οταν οι γυναίκες συναντιούνται

Όταν συναντιούνται ψυχικά οι γυναίκες ο κόσμος ανθίζει.

Όταν συναντιούνται ψυχικά οι γυναίκες ο κόσμος ανθίζει. Διαβάζω αυτή τη πρόταση ξανά και ξανά γιατί με κάνει να χαμογελώ. Κι αυτό γιατί από προσωπικό βίωμα γνωρίζω τι σημαίνει αυτό. Όμως και η επιστήμη έρχεται να με βοηθήσει να καταλάβω τις σχέσεις μεταξύ των γυναικών. Διαβάζοντας, μελετώντας και έχοντας εμπειρία γνωρίζω πλέον πως οι γυναίκες όταν αφήνουν τον ανταγωνισμό, έρχονται σε μια πολύ φυσική για το γυναικείο φύλο κατάσταση: το μοίρασμα, τη συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Όταν συμβαίνει αυτό ο κόσμος ανθίζει!

Το σύγχρονο στερεότυπο του ανταγωνισμού

Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει έντονα η πεποίθηση πως οι γυναίκες ζηλεύουν η μια την άλλη. Πως υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ μας. Αν σκάψουμε πιο βαθιά στο τι ακριβώς συμβαίνει θα δούμε πως πολλές γυναίκες έχουμε χάσει την επαφή με τον εαυτό μας. Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με το μέσα μας που θέλει μια άλλη ζωή από αυτή που ζούμε. Η ζωή που ζούμε βασισμένη στη διαρκή δράση, στην κατάκτηση, στο να αναρριχηθώ όσο γίνεται πιο ψηλά στην ιεραρχία και την εξουσία είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχει ανάγκη η θηλυκότητα. Όταν ο νους μου είναι διαρκώς στο να έχω, όταν η ομορφιά έχει γίνει εμπόρευμα γίνομαι ανταγωνίστρια. Πρώτα από όλα της γυναικείας μου φύσης και κατ επέκταση κάθε άλλης γυναίκας που τη βλέπω ως αρπακτικό. Ποιο όμως είναι το αληθινό αρπακτικό; Η  μετατροπή κάθε τι που είναι φυσικό σε προϊόν  με σκοπό την ασύστολη κατανάλωση. Έτσι γίνομαι ένα ον που το απασχολεί μονάχα η κτήση, όχι η χαρά της ζωής.

Το γιατρικό

Η ευλογία να ανήκεις. Η ευλογία να ανήκεις σε ένα πλαίσιο όπου μπορείς να χαίρεσαι τη ζωή και να τη μοιράζεσαι. Είναι μέσα μας σε κάθε γυναίκα η μνήμη της βαθιάς σύνδεσης με γυναίκες μέσα σε μια κοινότητα. Από την προϊστορία έχει βρεθεί πως οι άνθρωποι μαζεύονταν σε κύκλους. Ο κύκλος με κέντρο κάτι το οποίο θεωρούνταν ιερό, όπως μια φωτιά, μια ιερή πέτρα είναι η αρχαιότερη μορφή κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Ήταν ο τρόπος μετάδοσης γνώσης και ο τρόπος που οι άνθρωποι τιμούσαν το θεϊκό. Οι γυναίκες από τότε μαζεύονταν σε κύκλους ειδικά σε σημαντικές φάσεις της σελήνης και του κύκλου της περιόδου τους. Οι γηραιές μετέδιδαν τη σοφία τους στις πιο νέες και οι νέες μετέδιδαν τη ζωντάνια τους και φρέσκες ιδέες στον κύκλο. Μάθαιναν πως να ωριμάζεις ως γυναίκα ως μια διαδικασία φυσική. Κάτι που συνέβαινε με τη δύναμη και υποστήριξη του κύκλου και της κοινότητας. Μια αληθινή ευλογία και ουσιαστικός τρόπος γυναικείας ενδυνάμωσης.

Τι συνέβη με τους κύκλους γυναικών

Καθώς οι καιροί άλλαζαν η κυκλικότητα έχασε την σημασία της. Η λογική, η δράση, η κτήση, η εξουσία μπήκαν στο επίκεντρο της ζωής των ανθρώπων. Αιώνα με τον αιώνα οι γυναίκες άρχισαν να χάνουν δικαιώματα και παραγκωνίστηκαν. Σε τέτοιο σημείο που ήταν και είναι (σε αρκετές χώρες δυστυχώς) μονάχα στο ρόλο της τροφού, να έχουν τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών. Και αυτό χωρίς να έχουν δικαίωμα στις κοινωνικές αποφάσεις. Η βία που έζησαν και ζουν συχνά ακόμα θεωρούνταν δικαιολογημένη. Έτσι οι κύκλοι γυναικών εξασθένησαν. Αν και δεν χάθηκαν τελείως.

Συναντάμε μορφές σε όλους τους πολιτισμούς, Αφρική, Ασία, Αμερική από την προϊστορίας ως σήμερα, ακόμα και με την δυσχέρεια της γυναικείας καταπίεσης. Και στην Ελλάδα γυναίκες μαζεύονταν να πλύνουν τα χαλιά, σε αγροτικές δουλειές, να υφάνουν ή μετά την κοπιαστική εργασία και μιλούσαν, γελούσαν, μοιράζονταν τον πόνο τους με τις άλλες γυναίκες.

Και φτάνουμε στις μέρες μας όπου η θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι καλύτερη μετά από αγώνες. Στην Ελλάδα πχ είχαμε το πρώτο περιοδικό για τα δικαιώματα της γυναίκας το 1887. Το 1956 ήταν που έγινε δεκτό το αίτημα οι γυναίκες να έχουν πλήρες δικαίωμα ψήφου. Έχουμε όμως ακόμα δρόμο για τη γυναικεία χειραφέτηση βλέποντας φαινόμενα όπως οι γυναικοκτονίες. Οι κύκλοι γυναικών έχουν αρχίσει να αναβιώνουν τις τελευταίες δεκαετίες στο εξωτερικό, ενώ έχουν εμφανιστεί σθεναρά, τελευταία και στην Ελλάδα.

Πως είναι να είσαι σε ένα κύκλο γυναικών;

Μπορώ να μιλήσω από προσωπική εμπειρία. Φαντάσου να είσαι σε ένα χώρο, που έχει διαμορφωθεί με καλαισθησία και έχει μια έντονη αίσθηση ζεστασιάς. Νιώθεις ασφαλής να μοιραστείς το οτιδήποτε. Μπορείς να ρωτήσεις για την περίοδο σου, για θέματα της εγκυμοσύνης ή ο,τι άλλο θέλεις για το σώμα σου. Η μήτρα σου εδώ είναι ιερή! Τα δάκρυα σου είναι ευπρόσδεκτα και νιώθεις ανακούφιση που σε άκουσαν με κατανόηση.  Το να αφεθείς και να δείξεις την ευαλωτότητα σου γίνεται μια πράξη βαθιάς δύναμης. Ακούς εμπειρίες άλλων γυναικών και ταυτίζεσαι. Μια μεγάλη αγκαλιά σε περιμένει κάθε φορά. Μιλάς για τον έρωτα χωρίς κανείς να σε κρίνει. Στα δύσκολα και στα εύκολα έχεις στήριξη. Νιώθεις άνεση, οικειότητα, συναισθηματικό δέσιμο, μια γλυκύτητα στη καρδιά.

Πως αυτό βοηθάει την κοινωνία μας;

Φαντάσου τώρα μια κοινωνία που κάθε γειτονιά έχει ένα κύκλο γυναικών. Γυναίκες να γελούν δυνατά, να κλαίνε με ένταση, να παθιάζονται για τα όνειρά τους και άλλες γυναίκες να είναι εκεί μαζί τους σε αυτό. Πως θα ήταν μετά αυτές οι γυναίκες στο σπίτι τους, στη δουλειά τους, στα παιδιά τους; Όσες είναι εκπαιδευτικοί πως θα δίδασκαν; Η ζωοδότρα δύναμη της ζωής ρέει τότε ελέυθερα. Η συμπόνια, η ενσυναίσθηση, η φροντίδα,η έκφραση, η ηρεμία της ψυχής θα ήταν ένα όμορφο κύμα στη κοινωνία. Ένα κίνημα τρυφερότητας. Μια τέτοια κοινωνία ανθίζει. Φέρεται με σεβασμό στον συνάνθρωπο και στη φύση.

Μια τέτοια κοινωνία ονειρεύομαι και εγώ. Είναι βασικός μου σκοπός στην καθημερινότητα και ειδικά στην εργασία μου. Με αυτό το σκεπτικό σε καλώ στην ομάδα θετικής ψυχολογίας για γυναίκες. Θα γίνεται online κάθε Παρασκευή, ξεκινώντας τη Παρασκευή 15 Οκτώβρη, ώρα 19:00-20:30.Εκεί θα δούμε βιωματικά το ταξίδι της γυναικείας ψυχής και θα δοθεί γνώση, ανάλυση και θεωρία για το σκοπό αυτό.

Όταν συναντιέμαι ψυχικά με άλλες γυναίκες γεμίζω! Νιώθω τόσο δυνατή! Τότε η ευτυχία είναι στα χέρια μου