4 τρόποι ενδυνάμωσης το καλοκαίρι-εφαρμογές θετικής ψυχολογίας

Το καλοκαίρι είναι μια όμορφη εποχή. Κι αυτό για λόγους προφανείς και για αιτίες λιγότερο γνωστές. Το έχουμε συνδυάσει πολύ με την ξεκούραση και την απόλαυση των διακοπών. Έχει όμως κι άλλα να δώσει. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη θρέψη της ψυχής.

Άραγε εσύ πως ενδυναμώνεις την ψυχή σου το καλοκαίρι;

4 τροφές ενδυνάμωσης της ψυχής για το καλοκαίρι

1. Διακοπές: Ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης

Ξεκινάμε από το πιο προφανές αλλά πολύ σημαντική τροφή. Αυτή των διακοπών. Καθώς έχεις εργαστεί πολύ όλο το χρόνο, έχεις δώσει την ενέργεια, σκέψη και δράση σου στη δουλειά, το/τη/τον σύντροφο, τα παιδιά χρειάζεσαι και κάποιες μέρες πιο ξέγνοιαστες. Μέρες όπου αλλάζεις περιβάλλον, διάθεση και το πως διαχειρίζεσαι το χρόνο σου. Είναι σημαντικό ειδικά αν είσαι μανούλα να έχεις στις διακοπές στιγμές καλού ύπνου, και τρόπους να αποθηκεύεις δύναμη στις αποθήκες δύναμής σου. Ανανεώνεσαι σε σώμα, σκέψη, ψυχή και πνεύμα. Η ομορφιά ενός νησιού, η αύρα της θάλασσας μπορούν να σε αναζωογονήσουν. Η επαφή με τους δικούς σου χωρίς να τρέχει το ρολόι είναι κι αυτό πολύ σημαντικό. Η χαρά της ξεγνοιασιάς του καλοκαιριού είναι εξαιρετική τροφή για όλο σου το είναι! Σου υπενθυμίζει πως η ζωή μπορεί να γίνει κάποιες στιγμές ένα ευχάριστο παιχνίδι.

2.Ψυχαγωγία: Στιγμές που έρχεσαι σε επαφή με την τέχνη

Η τέχνη είναι ένας πολύ θρεπτική για τη ψυχή . Αλλά και για την ενίσχυση ικανοτήτων όπως οι κοινωνικές δεξιότητες, η φαντασία, η διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα. Το καλοκαίρι προσφέρει πολλές ευκαιρίες για επαφή με τη τέχνη και μάλιστα μέσα στη φύση. Πολλά θέατρα, θερινά σινεμά είναι μέσα σε περιοχές με βλάστηση. Η τέχνη το καλοκαίρι βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο γέννησής της. Την επαφή με τον/την ενστικτώδη εαυτό/η και τη συνάντηση με τον/την με τον κοινωνικό εαυτό/η. Σε βοηθά να έρθεις κοντά με την έκφραση και τη δημιουργικότητα. Σε βάζει σε σκέψη όταν πρόκειται για παράδειγμα για αρχαίο δράμα, ενώ σε ανακουφίζει και φέρνει κέφι και χαρά, όταν πηγαίνεις σε μια ωραία μουσική παράσταση. Επίσης η ανάγνωση ενός βιβλίου που ήθελες να διαβάσεις και δεν είχες χρόνο ή κάτι που εμπνεύστηκες να πάρεις να διαβάσεις στη παραλία τροφοδοτεί την αγάπη για γνώση, σοφία. Ακόμη σε μεταφέρει σε άλλους τόπους και καταστάσεις γόνιμες για τη δική σου ανανέωση

3.Φύση: Επαφή με την ανθρώπινη καταγωγή

Η φύση είναι η μητέρα όλων μας. Η σύγχρονη εποχή μας κάνει και το ξεχνάμε συχνά. Το καλοκαίρι συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε είναι μια εποχή που πιο εύκολα πάμε στη φύση. Τα συχνά μπάνια στη θάλασσα, ο καφές σε μια όμορφη αμμουδιά, το ηλιοβασίλεμα στο νησί, η επιστροφή στο χωριό είναι στιγμές που ξαναγυρνάμε εκεί που όλοι ανήκουμε. Στη Γαία και τα τέσσερα στοιχεία της. Ο ήλιος και το στοιχείο του της φωτιάς μας θρέφει. Είναι μια ανεξάντλητη πηγή φωτός. Μπορούμε να διαλογιστούμε με το φως του το καλοκαίρι και να γεμίσουμε ενέργεια, ανανεώνοντας τη ζωντάνια στα κύτταρά μας. Ο αέρας με την αλμύρα της θάλασσας ή τη δροσιά του βουνού φρεσκάρει το νου και τη καρδιά. Η θάλασσα μας φέρνει σε επαφή με το ύδωρ και τις ποιότητές του, μέσα μας. Το περπάτημα με γυμνά τα πόδια στην άμμο είναι μια υπέροχη στιγμή που ενδυναμώνει τη σχέση μας με το στοιχείο της γης και το σώμα μας.

Η επιστροφή στη φύση έστω και για μερικές μέρες είναι μια συνάντηση με την πανανθρώπινη καταγωγή μας. Αυτό δίνει μεγάλη δύναμη.

4.Το θέρος ευκαιρία να απολαύσεις τα δώρα σου

Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσεις τα δώρα της ψυχής σου, τα ταλέντα σου με ξεγνοιασιά. Από την άλλη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό για το καλοκαίρι είναι πως από τη φύση της είναι μια εποχή που φωτίζουμε τα μύχια της ψυχής. Είναι μια καλή ευκαιρία να δεις τι έχει γίνει ως τώρα φέτος και να αναλογιστείς πόσα έχεις καταφέρει. Να κοιτάξεις πίσω στο χρόνο με το βλέμμα της ευγνωμοσύνης και να δεις πόσα έχεις περάσει, ειδικά φέτος, και τι σε έμαθε η φετινή χρονιά. Να γευτείς τα ζουμερά φρούτα της ψυχής σου που έχουν ωριμάσει και σου δίνεται και χρόνος, έστω και λίγο να τα σκεφτείς. Να δεις την ομορφιά στο τι εμπειρίες έλαβε η ψυχή σου φέτος.

Μια όμορφη άσκηση

Σου προτείνω αν θέλεις να καταγράψεις ή να ζωγραφίσεις ή να γράψεις ένα τραγούδι για τα δώρα που έλαβες ως τώρα στη φετινή χρονιά. Πάρε ένα χαρτί και άσε τη ψυχή σου να εκφραστεί, με λέξεις, με χρώματα, με σχήματα με στίχους. Αφιέρωσε 10 λεπτά κάθε μέρα πριν κοιμηθείς ή όποια ώρα σε βολεύει, για μια εβδομάδα ,  να αποτυπώσεις στο χαρτί τα δώρα σου. Αν θέλεις για βοήθεια κατέγραψε ως το τέλος της εβδομάδας 10 δώρα που σου έφερες μέσα σε αυτή τη χρονιά ως τώρα. Κι όταν σου βγαίνει ζωγράφισε τα κιόλας.