the return

Και τώρα η επιστροφή! πως βοηθάει η θετική ψυχολογία;

Είμαστε σε μια περίοδο επιστροφής από διακοπές. Πολλοί έχουν ήδη επιστρέψει, άλλοι έχουν ακόμα κάποιες μέρες κι άλλοι πάνε τώρα διακοπές. Είναι σημαντικό το ότι μπόρεσες να έχεις κάποιες μέρες χαλάρωσης, και το αν κατάφερες να γεμίσεις τις αποθήκες δύναμής σου με ξεκούραση, χαρά και ξεγνοιασιά. Ίσως βέβαια ήσουν στη δύσκολη θέση να έχεις να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κρίση, όπως οι πυρόπληκτοι. Ειδικά για σένα, θα ήθελα να πω πως καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο, όμως χρειάζονται έστω λίγες μέρες ξεκούρασης. Κι αυτό για να μπορέσεις να επιστρέψεις στη καθημερινότητα και τις απαιτήσεις της με όσο γίνεται γεμάτες τις μπαταρίες.

Και τώρα που επιστρέφω;

Είναι μια καλή ερώτηση που μπορεί να έχει τον τονισμό στο που ή όχι. Μια ίσως βαθιά υπαρξιακή ερώτηση. Είναι εκεί όπου επιστρέφω η καθημερινότητα που επιθυμώ; Είναι εκεί που επιστρέφω ο τόπος μου; ο χρόνος μου; Η ζωή μου; Ή είναι επιλογές άλλων, τα πρέπει της κοινωνίας και τα στερεότυπα της οικογένειας που με ανέθρεψε; Συχνά εκεί που επιστρέφω από τις διακοπές είναι η ζωή που με κάποιο τρόπο επιβλήθηκε σε μένα και δεν την επέλεξα συνειδητά. Είναι μια ζωή κυρίως με υποχρεώσεις και λιγότερο ξέγνοιαστη και ανάλαφρη.

Τι μπορεί να με βοηθήσει ώστε να έχω μια καλή επιστροφή;

-Το να κατανοήσω πως θα χρειαστεί ένα διάστημα (που εξαρτάται από μένα) να επιστρέψω στη καθημερινότητα και ίσως είναι λίγες μέρες ή και μια βδομάδα

-Το να διαθέσω χρόνο στον εαυτό/εαυτή μου για ομαλή μετάβαση.

– Το να με ακούσω, ώστε να αντιληφθώ πώς νιώθω τώρα που επέστρεψα

– Να έχω πρόθεση και να κάνω ό,τι μπορώ να με φροντίσω τώρα που επέστρεψα

-Να δημιουργήσω το κατάλληλο πρόγραμμα προσαρμογής στα δεδομένα της καθημερινότητάς μου

– Να με καταλάβω αν ξεφύγω σε κάποιες συνήθειες ύπνου, διατροφής κλπ ώσπου να επιστρέψω στους κανονικούς μου ρυθμούς.

Πως μπορεί η θετική ψυχολογία να με στηρίξει;

Η θετική ψυχολογία μπορεί να με βοηθήσει με την εστίαση στις δυνάμεις μου, που θα με βοηθήσουν να έχω μια πραγματικότητα όσο γίνεται κοντά στην ομορφιά και την ευχαρίστηση που έλαβα στις διακοπές.

1.Με βοηθάει με το να αναγνωρίσω τα σημάδια για το αν έχω ικανοποίηση από τη ζωή μου

-Αν στην επιστροφή νιώθω χαρά ή άγχος

– Αν έχω έντονη κόπωση ή έντονη χαλάρωση αφού πήγα για διακοπές

-Αν νιώθω ενθουσιασμό που ξεκινάω την καθημερινότητά μου ή έντονη δυσφορία

– Αν το σώμα μου και το συναίσθημά μου νιώθει καλά ή όχι, τώρα που επέστρεψα

– Αν η ζωή στην εξοχή μου λείπει έντονα ή όχι

2. Μου δίνει λύσεις στη περίπτωση που διαπιστώσω πως δυσκολεύομαι αφού γύρισα

-Με βοηθάει να βρω πως μπορώ να έχω περισσότερη χαρά όχι μόνο στις διακοπές. Κι αυτό με το να δώσω το νόημα που μου ταιριάζει και με ενθουσιάζει στη καθημερινότητά μου.

– Με βοηθάει να διαμορφώσω έτσι την κάθε μου μέρα ώστε να με φροντίζω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να νιώθω συχνότερα χαλάρωση και ηρεμία.

-Με βοηθάει να απαλλαγώ από το στρες, τη δυσφορία και την έντονη κόπωση μετά τις διακοπές και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου

-Με στηρίζει στο να είμαι όσο γίνεται πιο κοντά στην αληθινή μου φύση. Αυτό έχει να κάνει με την αυτογνωσία και τη διαπίστωση πως είμαι κομμάτι της φύσης και είναι λογικό να μου λείπει η επαφή μαζί της. Από την άλλη η αληθινή μου φύση έχει να κάνει με όλα εκείνα που με εκφράζουν, τα ταλέντα μου και τις δυνάμεις μου. Τα γνήσια συναισθήματά μου και τους τρόπους που μου αρέσει να επικοινωνώ σε πλαίσιο υγιές, ασφαλές και γόνιμο για επαφή.

Η επιστροφή σε μια ζωή που διάλεξα συνειδητά με βάση τι θεωρώ σημαντικό, είναι μια ζωή που δε χρειάζομαι να διακόπτω.

Είναι μια ζωή που αγκαλιάζει όλες τις ανάγκες μου και που γιορτάζω μέσα από αυτή την ύπαρξή μου. Ειδικά στις δύσκολες στιγμές και στη κρίση, αυτή η ζωή είναι που δε με αφήνει να σπάσω, αλλά με σηκώνει ψηλά όταν πάτο θα πιάσω. Κι αυτό γιατί με τροφοδοτεί με όλα εκείνα που θα βοηθήσουν τη ψυχή μου να ζήσει το φθινόπωρο και κάθε άλλη εποχή ως μια φυσική ροή προς την αυτοπραγμάτωση.

Αν διαπιστώσεις πως νιώθεις άγχος, δυσφορία μετά τις διακοπές, ή αν νιώθεις πως υπάρχουν χαρακτηριστικά της καθημερινότητάς σου που σε δυσκολεύουν μπορούμε να το δουλέψουμε μαζί μέσα από ατομικές συνεδρίες θετικής ψυχολογίας.

Και σύντομα θα ανακοινωθούν νέες δραστηριότητες από το flourish.gr