7 τρόποι πως η πνευματικότητα βοηθά την αυθεντικότητα μου- εφαρμογές θετικής ψυχολογίας

Με ποιο τρόπο η πνευματικότητα βοηθά την αυθεντικότητα; Αλήθεια έχεις αναρωτηθεί; Υπάρχουν κομμάτια του ψυχισμού που μέσα στο τρέξιμο και στην βιασύνη της σύγχρονης ζωής μένουν στο παρασκήνιο. Κομμάτια που αφορούν υπαρξιακές αναζητήσεις και την αίσθηση πως ανήκω σε κάτι μεγαλύτερο από το εγώ μου. Το βαθύ βίωμα πως είμαι κομμάτι ενός Όλου, μέρος της Φύσης, του Πνεύματος. Αυτό το μέρος της ψυχής μου είναι πυρηνικό, αφορά το κέντρο της αντίληψής μου για αυτό που βιώνω. Χωρίς αυτό είναι σα να παραλείπω κομμάτια της αυθεντικότητάς μου. Για αυτό αξίζει πραγματικά να το γνωρίζω.

Η σχέση της ψυχολογίας με την πνευματικότητα

Η ψυχολογία για αρκετές δεκαετίες δεν είχε ασχοληθεί στην ουσία με την πνευματικότητα. Η ψυχολογία άρχισε να επικεντρώνεται στην πνευματικότητα πριν 35 χρόνια περίπου, μέσα από την υπαρξιακή και ανθρωπιστική προσέγγιση. Όταν έγινε σκοπός της μια πιο αυθεντική ζωή, που επιτρέπει την διερεύνηση της συνειδητότητας μέσα από πρακτικές, όπως ο διαλογισμός και άλλες υπερβατικές εμπειρίες (Butts, 1999). 

Η αύξηση του ενδιαφέροντος για την πνευματικότητα σχετίζεται επίσης με ένα γενικότερο ενδιαφέρον για Ανατολικές παραδόσεις, και τον τρόπο που συνδέονται με κάτι ανώτερο (Ashmos & Duchon, 2000; Pietersen, 2004). Ακόμη πηγάζει από την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να ανήκει σε μια παγκόσμια κοινότητα (Pietersen, 2004).  Η πνευματικότητα δίνει προσοχή στην αίσθηση της ενότητας με όλα όσα υπάρχουν. Μια αίσθηση που γαληνεύει το νου και την ψυχή. Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης του άγχους και απόκτησης ψυχικής ανθεκτικότητας και ευ-ζειν

Οι έρευνες της θετικής ψυχολογίας για τη πνευματικότητα

Καθώς η θετική ψυχολογία αναπτύσσεται και στοχεύει στο ευ-ζειν, διερευνάται με πληθώρα επιστημονικής αρθρογραφίας, η πνευματικότητα. Πλέον υπάρχουν πολλές μελέτες που αναδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη της στην καθημερινότητα και στο σύνολο της ανθρώπινης ύπαρξης. Βασικό είναι το γεγονός ότι αφορά μια πανανθρώπινη ανάγκη, αυτή για τη σύνδεση με κάτι ανώτερο, που πηγάζει από την ανάγκη της εξήγησης του φαινομένου της ζωής . (Ashmos & Duchon, 2000).

Σε αυτή την ανάγκη βασίστηκε η δημιουργία των θρησκειών και πνευματικών μονοπατιών  που κάθε ένα έχει έναν χάρτη νοηματοδότησης της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και αυτό μας βοηθά να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το νόημα της ύπαρξης. Μας δίνει μια αίσθηση εμπιστοσύνης και ανακούφισης κάτι που όπως έχει αποδειχτεί και ερευνητικά δίνει αισιοδοξία, θετικά συναισθήματα και εμπιστοσύνη στη ζωή.

Ο υπερβατικός εαυτός ως κομμάτι της αυθεντικότητάς μας

Η υπερβατικότητα βρίσκεται στην καρδιά της πνευματικής εμπειρίας, καθώς μας επιτρέπει να αλληλεπιδρούμε με αυτό που θεωρούμε ιερό. Όλοι διαθέτουμε έναν υπερβατικό εαυτό που νιώθει δέος μπρος την ύπαρξη και τη σοφία του γίγνεσθαι, σύμφωνα με τον Maslow. Ο Maslow είχε μελετήσει πολύ αυτό το κομμάτι του εαυτού το οποίο υποστήριζε πως έχει μεγάλη σημασία για την αυτοπραγμάτωση. Για την εξ ολοκλήρου ανάπτυξη της προσωπικότητας που στο επίκεντρο είναι η αυθεντικότητα είναι απαραίτητη η σχέση μας με τον υπερβατικό εαυτό.

Ο υπερβατικός εαυτός μας εξελίσσει πέρα από τα όρια που θέτει η λογική και η νόηση, μέσα στο χώρο και το χρόνο. Καθώς και έξω από αυτόν, στο αιώνιο και άχρονο. Ταυτόχρονα διευρύνει την αίσθηση μας για το παρόν, δίνοντας την ευκαιρία να θαυμάσουμε αυτό που συμβαίνει στο εδώ και τώρα. Μια ουσιαστική πρακτική θετικής ψυχολογίας. Το δεύτερο κύμα της θετικής ψυχολογίας έχει εστιάσει σε θέματα υπαρξιακά και ειδικά στην πνευματικότητα. Και έχει καταλήξει πως είναι ένας σημαντικός πυλώνας για να αγκαλιάσουμε τον ψυχισμό μας.

Οι 7 τρόποι για το πως η πνευματικότητα βοηθά την αυθεντικότητα μου:

  1. Με κάνει να συνειδητοποιώ την ενότητα μου με το Όλον και το αίωνιο ως βάση της αυθεντικότητάς μου.
  2. Μου δίνει τη δυνατότητα να εκτιμώ όλα όσα είμαι μακριά από την κριτική και μέσα από την αναγνώριση του θαύματος της ζωής.
  3. Δίνει ηρεμία, ουσιαστική αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή που εγώ διαλέγουμε και κάνω, με βάση συμπεριφορές και το κάλεσμα της ψυχής μου.
  4. Δίνει την αίσθηση ενός υπερβατικού σκοπού και νοήματος στην αυθεντικότητά μου.
  5. Με βγάζει από τον εγωιστικό τρόπο σκέψης και αφήνει τον ψυχισμό να απλωθεί πέρα από το εγώ, να συναντήσει τον εαυτό και να ενωθεί με τον κοσμικό εαυτό, όντας κάτι το μοναδικό.
  6. Με βοηθάει να αγκαλιάσω το αυθεντικό μου βίωμα, το συναίσθημα μου όπως είναι, ενώ αποτελεί μέρος του Όλου.
  7. Τα έξη πιο πάνω οφέλη οδηγούν στο να έχω μια καλή σχέση με την αυθεντικότητα μου και με τον κόσμο μου, καθώς και να αποκτώ μεγαλύτερη αυτοσυμπόνια και συμπόνια.

Αξίζει να βάλλω την πνευματικότητα στη ζωή μου και να αποδεχτώ αυτά τα πυρηνικά κομμάτια της αυθεντικότητας μου. Με αυτό τον τρόπο οδηγούμαι σε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή, πιο ποιοτική και με διευρυμένους ορίζοντες. Ας ανοίξω τη ματιά μου και ας υποδεχτώ με δέος τον αυθεντικό μου εαυτό που μπορεί και υπερβαίνει το τετριμμένο και να γίνεται ένα με το άφθαρτο.

Αν δυσκολεύεσαι να βρεις το δρόμο προς την αυθεντικότητα μέσα από τη πνευματικότητα σου προτείνω να κάνουμε μαζί ατομικές συνεδρίες.

Ακόμη αν θέλεις να δουλέψεις θέματα που αφορούν την αυθεντικότητα και την ουσιαστική έκφραση σου προτείνω να συμμετέχεις στον κύκλο συναντήσεων-Authentic Connection: Χτίζοντας συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη για την κοινότητα που ανθίζει.

Πηγές:

Ashmos, D. P., & Duchon, D. (2000). Spirituality at Work. Journal of Management Inquiry, 9(2),134–145.

Butts, D. (1999). Spirituality at work: an overview. Journal of Organizational Change Management, 12(4), 328–332.

Ivtzan, I., Lomas, T., Hefferon, K., & Worth, P. (2016). Second wave positive psychology: Embracing the dark side of life. Abingdon, Oxon: Routledge, Taylor & Francis Group.

Maslow, A. H. (1973). The further reaches of human nature. Harmondsworth: Penguin. 

Maslow, A. H. (1973). The further reaches of human nature. Harmondsworth: Penguin. 

Pieterson, H. J., (2004). Spirituality and Health International, 5(1). https://doi.org/10.1002/shi.v5:1