γενναιότητα κα γυναίκα

Γενναιότητα- Μια δύναμη θετικής ψυχολογίας στην υπηρεσία των γυναικών

Τι είναι η γενναιότητα; Είναι άραγε μια επίκαιρη δύναμη; Πως βοηθάει την ψυχική μας υγεία; Όταν λέμε πως κάποιος γενναίος ίσως μας έρχονται στη σκέψη ήρωες του παρελθόντος. Ίσως να είναι κυρίως άντρες. Η αλήθεια είναι πως η γενναιότητα δεν έχει φύλο και μια άλλη αλήθεια είναι πως συχνά οι γυναίκες έχει χρειαστεί να είναι πιο γενναίες. Σύμφωνα με την θετική ψυχολογία η γενναιότητα είναι μια αρετή που εμφανίζεται όταν η περίσταση το χρειάζεται. Και ειδικά στην εποχή μας χρειαζόμαστε τη γενναιότητα γένους θηλυκού. Ο κόσμος έχει ανάγκη από αυτή τη δύναμη, μιας και η τρυφερότητα και η ενσυναίσθηση θα μας βοηθήσει σε μια καλύτερη ανθρωπότητα.

Η ημέρα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας διδάσκει γενναιότητα

Κάθε 8 του Μάρτη αυτό που γιορτάζουμε είναι η γενναιότητα γυναικών να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, κι όμως χρειάστηκε σκληρός αγώνας για να τα αποκτήσουμε. Ένας αγώνας που συνεχίζεται καθώς φαινόμενα όπως το metoo και οι γυναικοκτονίες αποδεικνύουν πως έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε.

Στις 8 του Μάρτη οι δρόμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης γέμισαν με θάρρος. Στην Αθήνα άκουγες τραγούδια και ευφυή συνθήματα, έβλεπες ομορφιά και χάρη να παρατάσσεται. Μια βαθιά συγκίνηση και ένα κλίμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μια ανάταση και επανάσταση στοργής και υπερηφάνειας για όλα όσα είμαστε ως γυναίκες. Τιμώντας την ουσία μας και γνωρίζοντας πως η αποκατάσταση της θηλυκής πλευράς της ανθρωπότητας είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η γενναιότητα στη θετική ψυχολογία

Επιστρέφοντας στη θετική ψυχολογία η γενναιότητα ανήκει στις δυνάμες χαρακτήρα που αφορούν το κουράγιο. Συναισθηματικές δηλαδή δυνάμεις που αφορούν την πράξη θέλησης, ειδικά όταν υπάρχουν εμπόδια και αντίξοες συνθήκες. Είναι το να κάνεις κάτι παρά το φόβο σου και την αδικία ή την ασθένεια. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας αυτοπραγμάτωσης, καθώς όταν πράττουμε με γενναιότητα νιώθουμε μεγάλη ευχαρίστηση που πηγάζει από ένα υψηλό νόημα ζωής. Ειδικά όταν έχουμε διεκδικήσει τα δικαιώματά μας, να ακουστεί η φωνή μας, υπερασπιζόμενες/οι/α την αλήθεια μας.

 Είναι μια υπέρβαση εαυτού που δίνει τα δώρα της επιμονής, υπομονής, της προσπάθειας και της αντοχής. Ένας από τους ορισμούς δίνει σημασία στη γνωστική ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε το ρίσκο και να παίρνουμε κάθε πληροφορία και γνώση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.  Και αυτό με τρόπο που να αναδυκνύει ηρωισμό, χωρίς βιασύνη και υπερβολή. Έχει μέσα της την έννοια της προστασίας μαζί με το θάρρος και τη φροντίδα. Προστατεύει και θωρακίζει την ψυχική μας υγεία ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η γενναιότητα στη καθημερινότητα

Θέλει γενναιότητα να είσαι γυναίκα σήμερα. Να περπατάς στο δρόμο τη νύχτα, να εργάζεσαι σε περιβάλλον που είναι σκληρά ανταγωνιστικό και στο σπίτι να είσαι δοτική σύντροφος. Θέλει γενναιότητα να σπάσεις τα στερεότυπα ομορφιάς ή πως είναι η ευτυχία συνυφασμένη με ύλη, φήμη, δόξα και εξουσία. Θέλει γενναιότητα να είσαι διαφορετικό. Διαφορετικό στο φύλλο, στη φυλή, στη θρησκεία, στη κοσμοθεωρεία, στο πως ντύνεσαι, πως εκφράζεσαι. Θέλει γενναιότητα να πλησιάσεις με την καρδιά σου έναν άλλο άνθρωπο και να συνδεθείς, όταν η εποχή θέλει αποστάσεις και διαχωρισμούς. Θέλει γενναιότητα η ενότητα και η κοινότητα, στο να ανήκεις σε ομάδες που θέλουν να φέρουν την κοινωνική αλλαγή. Να εμπνέεσαι από το αδύνατο και να το κάνεις δυνατό!

Σε όλες μας που προσπαθούμε με το δικό μας τρόπο να έχουμε γενναιότητα, ένα μεγάλο ευχαριστώ!