Οι ημέρες που τιμούμε τους νεκρούς.

Οι ημέρες που τιμούμε τους νεκρούς είναι ιερές. Σύμφωνα με αρκετές παραδόσεις η περίοδος εορτασμού είναι τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη. Είναι γνωστή ως Halloween και λιγότερο γνωστή ως Samhain. Halloween είναι ο εορτασμός των Αγίων Πάντων και την ημέρα των Ψυχών σε χώρες δυτικές.  Samhain ονομάζεται η γιορτή που τιμά όλους εκείνους που έχουν περάσει στην άλλη όχθη, στην Κέλτικη παράδοση. To Samhain είναι η προέλευση του εορτασμού του  Halloween. Επίσης έχουμε την Dia de los Muertos από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, σε χώρες όπως το Μεξικό, την Ονδούρα κλπ.

Ένα κοινό στοιχείο που έχουν αυτές οι γιορτές είναι η επαφή με τον θάνατο και με τον άυλο κόσμο. Σηματοδοτούν την αρχή του Χειμώνα και την απομάκρυνση από τη θέρμη του ήλιου. Είναι μια εποχή συγκομιδής, όλων εκείνων που θέσαμε ως σπόρους την Άνοιξη και έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία τους. Σε υλικό επίπεδο αλλά και σε πνευματικό, όπως νέες ιδέες και νέα project. Ακόμη είναι γιορτές που μας μαθαίνουν να αποδεχόμαστε τον Θάνατο και να κατανοούμε πως είναι μέρος της ζωής. Γέννηση-Θάνατος-Αναγέννηση, αυτός είναι ο κύκλος των εποχών όλης της πλάσης. Είναι σημαντικό να μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τον θάνατο και τους θανούντες.

Πρακτικές για τις ημέρες των νεκρών

  1. Συλλογή φωτογραφιών και ιστοριών: Είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε μάθουμε τους προγόνους μας και τις ιστορίες τους. Τι ήταν αυτό που αγαπούσαν να κάνουν στη ζωή; Τι ήταν αυτό που τους στεναχωρούσε; Ποια όνειρα δικά τους πραγματοποιήθηκαν; Ποια όχι;
  2. Ένα κερί για τους προγόνους: Μπορούμε να ανάψουμε ένα κερί για κάθε πρόγονο που γνωρίζουμε και κάποιο για εκείνους που δε γνωρίζουμε. Να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σιωπής και προσευχής να τους τιμήσουμε. Ας ζεσταθεί η καρδιά τους στη φλόγα που καίει μες τη δική μας καρδιά.
  3. Χορός, φαγητό, τραγούδι: Ποιο ήταν το αγαπημένο τραγούδι του παππού και της γιαγιάς; Τι άρεσε να χορεύει ο προπάππους μας; Τι ποτό έπινε η προγιαγιά. Ποια ήταν τα αγαπημένα εδέσματα και φαγητά των προγόνων μας; Ας τα γευτούμε με τις αισθήσεις μας, εις μνήμην εκείνων που είναι στην άλλη πλευρά του πέπλου της ζωής. Όσοι μεταβήκαν στην αιωνιότητα.

Ας δεχτούμε τον θάνατο, ως κάτι φυσικό. Ας τον αγκαλιάσουμε, και ας είναι παγωμένη η πνοή του. Γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κύκλου. Άλλωστε χωρίς τον Χειμώνα, δεν έρχεται η Άνοιξη.

Τιμή σε όσους έχουν πεθάνει! Αμήν, Ho, Aho!