τιμώ τους προγόνους

Πως το να έχω καλή σχέση με το παρελθόν μου με βοηθάει στο τώρα μου (Part2)

Ποια είναι η σχέση σου με το παρελθόν μου;

Πως νιώθω σε σχέση μου με τους προγόνους μου;

Το να έχω καλή σχέση με το παρελθόν μου με βοηθάει στο τώρα μου. Αυτή τη φορά θα δούμε το παρελθόν από τη σκοπιά της σχέσης με τους προγόνους μου. Όπως λέμε, τις ρίζες μου. Μια σχέση πολύ ουσιαστική που μπορεί να γίνει στήριγμα στο τώρα μου ή εμπόδιο. Βαθιά τραύματα έχουν προέλθει από αυτή ακριβώς τη σχέση. Όμως το να την φροντίσω μπορεί να απελευθερώσει τη ζωή μου σε πολλά επίπεδα.

Η σύγχρονη αντίληψη για τους προγόνους

Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση των προγόνων. Καθώς αφορούν κάτι παλιό, με πιο αργούς ρυθμούς και άλλες αντιλήψεις συχνά απορρίπτονται. Δεν ταιριάζουν με την ταχύτητα της εποχής που θέλει όλα να γίνονται άμεσα, γρήγορα, όσο γίνεται χωρίς κόπο. Η τεχνολογία έχει φέρει μεγάλη διευκόλυνση σε πολλές καταστάσεις και πολλές γνώσεις. Όμως η χρήση της έχει οδηγήσει στο να απομακρυνθούμε από τρόπους πιο φυσικούς, πιο απλούς και λιτούς, που υπήρχαν κάποτε. Οι γηραιότεροι που ζούσαν έτσι, αντιμετωπίζονται συχνά με υποτίμηση, αδιαφορία, αγανάκτηση και αποφυγή. Η αλήθεια είναι όμως πως κατέχουν σημαντική γνώση για τη ζωή και μεγάλη σοφία.

Κατανοώντας τους προγόνους, κατανοώ κρυφές πτυχές της ψυχής μου

Υπάρχει μια τάση πλέον στην κοινωνία μας για επιστροφή σε ο,τι είναι φυσικό. Μαζί με αυτή την επιστροφή, γίνεται η αρχή για να κοιτάξω με άλλη ματιά και τους προγόνους. Τάσεις οι οποίες έχουν μια πιο ολιστική αντίληψη για την ψυχολογία και γενικά για τον άνθρωπο δεν μπορούν να μην στρέφουν την προσοχή τους και στους προγόνους. Και αυτό γιατί είναι σαν να παρατηρούν την εικόνα ενός ατόμου, λειψή.

Πολλές από τις συμπεριφορές, δυνάμεις και ταλέντα που έχω, έχουν διαμορφωθεί μέσα από την εξέλιξη πολλών γενεών. Τα ένστιχτα, οι πόθοι, οι αδικίες, τα μυστικά, τα ανείπωτα, τα απωθημένα  και τα ανεκπλήρωτα όνειρα των προγόνων μας ζουν μέσα μας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αφηγήματος της δικής μου ιστορίας, της προέλευσης προκλήσεων της ζωής μα και ταλέντων μου. 

Είναι μια πολύ δυνατή και θαρραλέα απόφαση το να προσπαθήσω να κατανοήσω τους προγόνους μου. Να μάθω τις ιστορίες τους, τι ήταν αυτό που έπλασε την προσωπικότητά τους, τι έδινε νόημα στη ζωή τους. Εκεί θα ξετυλίξω το δικό μου κουβάρι και θα αντιληφθώ σε ποια σημεία τους μοιάζω. Καθώς και τι έχω εξελίξει από το τη δική τους κληρονομιά σε εμπειρία και βιώματα. Επίσης θα μάθω τρόπους πως αντιμετώπισαν δυσκολίες και κρίσεις. Ένας πλούτος από γνώση θα εμφανιστεί μπροστά μου. Χρειάζεται να έχω βέβαια υπομονή και πολύ συμπόνια για αυτή τη διαδικασία. Αλλά και να είμαι έτοιμη/ος/ο να ακούσω. Επίσης για όλους εκείνους που έχουν φύγει από τη ζωή, αξίζει να αναζητήσω να βρω την δική τους ιστορία. Και εκεί σίγουρα θα μου εξηγηθεί το πως αυτοί οι άνθρωποι με τους καημούς τους, τα δάκρυα και τις ελλείψεις, τα κατάφεραν. Αυτό βοηθάει να απελευθερωθεί το τώρα μου από τις σκιές των προγόνων μου.

Μια όμορφη άσκηση

Ειδικά αυτή τη περίοδο που σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις τιμούνται οι πρόγονοι και οι νεκροί, αν θέλω μπορώ να  δοκιμάσω αυτό: Ψάχνω να βρω φωτογραφίες των γιαγιάδων, των παππούδων μου, συγγενών και φίλων που έχουν πεθάνει. Ας ακούσω τις ιστορίες τους από εκείνους που τις ξέρουν και αν θέλω τις καταγράφω. Σε ένα σημείο του σπιτιού μπορώ να φτιάξω έναν χώρο να τοποθετήσω τις φωτογραφίες, τις ιστορίες και ένα κερί. Αν θέλω μπορώ να αφιερώσω ένα λεπτό σιγής για μερικές μέρες για να τους τιμήσω.

 Είθε το φως του κεριού να φέρει γαλήνη στη ψυχή και σε όλους εκείνους που έφυγαν από τη ζωή!

Αν δυσκολεύεσαι να χαρείς τη στιγμή και νιώθεις το παρελθόν σου και  οι προγονοί σου σε δυσκολεύουν σου προτείνω  να κάνουμε μαζί και αν θέλεις ατομικές συνεδρίες θετικής ψυχολογίας. Αν θέλεις να δεις πιο σε βάθος τις σχέσεις με τους προγόνους σου, προτείνω πιο συγκεκριμένα σαμανικές συνεδρίες.