Μια μέρα αφιερωμένη στην Παναγία-η αξία της για τη ψυχολογία

Πλησιάζει δεκαπενταύγουστος, μια μεγάλη γιορτή για τη θρησκεία και την πνευματικότητα. Ποια είναι η αξία της για την ψυχολογία μας; Τι είναι αυτό που κάνει αυτή τη γιορτή τόσο ξεχωριστή;

Η ιδιαίτερη αγάπη για την Παναγία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η Παναγία έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Θεωρείται προστάτιδα και πως έχει σπουδαίες θαυματουργικές ικανότητες. Σε πολλά νησιά, χωριά και πόλεις έχουν χτιστεί ναοί αφιερωμένοι στη δύναμή της. Η ύπαρξή της ως η πιο αγνή και άγια καθώς είναι η Μεγάλη Μητέρα την κάνει να έχει μια μοναδική ικανότητα: Κάθε άνθρωπος μπορεί να προσεύχεται στη Μεγάλη Μητέρα Παναγιά που αγκαλιάζει όλα της τα παιδιά. Μια μορφή θηλυκή αρχετυπική που διαθέτει τη τρυφερότητα αλλά και το τρόπο προστασίας που μόνο μια μάνα μπορεί να δώσει.

Η αξία της για τη ψυχολογία

Η αρχετυπική μορφή της Μεγάλης Μητέρας επέζησε μέσα από την μορφή της Παναγίας. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται να μπορεί να συνδέεται με τη Μεγάλη Μητέρα, που η ύπαρξή της χρονολογείται από τις απαρχές του κόσμου. Για την ατομική ψυχολογία είναι η μορφή της μητέρας που κάθε άνθρωπος μπορεί να προτρέξει για βοήθεια όταν νιώθει απελπισία. Για τη συλλογική ψυχολογία φέρει μέσα της τις δυνάμεις της Ιερής Μητέρας, της ώριμης θηλυκότητας που γεννά συλλογικές αξίες και ιδέες.

Αφορά την ίδια τη ζωοδότρα δύναμη ικανή να αναγεννηθεί και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αφορά τη ξεχασμένη δύναμη της ανθρωπότητας να συνδέεται με ιερό τρόπο με τη σύλληψη και τη γέννα. Η πνευματικότητα και η θρησκεία ανακουφίζουν την αγωνία της ύπαρξης κάθε άνθρωπο. Πόσο μάλλον η Μητέρα του Χριστού, που ανακουφίζει κάθε πιστό από τον πόνο και τα δάκρυα. Δίνει αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον και την πίστη και εμπιστοσύνη στο σύμπαν. Μας κάνει να νιώθουμε ένα, ως παιδιά της, ανεξαιρέτως της διαφορές που το εγώ βλέπει. Είμαστε παιδιά μιας Μεγάλης Μητέρας που ακούει τις προσευχές μας και συντρέχει εκεί που χρειαζόμαστε στήριξη. Ακούει τα όνειρά μας και μας δίνει δύναμη να τα κάνουμε πραγματικότητα. Βέβαια εμείς χρειάζεται να δρούμε κι Εκείνη με το γλυκό της χαμόγελο δίνει την ελπίδα.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ας θυμηθούμε τη Παναγία. Κι με τη δική μας δράση, όπως μπορεί καθεμιά/καθένα/καθένας να φέρουμε εις πέρας την αναγέννηση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, με αλληλεγγύη και ενότητα