happy women

Θετική ψυχολογία women only!

Τι είναι η θετική ψυχολογία women only; Γιατί χρειάζεται; Είναι η επιστήμη της θετικής ψυχολογίας σε συνδυασμό με το έργο ψυχαναλυτριών, ψυχοθεραπευτριών και  κοινωνιολόγων που έχουν ασχοληθεί με τη γυναικεία ψυχολογία. Είμαστε σε μια εποχή που η κοινωνία έχει διαμορφωθεί πολύ σύμφωνα με τις ανάγκες του αρσενικού. Χρειάζεται να δούμε αυτό που πραγματικά θέλουν οι γυναίκες. Και αυτό που θέλουν οι γυναίκες θα το βρούμε στη ψυχή της γυναίκας, όταν εστιάσουμε εκεί. Έχει έρθει ο καιρός και μια μεγάλη αναγκαιότητα να δώσουμε τη προσοχή μας στη γυναικεία ψυχή. Κάτι που έχει να δώσει πολλά στην καθεμιά μας αλλά και ολάκερη την ανθρωπότητα.

Ως γυναίκα έχω τις δικές μου ανάγκες

Μια φράση που με ευχαρίστηση θα έγραφα με κεφαλαία. Πόσα τραύματα έχουν δημιουργηθεί ειδικά τους τελευταίους αιώνες με θέμα το γεγονός πως δεν αναγνωρίζονται οι ανάγκες των γυναικών. Και ίσως στη Δύση φαίνεται να έχει γίνει πρόοδος όμως η αλήθεια είναι πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Ναι, ως γυναίκα έχω τις δικές μου ανάγκες, ανάλογα και σε τι φάση της ζωής μου είμαι. Όχι με βάση το πρότυπο γεννιέμαι, μεγαλώνω, βρίσκω δουλειά, παντρεύομαι, μεγαλώνω τα παιδιά, γίνομαι γιαγιά και πεθαίνω. Αντίθετα, με βάση τη δική μου εξέλιξη και ανάπτυξη, ως προσωπικότητας γεμάτη χαρίσματα και τη δική μου σχέση με τη θηλυκή μου φύση.

Ας δούμε μερικές ανάγκες και να αναλογιστούμε πάνω σε αυτές:

 Τι σημαίνει για παράδειγμα η ελευθερία, για μια γυναίκα στην εποχή μας. Τι σημαίνει για μένα ως γυναίκα να είμαι ελεύθερη. Τι σημαίνει για τη γυναίκα στη Συρία; Ποια η διαφορά;

Τι σημαίνει για μένα η ανάγκη για ξεκούραση; Τι σημαίνει για μια γυναίκα νέα μαμά και τι για μια γυναίκα ηλικίας 60 και 70 ετών.

 Ποια είναι η ανάγκη μου για κοινωνικοποίηση; Ποια η ανάγκη  μιας γυναίκας που μόλις ενηλικιώθηκε και ποια η ανάγκη μιας εργαζόμενης που δουλεύει 8ωρο;

Πολλές είναι οι ανάγκες μιας γυναίκας που χρειάζεται να διερευνηθούν είναι γιατί η ερμηνεία και το αφήγημα τους σήμερα είναι κατά βάση των αντρών. Όπως για παράδειγμα ποια η αληθινή σχέση μιας γυναίκας με την ομορφιά, τη περιποίηση, τη φροντίδα. Τι είναι απολαυστικό για μια γυναίκα και τι όχι. Τι είναι για μένα η απόλαυση;

Θετική ψυχολογία και γυναικεία ενδυνάμωση

Η θετική ψυχολογία που ως επιστήμη εστιάζει στις δυνάμεις ενός ανθρώπου έχει να δώσει πολλά σε κάθε γυναίκα. Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν γυναίκες να πάσχουν από κατάθλιψη ή δρουν με βάση τη με μαθημένη αβοηθησία και πως τους βοήθησε η ψυχολογική υποστήριξη που δέχτηκαν. Λαμβάνοντας υπόψιν το πως λειτουργεί η ψυχή μιας γυναίκας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αυτή να εκφραστεί είναι μια εξαιρετική υπηρεσία της επιστήμης.

Σημαντικό είναι να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις δυνάμεις μας ως γυναίκες, όπως η διαίσθησή, η σχέση μας με τα όνειρα, η δοτικότητα και η ικανότητα για συναισθηματική θρέψη, η δημιουργικότητα ως γυναικεία υπόθεση. Πολλές είναι οι γυναίκες που καταπιέζονται, χειραγωγούνται, τις υποτιμούν, και δεν μπορούν να εκφραστούν και να ζήσουν μια καλή ζωή. Η θετική ψυχολογία που έχει ως στόχο τη καλή ζωή, οφείλει να ενδυναμώνει τις γυναίκες να έχουν καλή ζωή!

Αυτό που έχω δει από την εμπειρία μου

Μέσα από τη δουλειά μου αυτός ο συνδυασμός θετικής ψυχολογίας με την μελέτη της γυναικείας ψυχής, έχω δει να βγάζει πολύ όμορφους καρπούς. Έχω δει γυναίκες να βρίσκουν τον ενθουσιασμό τους, την αγάπη για τη ζωή, τη θέληση για αλλαγή και την δημιουργία μέσα από την καρδιά τους. Με χαρά έχω δει γυναίκες να ανθίζουν ειδικά όταν ένιωσαν την ανακούφιση πως κάποιος τους ακούει αληθινά και δίνει σημασία στην δική τους έκφραση. Σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση είναι το θέμα των ορίων, η υγιής επικοινωνία και πως κάνω υγιείς σχέσεις, κάτι που θέλει υπομονή, στήριξη και ενδυνάμωση.

Θα χαρώ πολύ αν θα θελήσεις να δουλέψουμε μαζί τέτοιου είδους θέματα, πως να καλύπτεις καλύτερα τις ανάγκες σου και πως να ανθίζεις. Ετοιμάζω για τον επόμενο μήνα κάτι που το θεωρώ όνειρο ζωής, την ομάδα θετικής ψυχολογίας για γυναίκες.

Σε καλώ να διανύσουμε μαζί το ταξίδι της δικής σου ψυχής, ως γυναίκα.

Ζήσε τη ζωή ως η γυναίκα που ξέρει να απολαμβάνει και να τιμά τη θηλυκή της φύση!