Απόσυρση

Η ανάγκη μου για απόσυρση-μια από τις βασικές ψυχολογικές ανάγκες

Η ανάγκη για απόσυρση είναι σημαντική ανάγκη; Και όμως είναι απαραίτητη για την ψυχική και σωματική μου υγεία. Συχνά ακούω από τις πελάτισσές μου και τους πελάτες για το ότι νιώθουν την κούραση. Νιώθουν ταυτόχρονα πως είναι τόσα πολλά αυτά που έχουν να κάνουν. Ακόμη νιώθουν πως δεν έχουν τον χρόνο να προλάβουν και η απόσυρση τους έχει γίνει κάτι ουτοπικό. Αυτό που συμβαίνει συχνά είναι πως κάπου στα παιδικά μας χρόνια μάθαμε πως η απόσυρση δεν είναι κάτι καλό. Επίσης μάθαμε πως χρειάζεται να είμαστε όλη την ώρα σε κίνηση και δράση. Πως πρέπει να κάνουμε κάτι χρήσιμο συνέχεια αλλιώς δεν αξίζουμε. Ή πως πρέπει συνέχεια να αλληλοεπιδρούμε με άλλους. Αλλιώς κάτι δεν πάει καλά. Κάτι που είναι μακριά από την αλήθεια.

Απόσυρση-μια φυσική κατάσταση

Ένα καλό παράδειγμα για το σε τι βοηθάει η απόσυρση, είναι οι εποχές του χρόνου. Όλες οι εποχές έχουν το νόημα τους για τη φυσική ροή της ζωής. Ο χειμώνας ένας πολύ σημαντικός μήνας που το φως και η ζεστασιά φεύγουν. Τα φύλλα έχουν πέσει, όπως και οι ρυθμοί της φύσης. Το χώμα προετοιμάζεται μέσα στην απόσυρση για να μπορέσει την άνοιξη να ξεκινήσει η διαδικασία της άνθισης.

Έτσι και εμείς. Έχουμε ανάγκη από μια παύση. Η συνεχής δραστηριότητα μας απορροφά την ενέργεια. Κάπως χρειάζεται να την αναπληρώσουμε. Όταν δεχόμαστε την απόσυρση ως κάτι φυσικό της κάνουμε χώρο στη ζωή μας. Αντιλαμβανόμαστε πως είναι δικαίωμα μας να ξεκουραστούμε και να θέλουμε να μείνουμε για λίγο μόνοι. Κι ο εαυτός/εαυτή θέλει την προσοχή του. Όπως φροντίζουμε τους άλλους χρειάζεται να φροντίζουμε και εμάς. Ο Χόρχε Μπουκάι στο βιβλίο του ο Δρόμος των Δακρύων δίνει σημασία σε αυτή την ανάγκη. Λέει πως ακόμα και ένας καλλιτέχνης όταν ζωγραφίζει υπάρχουν στιγμές που σταματά. Εκείνη τη στιγμή η έμπνευση κοπάζει. Και είναι μια σημαντική στιγμή. Γιατί χάρη σε αυτή θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα έμπνευσης. Αλλιώς είναι ανέφικτο να συνεχίσει.

Η ελευθερία, η αυτονομία και η απόσυρση πάνε χέρι χέρι

Πολλές φορές αυτό που συμβαίνει είναι πως νιώθουμε πως δεν έχουμε την επιλογή της απόσυρσης. Το έχω δει αυτό σε πελάτισσες και πελάτες μου να συμβαίνει. Τι μπλοκάρει την ελευθερία τους; Είναι πως φοβούνται να μείνουν μόνοι; Είναι η αυτονομία ένα μακρινό όνειρο που δεν τους αφήνει να έχουν ούτε λεπτό για τον εαυτό/εαυτή τους; Νιώθουν ενοχές για το ότι αν για λίγο αποσυρθούν, οι άλλοι θα τους κρίνουν. Ή θα τους κατακλίσει το αίσθημα της εγκατάλειψης; Απόσυρση σημαίνει πως δίνω την ελευθερία σε εμένα να μείνω με τον εαυτό/εαυτή μου όταν το χρειάζομαι, και πως είμαι αρκετά αυτόνομη/ος/ο για να το κάνω.

Που βρίσκουμε τη λύση;

Τη λύση την βρίσκουμε όταν ενδυναμώσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Το να μάθουμε πως αξίζουμε την προσοχή μας και τη φροντίδα μας. Ίσως δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό. Ίσως είχαμε ελλείψεις από παιδιά. Επίσης, ίσως μας έμαθαν η ζωή είναι μόνο δουλειά και υποχρεώσεις. Χρειάζεται υπομονή και δουλειά με το μέσα μας για να διευρύνουμε το ρεπερτόριο των επιλογών μας. Επίσης βοηθάει το να διευρύνουμε τον ορίζοντα της σκέψης μας με σκοπό να βρούμε τρόπους που θα μας επιτρέψουν την απόσυρση. Το να μάθουμε πως όσο σημαντικές είναι οι υποχρεώσεις, άλλο τόσο σημαντικό είναι το δικαίωμα στη ξεκούραση. Την ψυχική, την συναισθηματική και την πνευματική ξεκούραση και αποφόρτιση.   

Και μάλιστα τώρα στις γιορτές είναι σημαντικό να δώσουμε χρόνο στην απόσυρση. Καθώς επίσης, με τη νέα χρονιά, μια σημαντική προετοιμασία πέρα από το γιορτινό τραπέζι και την οικογενειακή εστία είναι η προσωπική φροντίδα.

Αν διαπιστώνεις πως έχεις δυσκολία στην απόσυρση και βλέπεις η καθημερινότητά σου σε καταβάλλει σου προτείνω να δουλέψουμε μαζί μέσα από τις ατομικές συνεδρίες. Έτσι ώστε να λάβεις την ψυχολογική υποστήριξη που θα σε βοηθήσει να νιώθεις άνετα με το να μένεις μόνη/ος/ο όταν το χρειάζεσαι. Ένα σημαντικό δώρο για σένα!