παγκοσμια ημέρα γυναίκας

Ένα κείμενο για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Γυναίκα ελεύθερη

Γυναίκα ελεύθερη σημαίνει να είμαι

Και τώρα αρχίζουν τα χωρίς. Μέχρι να πάψουν να υπάρχουν. Γιατί και σύ και εγώ, κάπου ξεχνάμε πως με τη μήτρα μας γεννάμε, τούτο τον κόσμο, και ας αλυχτάμε. Να βγαίνουμε στο δρόμο, χωρίς να μας κοιτάνε, και από το τι φοράμε, να κρέμεται η ψυχραιμία τους.

Όπου και αν πάω, θέλω να είμαι, χωρίς να με τρώει πώς το σώμα μου σου φαίνεται. Πολύ κοντό ή πολύ πλατύ, ή πολύ ροζ ή βιολετί. Αν σου ταιριάζει δηλαδή. Στα σωθικά σου μπαίνει μια βροχή, που το σώμα σου υγραίνει. Από τη μέγγενη σωπαίνει, μα ουρλιάζει στα φωναχτά, ό,τι η κοινωνία μπλέκει στραβά στα ανθρώπινα μυαλά, πως σε κάποιων είναι κτήμα η ομορφιά, κάθε θηλυκότητας.

Γυναίκα σημαίνει πλάση, και επιτέλους ο νους, ο άδικος ας σωπάσει. Και ας μας έχεις ήδη καταδικάσει για την απαλότητα του είναι μας. Η τρυφερότητα είναι το φως της νέας εποχής. Η μάνα και η μαία της αλλαγής. Για αυτό τη γυναίκα τίμησε στην αυγή της νέας ζωής.

Σαν σήμερα, το 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία συμμετείχαν στην πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη απεργία γυναικών ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρόταση για καθιέρωση της 8 του Μάρτη ως Ημέρα της Γυναίκας έγινε το 1910 από τη «Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών». Τελικά καθιερώθηκε και ως μέρα αργίας το 1917 όταν οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία. Το 1975 θεσπίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από τον Ο.Η.Ε και ως σήμερα συνεχίζει ως ένας τέτοιος θεσμός.

Δυστυχώς σήμερα χρειάζεται να συνεχιστεί ο αγώνας διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών, από το πιο σημαντικό, αυτό το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία!