Προσαρμοστικότητα

9 τρόποι να αυξήσουμε τη δύναμη της προσαρμοστικότητας στην εποχή του covid

Η δύναμη της προσαρμοστικότητας στην εποχή του covid. Ζούμε μια περίοδο έντονη, καθώς ο covid έχει μεγάλη διασπορά. Ακούμε καθημερινά στις ειδήσεις για νέα κρούσματα. Επίσης ακούμε πλέον ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στο περίγυρό μας είτε να έχουν νοσήσει, είτε να έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα. Και οι ερωτήσεις στο μυαλό μας: ‘’κατά πόσο μπορώ να έχω υγεία εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι;’’ Ακόμη οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για τη διαχείριση της κρίσης του covid φέρνουν μια ψυχική αναστάτωση, μαζί με την πανδημία. Εδώ είναι που η δύναμη της προσαρμογής μπορεί να βοηθήσει να τα καταφέρουμε, σε αυτό που μας συμβαίνει συλλογικά και ατομικά.

Τι είναι η προσαρμοστικότητα για την ψυχολογία;

Είναι η ικανότητα μέσα από την προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε και να αναπτυχθούμε στις συνθήκες που ζούμε, ειδικά όταν είναι δύσκολες. Ακόμη, αφορούν σκέψεις, στρατηγικές και συμπεριφορές που μας βοηθούν να έχουμε την καλύτερη δυνατή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μας. Ασκούμε τη δύναμη της προσαρμοστικότητας ειδικά σε περιόδους αλλαγών που απαιτούν αναθεώρηση και μετάβαση σε νέους τρόπους ζωής. Επίσης περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα συναισθήματα, τη χρήση των αισθήσεων και κοινωνικών στάσεων που μας βοηθούν να διατηρούμε όσο γίνεται την ισορροπία στη ζωή μας. Ισορροπία που αφορά την υγεία μας, σωματική, ψυχική, πνευματική και την ευημερία μας.

Προσαρμοστικότητα στην εποχή του covid

Η εποχή του covid ζητά αρκετή προσαρμοστικότητα. Καθώς αφορά τη δημόσια υγεία, επηρεάζει κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από το πως θα εξασφαλίσουμε τις βασικές ανάγκες, ως το πως κάνουμε σχέσεις, πως διασκεδάζουμε, πως μαθαίνουμε, πως κάνουμε γυμναστική, πως δημιουργούμε τέχνη και άλλα πολλά. Αξίζει να σημειωθεί πως το να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας είναι ένα σημαντικό γεγονός για την ψυχική μας υγεία.

 Επιπλέον θα μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερη ηρεμία και εσωτερική γαλήνη. Όποια και να είναι η στάση μας σε σχέση με τον covid σημαντικό είναι  το πως θα διαμορφώσουμε τη ζωή μας ώστε να συνάδει με την ηθική, το συναίσθημα, τις αξίες και τη λογική μας . Και αυτό βοηθάει πολύ στο να περάσουμε την πανδημία με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε. Το να νιώθουμε καλά με την επιλογή μας και τη συνείδησή μας και να πλάθουμε τη ζωή μας με βάση αυτά, ανακουφίζει. Ενώ μειώνει το στρες και αυξάνει την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Ποιοι είναι οι τρόποι να αυξήσουμε τη δύναμη της προσαρμοστικότητας μας;

  1. Η βαθιά γνώση του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
  2. Η καλή αντίληψη της κατάστασης. Να συνειδητοποιήσουμε σε βάθος τις απαιτήσεις των αλλαγών που ζητά η κατάσταση με τον covid.
  3. Μια εσωτερική σύσκεψη: Μεταξύ του νου, της καρδιάς, των σπλάχνων (ενστίχτων), όλου του σώματος, της εσωτερικής μας φωνής, της εσωτερικής μας δύναμης, της ηθικής και της σοφίας μας. Κι αυτό έτσι ώστε να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις από κοινού, για την τωρινή κατάσταση.
  4. Να ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και να έχουμε ουσιαστική παρουσία στα συναισθήματά μας. Αλλά και τις ανάγκες μας μέσα στην ημέρα όπως τη καλή ξεκούραση, καλό φαγητό, απόσυρση, έκφραση κλπ.
  5. Να έρθουμε σε ουσιαστική επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους. Αλλά και με όλο το υποστηρικτικό μας σύστημα ανθρώπων όπως οι συνάδελφοι, άνθρωποι που μας προσφέρουν υπηρεσίες κλπ
  6. Να δούμε τους πόρους μας και τη καλή τους διαχείριση αυτή την περίοδο (οικονομικούς, υλικούς, γνωστικούς, συναισθηματικούς, κοινωνικούς.)
  7. Να οικοδομήσουμε μια νέα πραγματικότητα με βάση τις προτεραιότητες, τις ανάγκες, τα θέλω, τις δυνάμεις μας. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσωπικές μας προκλήσεις.
  8. Η αυτοσυμπόνια και η συμπόνια προς τους άλλους είναι σημαντική. Καθώς μας βοηθάει να βλέπουμε εμάς και τον συνάνθρωπό μας με ανθρωπιά και φροντίδα. Καθώς είναι κάτι που χρειάζεται να διατηρούμε και που μας κάνει να βλέπουμε την κατάσταση με καλοσύνη και κατανόηση.
  9. Να διατηρούμε ενεργή τη διάθεση να μαθαίνουμε μέσα από τις καταστάσεις. Και ειδικά αυτό που περνάμε τώρα, ενώ τροφοδοτεί το δικό μας νόημα για τη ζωή. Κάτι που δίνει εξαιρετική δυναμική στην προσαρμοστικότητα και στην ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Εν κατακλείδι

Η δύναμη της προσαρμογής είναι ένα πολύ καλό στήριγμα για την εποχή του covid. Είναι μια δύναμη που μας βοήθησε σε όλες τις κρίσης, κάθε πολιτισμού. Είναι ένας βασικός τρόπος που ο άνθρωπος ξεπέρασε μεγάλες δυσκολίες, όπως πολέμους και άλλες πανδημίες. Αυτό που ζούμε είναι μια σημαντική περίοδος πρόκλησης για τη προσωπική μας ιστορία, καθώς και για την ιστορία της ανθρωπότητας. Ας παραμένουμε όσο γίνεται πιστοί σε μας και πως θα τα καταφέρουμε, αξιοποιώντας τη δύναμή μας.

Αν δυσκολεύεσαι στο να χτίσεις την προσαρμοστικότητά σου στην εποχή του covid και νιώθεις ψυχική πίεση σου προτείνω τις ατομικές συνεδρίες, ψυχολογικής υποστήριξης και όχι μόνο.