίδοτο στην κρίση.  Η ευγνωμοσύνη είναι μια από τις 24 δυνάμεις χαρακτήρα σύμφωνα με τον δρ. Selligman. Είναι μια δύναμη που λειτουργεί προστατευτικά στη ψυχική μας υγεία ενώ μας ωθεί προς τη θετικότητα. Σήμερα που το να έχεις θετική ψυχολογία είναι μια πρόκληση, ας δούμε πως μπορούμε να νιώσουμε τα ευεργετικά οφέλη της ευγνωμοσύνης. Καθώς η κρίση του covid έχει αφήσει τα σημάδια του και ο πόλεμος στην Ουκρανία, μας κάνει δημιουργεί πολλές σκέψεις. Αν στρέψουμε τη σκέψη μας στην ευγνωμοσύνη θα δούμε πως έχουμε πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. Πως η ζωή μας είναι πολύτιμη και όλες οι στιγμές που ζούμε.

Η ευγνωμοσύνη ως δύναμη χαρακτήρα

Είναι μια δύναμη που μας κάνει να είμαστε συνειδητοί σε όσα ήδη έχουμε και να νιώσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα καλά πράγματα που μας συμβαίνουν. Έχει να κάνει με την αναγνώριση πως στη ζωή μας έχουμε δεχτεί ευλογίες. Ανήκει στις δυνάμεις χαρακτήρα που αφορούν την υπερβατικότητα. Και αυτό γιατί μας κάνει να αντιληφθούμε πως υπάρχει μια ανώτερη σοφία και δύναμη που μας προσφέρει όσα έχουμε στη ζωή μας. Μας κάνει να νιώθουμε ασφαλής και πως μας παρέχονται εκείνα που χρειαζόμαστε, μέσα από το Όλον. Συχνά μας φέρνει κοντά στο Θεό, στη Φύση ή όπου αλλού πιστεύουμε και έτσι χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης με το σύμπαν.

Τι βοηθάει να έχουμε ευγνωμοσύνη;

Χρειάζεται να γίνουμε πιο συνειδητοί στα καλά που έχει η ζωή μας. Επίσης η ευγνωμοσύνη έρχεται με την ωρίμανση του ψυχισμού και την απαλλαγή από τον εγωισμό. Οι ναρκισσιστές για παράδειγμα έχουν μεγάλη δυσκολία ή δε νιώθουν ευγνωμοσύνη στη καθημερινότητά τους. Ας ανοίξουμε την οπτική και το βλέμμα μας να δούμε τα δώρα της ζωής και των σχέσεων μας. Η ταπεινότητα και η ταπεινοφροσύνη ως ποιότητες βοηθούν πολύ την ευγνωμοσύνη. Το ίδιο και η καλοσύνη, προς τον εαυτό/εαυτή και ως προς τους άλλους. Όταν κάποιος μας δίνει κάτι, καταλαβαίνουμε πως έχει μπει στον κόπο για να το κάνει αυτό. Και έτσι δίνουμε στον άνθρωπο και στην πράξη του αξία.

Τα οφέλη της ευγνωμοσύνης

Τα οφέλη της ευγνωμοσύνης ως δύναμη χαρακτήρα είναι πολλά. Καθώς είναι μια ποιότητα που έχουμε μόνιμα στον ψυχισμό μας, και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε κάθε στιγμή. Επίσης προσφέρει μια όμορφη θωράκιση της ψυχής μας. Μας προστατεύει από την αρνητικότητα και το στρες που δημιουργεί, από το φόβο και την ανασφάλεια. Δίνει νόημα σε όσα είμαστε και κάνουμε. Στα λατινικά προέρχεται από τη λέξη gratia που σημαίνει χάρη. Έτσι δίνει χάρη και ομορφιά στη καθημερινότητά μας χρωματίζοντας τις στιγμές με θετικότητα. Δίνει αντοχή, ειδικά όταν συνδέεται με την πνευματικότητα. Επίσεις προσφέρει συναισθηματικό πλαίσιο για καλή ζωή και αυτοπραγμάτωση, αγνότητα, αισιοδοξία και μακροζωία. Έρευνες έχουν δείξει πως δίνει καλή ροή στο αίμα.

Στις μέρες μας..

Στις μέρες μας ας σκεφτούμε όσα έχουμε. Την αγάπη που έχουμε στη ζωή μας, το σπίτι μας, το φαγητό, το νερό, την οικογένεια, τα παιδιά όσοι έχουν, τους φίλους, την/τον/το σύντροφο, την εργασία. Όλα μας τα δικαιώματα, το ότι μπορούμε να πάμε μια βόλτα, το ότι έχουμε ελευθερία, στο βαθμό που την έχουμε. Την ειρήνη, και όλες τις όμορφες ποιότητες που έχουμε στη ζωή μας. Το σώμα μας και όλα τα υπέροχα πράγματα που είναι ικανό να κάνει. Για κάθε είδους τέχνη, τα τραγούδια, τη ζωγραφική, για τα βιβλία, τη γνώση, τη μάθηση. Καθώς και για το ότι είχαμε τη δυνατότητα να πάμε σχολείο, να σπουδάσουμε. Για τα χρήματα που έχουμε και όλα τα υλικά αγαθά. Και η λίστα ευγνωμοσύνης δεν τελειώνει. Μπορούμε κάθε μέρα να διαλογιζόμαστε έστω πέντε λεπτά πάνω στην ευγνωμοσύνη και να καταγράφουμε καθημερινά τα δώρα της ζωής.

Αυτές τις στιγμές ας επιτρέψουμε να αγαλλιάσει τη ψυχή μας σαν βάλσαμο η ευγνωμοσύνη.Και ως αντίδοτο στην κρίση. Ας μας προστατέψουμε έτσι εμάς και την ενέργειά μας που είναι πολύτιμη για να μπορούμε να χτίσουμε τον κόσμο που θέλουμε.

Αν δυσκολεύεσαι στο να προστατέψεις τον ψυχισμό σου, να νιώσεις ευγνωμοσύνη και θετικότητα σου προτείνω να το δουλέψουμε μαζί μέσα από ατομικές συνεδρίες θετικής ψυχολογίας.

Πηγές:

Σταλίκας Α., Μυτσκίδου Π. (2011). Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία. Αθήνα: Εκδόσεις Τόπος

Peterson, C., & Selligman , M. (2004). Character strengths and virtues. Oxford University Press.

Snyder, C. R., Rand, K. L., & Sigmon, D. R. (2002). Hope theory: A member of the positive psychology family. In C. R. Snyder & S. J. Lopez (Eds.), Handbook of positive psychology (pp. 257–276). Oxford University Press.