Έρως και Ψυχή

Έρως και η Ψυχή και το αιώνιο ερώτημα-Part1

Έρως και η Ψυχή και το αιώνιο ερώτημα. Με αφορμή τη γιορτή του Άγιου Βαλεντίνου ήρθε στο νου αυτός ο μύθος. Και το πόσα ποιήματα έχουν γραφτεί, πόσες νουβέλες, μυθιστορήματα, διηγήματα. Και πόσα τραγούδια έχει ακούσει η ανθρωπότητα από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας της τέχνης, για τον έρωτα. Η σχέση του Έρωτα με την Ψυχή παραμένει ένα ερώτημα. Άλλωστε και η λέξη ‘’ερώτηση’’ έχει μέσα της την λέξη έρωτα. Αλλά και την ουσία του. Η αναζήτηση της προέλευσης της ύπαρξης κρύβεται στην πιο παλιά ερώτηση από όλες. Μια ερώτηση που απαντάται με ολάκερη την πορεία μας στη ζωή ή και  τη γέννηση ενός παιδιού ή ενός έργου ζωής . Αλλά και μια ερώτηση που απευθύνει η πλάση σε όλα της τα όντα.

Οι μύθοι κρύβουν αλήθειες, όπως και αυτός εδώ:

Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής

Η Ψυχή κόρη ενός τρανού βασιλιά, είχε ομορφιά που συγκρινόταν μόνο με της Θεάς Αφροδίτης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ιερά της Αφροδίτης στην Πάφο, στα Κύθηρα, στην Κνίδο να ερημωθούν. Σταμάτησαν και η προσευχές στη θεά Αφροδίτη, καθώς πια προσκυνούσαν την Ψυχή. Η Θεά θύμωσε και ήθελε να την τημωρήσει. Πρόσταξε λοιπόν το γιο της, τον Έρωτα, να χτυπήσει την αντίζηλό της με τα βέλη του και να την κάνει να αγαπήσει παράφορα τον πιο ασήμαντο και περιφρονημένο άνθρωπο του κόσμου. Ο πατέρας της πήγε  στο Μαντείο του Απόλλωνα στη Μίλητο να βρει λύση. Το Μαντείο όρισε να οδηγηθεί νυφοστολισμένη, σαν να ήταν να παντρευτεί στον Κάτω Κόσμο, στην πιο ψηλή κορφή ενός έρημου και μακρινού βουνού. Εκεί θα συναντούσε τον σύντροφό της. Ένα πελώριο φτερωτό φίδι που προξενούσε τον τρόμο.

Αυτό που είναι, ίσως δεν είναι αυτό που φαίνεται..

Όταν έμεινε μόνη η Ψυχή συνέβη κάτι παράξενο, καθώς εμφανίστηκε ο Ζέφυρος. Την ανασήκωσε απαλά και την τοποθέτησε σε έναν μαγικό κήπο με ένα χρυσό παλάτι. Εκεί η Ψυχή δέχεται κάθε περιποίηση από υπηρέτες. Το βράδυ όμως ξαπλώνει με έναν άγνωστο-τον άντρα της που ποτέ δεν βλέπει το πρόσωπό του. Νιώθοντας ολομόναχη ζητά από τον άντρα της να δει τις αδερφές της. Εκείνος το δέχεται με τον όρο να μη δει ποτέ το πρόσωπό του. Οι αδερφές έρχονται πράγματι. Όμως είναι γεμάτες ζήλεια και δόλο για τα αποκτήματα της αδερφής τους. Της βάζουν την ιδέα να δει και να σκοτώσει τον άγνωστο άντρα της, καθώς όπως λένε είναι επικίνδυνο τέρας. Εκείνη πείθεται και το κάνει ένα βράδυ . Εκεί όμως αντικρύζει τον Θεό Έρωτα αντί για ένα τέρας. Εκείνος καταλαβαίνει τι έχει συμβεί και τότε φεύγει μακριά. Και η Ψυχή πέφτει στη Γη.

Η πτώση

Η πτώση είναι αναπόφευκτη για κείνη και τις αδερφές της. Όμως για την Ψυχή έχει γίνει πια σκοπός να βρει τον Έρωτα. Αφού έψαξε παντού κατέφτασε και στο παλάτι της Θεάς Αφροδίτης. Η Θεά την βάζει τότε σε τρεις μεγάλες δοκιμασίες: Στην πρώτη δοκιμασία πρέπει μέσα σε λίγες ώρες να ξεδιαλέξει από έναν τεράστιο σωρό τους καρπούς της γης σε κατηγορίες. Ύστερα πρέπει να βάλει το καθένα χωριστά. Η Ψυχή τα  καταφέρνει με τη βοήθεια των μυρμηγκιών. Την άλλη μέρα υποχρεώνεται να πάει να βρει και να φέρει το χρυσό μαλλί από τα άγρια πρόβατα του βουνού. Ύστερα να κουβαλήσει νερό από την πηγή της Στύγας, όπου είχε για φύλακες δράκους. Και εκεί τα καταφέρνει.

Η Τρίτη δοκιμασία ήταν να κατέβει στον Κάτω Κόσμο για να πάρει από την Περσεφόνη την αλοιφή της ομορφιάς της. Τελικά ανοίγει την αλοιφή γεμάτη περιέργεια και πέφτει σε αιώνιο Ύπνο. Εκεί έρχεται ο Έρωτας και την συνεφέρνει. Μάλιστα την οδηγεί στον Όλυμπο και την παντρεύεται. Η Ψυχή αποκτά την αθανασία μετά από όλα όσα πέρασε. Τελικά η ένωση της με τον Έρωτα έφερε στη ζωή το παιδί τους την Ηδονή.

Ο συμβολισμός

Ο συμβολισμός του μύθου έχει να μας πει πολλά και στη σύγχρονη κοινωνία. Το πως συχνά πέφτουμε σε παγίδες του εγωισμού, ή λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όμως και το πως η ζωή μας δείχνει το δρόμο, έστω και αν δεν το βλέπουμε, προς τη λύτρωση. Η αιώνια ερώτηση απαντάται κάθε φορά που ερχόμαστε πιο κοντά στην αληθινή μας φύση. Και όταν βλέπουμε την αληθινή μας αξία. Όταν σταματήσουμε την εξιδανίκευση και αγαπήσουμε αληθινά εμάς και τη/τον/το σύντροφό μας για αυτό που πραγματικά είναι. Και όχι για όσα νομίζουμε ότι είναι. Η σχέση μας με τον εαυτό μας έχει να περάσει από πολλές δοκιμασίες ώσπου να βρει το δρόμο της εξατομίκευσης. Και τότε έχει αυτό που χρειάζεται για να βρει την ροή στη ζωή. Γιατί η πρωταρχική σημασία του έρωτα αφορά τη ροή.

Είθε η Ψυχή να βρίσκει πάντα το δρόμο της προς τον Έρωτα και την πολύτιμή της Αξία!

Στο επόμενο άρθρο θα γίνει πιο εκτενής ανάλυση για τον μύθο και τον έρωτα.

Αν δυσκολεύεσαι σε θέματα σχέσεων ή σε θέματα που αφορούν την αξία και αυτοπεποίθησή σου σου προτείνω να κάνουμε μαζί ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης