8 ψυχολογικές αλήθειες για τις ημέρες των γιορτών που πέρασαν

8 ψυχολογικές αλήθειες για τις ημέρες των γιορτών που πέρασαν. Η αλήθεια είναι πως οι γιορτές φέρνουν έντονα συναισθήματα. Είναι μέρες που συμβαίνουν γεγονότα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μας. Τις περιμένουμε πως και πως. Και είναι αλήθεια πως μπορούν να φέρουν πολύ χαρά. Καθώς επίσης φέρνουν και λύπη, ενώ τα στερεότυπα είναι εμφανή και σε έξαρση. Θα προσπαθήσουμε μαζί, μέσα από αυτό το άρθρο να δούμε ουσιαστικές αλήθειες για τις γιορτές.

Ποιες είναι αυτές οι αλήθειες;

  1. Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση, όμως μπορούν να φέρουν και μεγάλη κόπωση. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι περίοδος διακοπών, που περιμένουμε με ανυπομονησία να ξεκουραστούμε. Από την άλλη ειδικά οι γυναίκες, και όσ@ ασχολούνται με το σπίτι κουράζονται πολύ. Οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι, η φροντίδα των παιδιών ή των γηραιότερων, το μαγείρεμα, το καθάρισμα, χρειάζονται πολύ ενέργεια και χρόνο.
  2. Τα θετικά συναισθήματα έχουν την τιμητική τους. Πράγματι οι γιορτές θεωρούνται οι μέρες που όλ@ περιμένουν να βιώσουν τη χαρά και τη ξεγνοιασιά. Επίσης είναι μια ευκαιρία τώρα που υπάρχει περισσότερος χρόνος να καταφέρουμε να δούμε περισσότερα αγαπημένα πρόσωπα από πριν. Ειδικά φίλοι και συγγενείς που είναι πολυάσχολοι έρχονται κοντά μας και περνάμε στιγμές μαζί τους. Η αγάπη, οι όμορφες ευχές, η ευγνωμοσύνη γεμίζουν τις μπαταριές μας και για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
  3. Οι γιορτές μπορούν να μας θυμίσουν τους στόχους μας και τι είναι σημαντικό στη ζωή. Μας θυμίζουν πως οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους είναι κάτι που γεμίζει την καρδιά μας. Γινόμαστε πιο γενναιόδωροι και δοτικοί. Έχουμε μεγαλύτερη επιθυμία για προσφορά, συνεισφορά και αλληλεγγύη. Μπορεί να μας θυμίσει τα όμορφα στοιχεία του χαρακτήρα μας, τις δυνάμεις και τις χάρες μας. Καθώς και να τα δούμε και στους άλλους.
  4. Οι γιορτές μπορεί να φέρουν μεγάλες προσδοκίες. Ακριβώς επειδή είναι μέρες που τις περιμένουμε πως και πως. Είτε λόγω των δώρων, είτε λόγω του χρόνου των διακοπών και της ξεκούρασης. Είτε γιατί είναι ευκαιρία να δούμε αγαπημένα πρόσωπα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια εσωτερική πίεση και ανυπομονησία. Μια βιασύνη στη συμπεριφορά μας που οφείλεται στο ότι τον υπόλοιπο χρόνο δεν κάνουμε όλα εκείνα που θεωρητικά μπορούμε να κάνουμε στις γιορτές.
  5. Οι γιορτές μπορούν να φέρουν εντάσεις. Και ο λόγος είναι οι προσδοκίες και η πίεση που φέρουν από τη μία. Από την άλλη είναι οι σχέσεις μας που επιθυμούμε πολύ μέσα στις γιορτές να πάνε καλά. Μαζευόμαστε στα οικογενειακά τραπέζια, με χαμόγελα και γέλια, ξεχνώντας για λίγο τους καυγάδες και τις διαφωνίες. Οι εντάσεις όμως είναι μέσα στο σύστημα της οικογένειας. Δεν έχουν φύγει επειδή έχουν έρθει οι γιορτές. Θα θέλαμε με ένα μαγικό ραβδί να έχουν εξαφανιστεί και στη θέση τους να είναι τα φώτα τα λαμπερά. Η αλήθεια είναι πως και το φως της οικογένειας είναι παρόν στο οικογενειακό τραπέζι και το σκοτάδι. Για αυτό και συχνά προκύπτουν ακόμα και στην πολυπόθητη Πρωτοχρονιά που όλα ‘’πρέπει’’ να πάνε τέλεια, να υπάρχουν τσακωμοί ακόμα και χωρισμοί. Σαν να ήταν ένα καζάνι που έβρασε και ξεθύμανε.
  6. Στις γιορτές τα στερεότυπα κάνουν πάρτυ. Είναι η στιγμή που μαζεύονται συγγενικά πρόσωπα που έχουμε καιρό να δουμε και θα αρχίσουν τις ερωτήσεις: Εσύ πότε θα παντρευτείς; Εσύ πότε θα κάνεις παιδιά; Μα καλά, γιατί δεν τρως κρέας; Γιατί δε φέρνεις το σύντροφό σου μαζί σου; Όλες οι ερωτήσεις που αποφεύγουμε όλη τη χρονιά γίνονται καταιγισμός, μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα. Μια στιγμή που τα στερεότυπα εγκλωβίζουν και μας κάνουν να στενοχωριόμαστε.
  7. Οι γιορτές μας φέρνουν αντιμέτωπους με την εσωτερική μας μοναξιά και πείνα. Αν μέσα στη χρονιά αμελούμε την συναισθηματική μας θρέψη και την ψυχική μας εξέλιξη, αυτό θα φανεί στις γιορτές. Όλη αυτή η προσοχή που στρέφεται προς τα φώτα τα λαμπερά, αν δεν έχουμε μάθει να βλέπουμε και να θρέφουμε το δικό μας φως, θα μας βγάλει θλίψη και πόνο. Επίσης υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι μόνοι. Είτε που πράγματι δεν έχουν κανέναν να περάσουν μαζί τις γιορτές. Είτε που είναι σε μια μεγάλη οικογένεια ή παρέα, όμως κανείς δεν τους δίνει αληθινή παρουσία.
  8. Οι γιορτές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη με σκοπό την αυθεντικότητα. Προσφέρουν πλούσιο υλικό για αυτογνωσία. Με αυτοπαρατήρηση και ματιά γεμάτη συμπόνια μπορεί να μας κάνει να καταλάβουμε τι μας περιορίζει στη ζωή. Και τι μας γεμίζει. Μπορούν να είναι η αφετηρία για μια νέα διαδρομή στην ευημερία μας. Να μας κάνουν να καταλάβουμε την αξία των ορίων μας, ως που είναι οι αντοχές μας και που έχουμε ακόμα δρόμο στην δουλειά με τον εαυτό μας/την εαυτή μας.

Οι γιορτές είναι μια αληθινή ευλογία όχι για τα ευχολόγια, αλλά γιατί μας βοηθούν να συνειδητοποιούμε τα όνειρά μας και ποιο είναι το νόημα στη ζωή μας. Να δούμε που δυσκολευόμαστε στη σχέση μας με τα μέσα μας, και που με τους πολύ δικούς μας ανθρώπους. Έτσι η νέα χρονιά ξεκινά με βαθιές συνειδητοποιήσεις που γίνονται θεμέλια για τη ζωή μας από εδώ και πέρα με ειλικρίνεια προς εμάς και τους άλλους. Και με αυθεντικότητα!

Εύχομαι οι γιορτές να ήταν ευκαιρία απόλαυσης, ξεκούρασης, ψυχικής θρέψης και βαθιάς συνειδητοποίησης!

Αν δυσκολεύτηκες μέσα στις γιορτές και ένιωσες πως δυσάρεστα σου προτείνω να δουλέψουμε μαζί τα θέματα που προέκυψαν, μέσα από τις ατομικές συνεδρίες, ψυχολογικής υποστήριξης και όχι μόνο.

Αν θέλεις να αναπτύξεις καλύτερη σχέση με τον εαυτό/την εαυτή σου και να έχεις περισσότερο αυθεντικότητα και αυθεντικές σχέσεις σου προτείνω τον κύκλο σεμιναριών Authentic Connection