αγκαλιάζοντας τη ζωή

Όταν η ζωή με καλεί να τη ζήσω, πως ανταποκρίνομαι;

Όταν η ζωή με καλεί να τη ζήσω, πως ανταποκρίνομαι; Μια ερώτηση που θέλει σκέψη. Ο τρόπος που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες, είναι σαν να έχουμε μπει στον αυτόματο πιλότο. Τρέχουμε συνεχώς, γεμάτοι άγχος. Όσο κι αν τρέξουμε, νιώθουμε πως δεν φτάνουμε στον προορισμό μας. Πάντα κάτι θα γίνεται και θα χρειάζεται να τρέχουμε. Έχουμε ταυτιστεί με την αίσθηση πως χρειάζεται συνέχεια να τρέχουμε για κάτι. Η ζωή βέβαια συχνά έχει άλλη γνώμη. Μας καλεί να τη νιώσουμε. Μας δείχνει τις προτεραιότητες. Εμείς πως ανταποκρινόμαστε σε αυτό;

Το στρες ως ανταπόκριση στο κάλεσμα της ζωής

Το πιο συχνό φαινόμενο είναι πως όταν μας καλεί η ζωή σε κάτι, νιώθουμε στρες. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι όταν χάνουμε μια δουλειά, η ξεκινάμε μια νέα σχέση, όταν έρχεται ένα παιδί στην οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση η ζωή μας καλεί να διαβούμε ένα νέο μονοπάτι. Συχνά τότε σκεφτόμαστε πως δε θα τα καταφέρουμε ή πως θα μας αλλάξει τη ζωή με τρόπο που δε θέλουμε. Θα χάσουμε κάτι. Θα χάσουμε χρήματα, χρόνο, ενέργεια, σχέσεις. Δεν μπορούμε να αφεθούμε σε αυτό που συμβαίνει. Νιώθουμε ανασφάλεια και ανησυχία. Ένας βασικός λόγος είναι πως αντιμετωπίζουμε το κάλεσμα της ζωής ως πρόβλημα. Όχι ως κάτι που είναι μέσα στη ροή της ζωής.

Τι μπορώ να κάνω όταν η ζωή με καλεί;

Το πρώτο βήμα είναι να δω, τι ακριβώς με καλεί να κάνω. Υπάρχουν στιγμές που η ζωή με καλεί να αναλάβω δράση και άλλες που μου ζητά να γιορτάσω, να χαρώ. Το να αναγνωρίζω κάθε φορά τι συμβαίνει, σε ποιο στάδιο είμαι είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή η αυτογνωσία και η σοφία μου με βοηθάει.

Αυτό που ακόμη, μπορεί να με βοηθήσει είναι η αποδοχή. Το να αποδεχτώ το κάλεσμα της ζωής και αν μπορώ ακόμα καλύτερα, να το καλωσορίσω. Το να αγκαλιάσω την ζωή όπως είναι, είναι μια πολύ απελευθερωτική στάση, και φέρνει γαλήνη εντός μου. Ξεκινάει με το προσπαθήσω να δω πως αυτό που μου συμβαίνει είναι στη ροή των πραγμάτων. Η πρόκληση, η αλλαγή, η μετάβαση από κάτι παλιό σε κάτι καινούριο και οι στιγμές που έρχεται η χαρά. Να αφήνω τη χαρά να μπει στη ζωή μου, όταν η χαρά μου χτυπάει την πόρτα. Να αφήνομαι στο δικαίωμα για γιορτή, όταν έχει συμβεί ένα γεγονός που έχει για μένα αξία.

Ικανοποίηση από τη ζωή

Η ικανοποίηση από τη ζωή είναι μια έννοια σημαντική της θετικής ψυχολογίας. Έχει να κάνει με τη γενική αίσθηση και στάση που έχω σε σχέση με τη ζωή που έχω ως τώρα. Με κάνει να αναρωτιέμαι αν αυτό που ζω συνολικά, με ικανοποιεί. Για να έχω ικανοποίηση από τη ζωή, χρειάζεται να τη λαμβάνω υπόψιν σε όλο της το φάσμα. Πως είναι σημαντική η εργασία αλλά και η υγεία μου και οι σχέσεις μου. Να μπαίνω στη διαδικασία να την απολαμβάνω. Να ευχαριστιέμαι όταν είμαι σε δράση, αλλά και όταν είμαι σε ανάπαυλα. Να βρίσκω το νόημα στις κοινωνικές μου επαφές αλλά και στη σιωπή μου.

 Είναι σημαντική η ισορροπία ανάμεσα σε προτεραιότητες, ανάγκες και αυτό που λαχταράει η ψυχή μου. Και συνήθως την ψυχή που κάτι λαχταρά δεν την ακούμε. Μπορεί να έχει ανάγκη να χαρεί τα χρώματα του ουρανού στο ηλιοβασίλεμα και να μη στρέφουμε τη προσοχή μας γιατί είμαστε απασχολημένοι με τα προβλήματα. Αυτή είναι μια ικανότητα που έχουμε, όμως έχει ατονήσει με τη σύγχρονη ζωή. Η εκτίμηση της ομορφιάς είναι μια πολύ καλή δύναμη χαρακτήρα, που όταν τη καλλιεργούμε μας βοηθά να θρέψουμε την ψυχή μας και να νιώσουμε ικανοποίηση από τη ζωή. Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για αυτή τη δύναμη και το τι είναι οι δυνάμεις χαρακτήρα. Σημαντικό είναι να αφουγκραζόμαστε όλα αυτά τα κομμάτια μας σκοπεύοντας στην αρμονία. Τότε η ζωή ανασαίνει! Άρα και εμείς!

Αν δυσκολεύεσαι στο να νιώσεις ικανοποίηση από τη ζωή και ανταποκρίνεσαι κυρίως με στρες, τότε σου προτείνω να κάνουμε μαζί ατομικές συνεδρίες θετικής ψυχολογίας.

Αν είσαι γυναίκα σου προτείνω την ομάδα θετικής ψυχολογίας για γυναίκες. Στην ομάδα μας δουλεύουμε το ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της ζωής. Η ικανοποίηση από τη ζωή είναι κάτι που σίγουρα θα το επεξεργαστούμε και θα μας απασχολήσει στην πορεία μας μέσα στην ομάδα. Οπότε σε καλώ αύριο στις 7 να είσαι μαζί μας! Για εγγραφή στην ομάδα επικοινώνησε μαζί μου στο info@flourish.gr ή στο 6955567701.

Κάνε ένα βήμα παραπέρα! Γνώρισε τη μοναδικότητά σου, απόλαυσε τη ζωή και
τα δώρα της!