Embrace

Αγκαλιάζοντας τη σκοτεινή πλευρά της ζωής μέσα από τη θετική ψυχολογία

Αγκαλιάζοντας τη σκοτεινή πλευρά της ζωής μέσα από τη θετική ψυχολογία. Ίσως ακούγεται ως μια αντίφαση στην ίδια πρόταση η θετική ψυχολογία με τη σκοτεινή πλευρά της ζωής. Αν το παρατηρήσεις λίγο καλύτερα, έρχεται στην αντίληψη πως είναι ένας σημαντικός τρόπος να έρθει η ισορροπία εντός. Η θετική ψυχολογία έχει ταυτιστεί κάπως με την θετικότητα και τα θετικά συναισθήματα. Αυτό ισχύει ως ένα βαθμό. Ένα σημαντικό κομμάτι της θετικής ψυχολογίας έχει να κάνει με το τι κάνω τα δύσκολα συναισθήματα και την αντιξοότητα. Τι κάνω με όλα εκείνα που δεν μου αρέσουν σε εμένα και στον κόσμο που ζω. Και εκεί είναι το κλειδί για την ψυχική υγεία, την εσωτερική ηρεμία και την άνθιση.

Το δεύτερο κύμα θετικής ψυχολογίας και η σκοτεινή πλευρά της ζωής

Το δεύτερο κύμα θετικής ψυχολογίας (από το 2011) ήρθε ως συνέχεια από τις πρώτες προσεγγίσεις της θετικής ψυχολογίας που αφορούσαν τα δυνατά σημεία της προσωπικότητας και τη θετικότητα.  Βασίστηκε σε μια πιο ολιστική κοσμοθέαση και φιλοσοφία που καταλήγει σε μια πιο ολιστική αντίληψη της ψυχής. Με το συμπέρασμα πως η ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο, αλλά έχει και χρειάζεται και τα δύο. Αυτό ξεκίνησε με τους τότε καθηγητές Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου Kate Hefferon, Itay Ivtzan, Tim Lomas, Piers Worth και τον καθηγητή Paul Wong, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Το μότο τους για τη δική τους κατεύθυνση στη θετική ψυχολογία είναι: Αγκαλιάζω τη σκοτεινή πλευρά της ζωής.

   Οι επιστήμονες αυτοί έστρεψαν το βλέμμα τους σε όλα εκείνα που είναι δύσκολο να αποδεχτεί κάθε άνθρωπος. Είδαν πως ο πόνος και η θνητότητα έχουν αξία για το σύνολο της ανθρώπινης εμπειρίας. Πως το νόημα της ζωής αναδεικνύεται στις πιο θλιβερές στιγμές και αυτό μας κρατάει υγιείς ψυχολογικά. Μελέτησαν το πως η αντιξοότητα είναι αυτή που θέτει σε ισχύ τις δυνάμεις κάθε ανθρώπου και τελικά μας βοηθά να αναπτύξουμε τους ορίζοντες της συμπεριφοράς και της νόησής μας. Ενώ ταυτόχρονα με τη δική μας συνειδητή θέληση μπορεί να μας οδηγήσει να έρθουμε σε επαφή με το βαθύ μας συναίσθημα και την ψυχική ωρίμανση. Καταλαβαίνουμε έτσι πως η σκοτεινή πλευρά της ζωής δεν είναι κακή, αλλά σημαντική για την εξέλιξή μας.

Η διαδρομή για την αποδοχή σε ό,τι αποφεύγουμε είναι βασικό κλειδί για την αλλαγή

Ένα σημαντικό κομμάτι του δεύτερου κύματος της θετικής ψυχολογίας είναι η διαδικασία για την αποδοχή σε ό,τι αποφεύγουμε. Η άρνηση ή το να κρύβεις τη δυσκολία, τη δυσφορία είναι ένα κομμάτι αυτής της διαδρομής. Όμως συχνά μένουμε εκεί. Βάζουμε φραγμό σε ό,τι μας ενοχλεί, και ούτε το επικοινωνούμε, ούτε και το αντικρύζουμε. Η αλήθεια είναι πως θέλει πολύ θάρρος να δούμε κατάματα αυτό που συμβαίνει. Εκεί βλέπουμε καθαρά το σύνολο της αυθεντικότητας της ψυχής μας.

Θέλει δύναμη να δούμε ότι φοβόμαστε, ότι πονάμε, ότι πληγωθήκαμε. Για να μας φροντίσουμε χρειάζεται να σκύψουμε με συμπόνια σε αυτό που νιώθουμε. Να μείνουμε με αυτό το συναίσθημα, να του δώσουμε φωνή. Να το αφουγκραστούμε. Και το μεγάλο βήμα είναι να δούμε σε αυτή τη φωνή, τα δικά μας ανείπωτα. Και τότε, αν είμαστε έτοιμοι να τα αγκαλιάσουμε. Μια στιγμή ουσιαστικής τρυφερότητας προς τον εαυτό μας. Είναι μια ηρωική διαδρομή. Ή όπως παρατήρησε ο Joseph Campell, που μελετήθηκε από το δεύτερο κύμα, είναι ο δρόμος του ήρωα με τα χίλια πρόσωπα..

Αν δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς τα δύσκολα συναισθήματα και κομμάτια σου, σου προτείνω να κάνουμε μαζί ατομικές συνεδρίες, όπου με ένα συνδυασμό από τη θετική ψυχολογία και το σαμανισμό μπορούμε να τα δουλέψουμε.

Ακόμη αν θέλεις να δουλέψεις θέματα που αφορούν την αυθεντικότητα και την ουσιαστική έκφραση σου προτείνω να συμμετέχεις στον κύκλο συναντήσεων-Authentic Connection: Χτίζοντας συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη για την κοινότητα που ανθίζει.

Ας γίνουμε οι ηρωίδες και οι ήρωες που περιμέναμε. Το αξίζουμε!

Πηγή:

Ivtzan, I., Lomas, T., Hefferon, K., & Worth, P. (2015). Second Wave Positive Psychology: Embracing the Dark Side of Life (1st ed.). Routledge.