οικειότητα

Μηχανισμοί αντιμετώπισης καταστάσεων- Ποιοι είναι οι δικοί σου; (Part 2)

Στο προηγούμενο άρθρο (Part1) μιλήσαμε για μηχανισμούς αντιμετώπισης καταστάσεων που στηρίζονται στις δράσεις και σε διεύρυνση επιλογών. Στο παρόν άρθρο θα δούμε άλλες επιλογές. Όταν έχουμε επιλογές, όπως υποστηρίζει ο Χόρχε Μπουκάι έχουμε και ελευθερία. Το να γνωρίζουμε περισσότερες στρατηγικές αντιμετώπισης καταστάσεων μας καθιστά και πιο ελευθέρους και πιο έτοιμους να λύσουμε το κάθε πρόβλημα.

Δύο επιπλέον κατηγορίες μηχανισμών

Α) Αξιοποιώντας τους κοινωνικούς μας πόρους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ένα δίκτυο ανθρώπων που μπορούμε να στηριχτούμε. Το να γνωρίζουμε σε τι ακριβώς μπορεί να μας βοηθήσει κάθε άνθρωπος και το να απευθυνόμαστε στο κατάλληλο φίλο/η είναι σημαντικό. Συχνά ζητάμε πράγματα από ανθρώπους που δεν έχουν την ικανότητα η δυνατότητα να μας δώσουν. Ή κάποιοι άνθρωποι δεν ζητάνε καθόλου. Το να αξιοποιούμε τους κοινωνικούς μας πόρους σε ισορροπία μας κάνει πλούσιους με πολλούς τρόπους και είναι κλειδί για την ευημερία μας. Καθώς άλλος άνθρωπος έχει γνώση, άλλος μια καλή συμβουλή, άλλο έχει γνωστούς που μπορούν να μας κατευθύνουν δημιουργικά κλπ.

 Ποιοι τρόποι υπάρχουν;

α) Αναζήτηση επικοινωνίας και επαφής: Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ καλοί ακροατές και δοτικοί στην αφή και στην αγκαλιά. Είναι πολύ όμορφο να έχουμε τέτοιους ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές. Να έχουμε τρυφερότητα στις σχέσεις μας.

β) Αναζήτηση οικειότητας και άνεσης στην επικοινωνία: Με αυτό το μηχανισμό δρουν οι άνθρωποι που πρωτα ακολουθούν το συναίσθημα. Είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να λύνεις τα προβλήματα σου με αγάπη και την αξία του μοιράσματος.

γ) Αναζητώντας πρακτικούς πόρους από το κοινωνικό μας περίγυρο: Τι καλύτερο από το να έχεις κοινωνικούς πόρους για ένα θέμα πρακτικό όπως το να χρειάζεσαι έναν επαγγελματία στο μάρκετινγκ και να έχεις φίλους που να σου συστήσουν κάποιον αξιόλογο στη δουλειά του. Με αυτό το μηχανισμό ανατρέχουμε στο δίκτυο μας, την κοινότητά μας να μας βοηθήσει. Ένα άλλο παράδειγμα είναι όπως σε κάποιες επαρχιακές πόλεις και χωριά παλιά ή και σήμερα σε κάποιες χώρες, που όσοι ασχολούνταν με τη γεωργία εργάζονταν όλοι μαζί για το χωράφι του καθένα. Έτσι οι εργασίες τελείωναν πιο γρήγορα και ακολουθούσαν όμορφα γλέντια για τη συγκομιδή.

δ) Πνευματική υποστήριξη: Το να έχεις στο δίκτυο σου φίλους ή δασκάλους με σοφία και πνευματικότητα είναι πολύτιμο. Μπορούν να δουν τις καταστάσεις με άλλη οπτική και να σου δώσουν εξαιρετικές συμβουλές όταν τους το ζητήσεις. Αυτό έχει ανεκτίμητη αξία ειδικά όσο αφορά την αναζήτηση για το νόημα της ζωής και της ευημερίας.

Β) Στηρίζοντας εμένα!

Από τους πιο σημαντικούς τρόπους να λύσουμε καταστάσεις είναι όταν εγώ είμαι σύμμαχος και βοηθός σε εμένα.

Με ποιους τρόπους;

α) Όταν με στηρίζω συναισθηματικά και μου φέρομαι με συμπόνια και φροντίδα στο συναίσθημά μου

β) Όταν μου επιτρέπω να εκφραστώ και ακόμα καλύτερα να απολαμβάνω να εκφράζομαι. Όταν αφήνω το θυμό να μιλήσει με τρόπο υγιή. Όταν αφήνω τον ενθουσιασμό να φλογίσει την καρδιά μου. Όταν αφήνομαι στον έρωτα. Όταν αγκαλιάζω την αγάπη.

γ) Συναισθηματική αυτορρυθμιση: Μια εξαιρετικά σημαντική ικανότητα. Αφού με ακούσω, με αφήνω να εκφραστώ με τρόπο υγιή. Εκεί είμαι εγώ που έχω οδηγό το συναίσθημα. Βασικό είναι πως δεν με παρασέρνει, δε με πιέζει. Αν νιώθω πως με πνίγει κάνω δράσεις για να ηρεμήσει πχ. διαλογισμό ή μια πνευματική άσκηση εξισορρόπησης και αρμονίας.

δ) Συμπεριφορική αυτορρύθμιση: Όταν με έχω ακούσει και έχω δει τι έχει συμβεί με συμπόνια πολύ πιθανόν να καταλάβω πως κάποια συμπεριφορά μου χρειάζεται να αλλάξει. Για παράδειγμα ίσως χρειάζεται να είμαι πιο ευέλικτη στις σχέσεις μου και να γίνω πιο δεκτική και καλή ακροάτρια. Ίσως να χρειάζεται να ζητήσω συγνώμη και να σταματήσω κάτι που ενοχλεί μια καλή μου φίλη. Είναι σημαντικό να ξέρω πως μπορώ να το κάνω και να το πράττω.

Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του τρόπους και πόρους να ανταπεξέρχεται στις καταστάσεις.

Εσύ;

Σου ταιριάζουν οι τρόποι που ως τώρα έχεις αναπτύξει;

Σε βοηθούν;

Αν έχεις δυσκολία στο να ανταπεξέρχεσαι σε καταστάσεις ή το άγχος σε καταβάλλει σου προτείνω να δουλέψουμε μαζί αυτά τα θέματα μέσα από ατομικές συνεδρίες. Και να θυμάσαι! Η δύναμη να τα καταφέρεις είναι όλη μέσα σου!