όρια και τείχη

Ψυχολογική ακαμψία και υπερβολική ανοιχτότητα-πως μπορώ να τα εξισορροπήσω;

Τι είναι η ακαμψία; Τι είναι η υπερβολική ανοιχτότητα και πως μπορώ να τα εξισορροπήσω; Πολύ συχνά στις σχέσεις αυτό που συμβαίνει είναι να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις με ακαμψία. Ή να δεχόμαστε συμπεριφορές άκαμπτες από τους άλλους. Αυτό που συμβαίνει είναι πως μένουμε σε μια θέση και δεν έχουμε το χώρο μέσα μας να δεχτούμε την άποψη του άλλου. Όταν αυτό συμβαίνει συχνά τότε οι συζητήσεις μπορεί να καταλήξουν σε καυγάδες. Και να έχουμε εντάσεις καθημερινά. Από την άλλη μπορεί να είμαστε πολύ ανοιχτοί στις συμπεριφορές των άλλων. Και τότε γινόμαστε αυτό που λέμε ‘’χαλί να με πατήσεις’’. Χωρίς διάκριση να βάζουμε ανθρώπους στη ζωή μας και να τους έχουμε πολύ κοντά μας, που ζητούν μόνο ή που μας πληγώνουν. Και τα δύο έχουν να κάνουν με τα όρια.

Όταν τα όρια γίνονται πολύ σκληρά και άκαμπτα, τι συμβαίνει στην επικοινωνία μας;

Όταν τα όρια γίνονται πολύ σκληρά και άκαμπτα η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη. Και τότε υπάρχει η τάση έντονης απομόνωσης. Δεν αφήνουμε τους άλλους να έρθουν κοντά μας. Υπάρχει απόσταση και ίσως συχνά ψυχρότητα. Μπορεί να υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και σιωπή. Μια σιωπή όμως που δείχνει απουσία και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα θολό τοπίο για τους άλλους. Και αυτό συμβαίνει καθώς δεν μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας και τις ανάγκες μας με τους άλλους. Υπάρχει ένας σκληρός τοίχος, αδιαπέραστος που η αλήθεια μας, η φωνή μας δεν περνάει στην άλλη πλευρά. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει θυμό και αίσθηση αβεβαιότητας στους άλλους. Μια συμπεριφορά που έχει ρίζες στη δική μας ανασφάλεια.

Όταν τα όρια μας είναι υπερβολικά ανοιχτά, πως επικοινωνούμε;

Όταν έχουμε πολύ ανοιχτά όρια οι άλλοι παίρνουν το μήνυμα πως μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Ίσως να συμπεριφερόμαστε με την πεποίθηση πως χρειάζεται συνέχεια να δίνω για να αξίζω. Και εδώ η επικοινωνία είναι δύσκολη και ας φαίνεται εύκολη με την πρώτη ματιά. Και αυτό γιατί όταν λειτουργούμε χωρίς όρια, έχουμε στριμώξει τον εαυτό μου/την εαυτή μου σε μια γωνία που να μην δείχνουμε σε κανέναν τι αντέχουμε. Μα και τι θέλουμε. Άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας, δεν μπορούν. Καθώς σχεδόν δεν υπάρχουμε, παρά μόνο μέσα από τους άλλους. Άρα και εδώ υπάρχει ένα αόρατο τοίχος που μας κρατάει μακριά από τους άλλους, ενώ τα θέλω και , οι ανάγκες μας μπαίνουν συνεχώς σε δεύτερη μοίρα. Οι άλλοι δεν μαθαίνουν τελικά ποτέ ποια/ποιος/ποιο είμαστε, αφού και εμείς τελικά μας ξεχνάμε και μας αμελούμε. Και εδώ έχουμε ανασφάλεια που εκδηλώνεται με άλλο τρόπο.

Ψυχολογική ευελιξία και υγιή όρια

Ποια είναι η μέση οδός; Η ψυχολογική ευελιξία με υγιή όρια. Το να έχω δηλαδή καλλιεργήσει τις συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες που θα με κάνουν να είμαι ανοιχτή/ος/ο στις σχέσεις μου τόσο όσο να μην ξεπερνάει τις αντοχές μου. Επίσης με βοηθάει να έχω την ανοιχτότητα να ακούω διαφορετικές απόψεις και να δέχομαι πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Και ταυτόχρονα να ξέρω να με προστατεύω από συμπεριφορές που δεν μου κάνουν καλό. Αυτό με οδηγεί στο να έχω αυθεντικές και ουσιαστικές σχέσεις, που στηρίζουν την ευημερία μου.

Πως αναπτύσσω ψυχολογική ευελιξία;

Χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό/η. Να μπω σε διαδικασία να χτίσουμε όρια και να καλλιεργήσω την συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη μου. Καθώς και να καλλιεργήσω την αυταξία μου, και την ψυχική ανθεκτικότητα. Μια διαδικασία που θέλει χρόνο, που όμως βάζει γερά θεμέλια στη σχέση με εμένα  και τους άλλους. Με την προοπτική να έχω σχέσεις θετικές που βοηθάνε την ευημερία μου.

Αν δυσκολεύεσαι στο να χτίσεις υγιή όρια και να έχεις αυθεντικές σχέσεις σου προτείνω να δουλέψουμε μαζί τα θέματα αυτά μέσα από ατομικές συνεδρίες.

Ακόμη αυτή τη Παρασκευή 4/2 μαζί με τον συνεργάτη μου Felix Metzger θα κάνουμε το σεμινάριο (στα αγγλικά)Authentic relationships – Building emotional and social intelligence for prosperous relationships στα πλαίσια του 3ημερου event: Intimate Relationships