Ελευθερία στις σχέσεις

Πόσο ελεύθερη/ο/ος αισθάνεσαι μέσα σε μια σχέση;

Η ελευθερία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις σχέσεις. Συχνά δε συνειδητοποιούμε πως είμαστε σε σχέσεις που μας περιορίζουν ή ακόμα που μας φυλακίζουν. Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα επιδέχονται πολλές ερμηνείες και αναλύσεις, το ζήτημα της ελευθερίας μέσα στις σχέσεις γίνεται κινούμενος στόχος. Άραγε τι είναι αυτό που καθορίζει το πόσο ελεύθερη/ο/ος είσαι σε μια σχέση;

  1. Η σχέση σου με την ελευθερία

Αλήθεια ποια είναι η σχέση σου με την ελευθερία; Τι είναι ελευθερία για σένα;

Μεγαλώνουμε μέσα σε οικογενειακά ή όχι πλαίσια που διαμορφώνουν από την αρχή της ζωής τη σχέση μας με την ελευθερία. Παίζουν μεγάλο ρόλο τα πιστεύω με τα οποία γαλουχηθήκαμε από μικρά παιδιά σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα ή όχι να είμαστε ο εαυτός μας/ η εαυτή μας. Αν είμασταν σε μια οικογένεια με πολύ αυστηρές αρχές, χωρίς πολλές ελευθερίες, συνειδητά ή ασυνείδητα θα το φέρουμε αυτό και στην ενήλικη ζωή. Επίσης αν ήμασταν σε μια οικογένεια χωρίς όρια, χωρίς να ξέρουμε που να σταματήσουμε, η ελευθερία γίνεται κάτι το ασαφές, και άπιαστο. Παρότι δίνεται η αίσθηση πως υπάρχει, το να μη γνωρίζουμε το σημείο έναρξης και λήξης καταστάσεων, το να μην υπάρχει σαφές πλαίσιο και κανόνες δημιουργεί πολλά ερωτήματα και ανασφάλεια. Οπότε και εδώ η ελευθερία γίνεται ένα μεγάλο ερωτηματικό.

2. Πόσο σε προστατεύεις;

Τι σχέση έχει η ελευθερία με την προστασία;

Είναι θεμέλιό της. Το να αναγνωρίζουμε μια απειλή ως απειλή, το να καταλαβαίνουμε μια συμπεριφορά πως είναι παραβιαστική  είναι πολύ σημαντικό. Γιατί τότε δίνονται επιλογές. Χωρίς συνειδητοποίηση αυτών των συμπεριφορών δεν μπορούμε να επιλέξουμε να φύγουμε από εκεί, κι έτσι παραμένουμε. Όταν μάθουμε να μας προστατεύουμε δίνουμε τη δυνατότητα στον εαυτό να επιλέγει με συνείδηση πράξεων ανθρώπους και καταστάσεις που είναι πράγματι ωφέλιμες για μας. Όταν γνωρίζω, μπορώ να αναγνωρίσω τι είναι καλό για μένα. Γι’ αυτό και η αυτογνωσία είναι πολύ σημαντική για την αυτό-προστασία και ως συνέπεια την ελευθερία.

3.Η σχέση με τον εαυτό/εαυτή σου

Τι σχέση έχεις με σένα; Είσαι ελεύθερη/ος/ο εσύ με σένα;

Πολλοί άνθρωποι βγαίνοντας από την εφηβεία και φεύγοντας για να ζήσουν με αυτονομία από τους γονείς, έχουν την εντύπωση πως ελευθερώνονται από οικογενειακούς περιορισμούς. Αν έχεις ζήσει σε μια δύσκολη οικογένεια, οι περιορισμοί τις υπάρχουν κι αφού φύγεις από κει, μέσα σου. Κουβαλώντας τις πεποιθήσεις και τα στερεότυπα φτάνεις στο σημείο να σε εγκλωβίζεις χωρίς να το καταλαβαίνεις. Όταν σου λες πως δεν είσαι αρκετή, δεν αξίζεις, πως δεν είσαι αρκετά όμορφη, όταν κλείνεις το στόμα ενώ θέλεις να εκφραστείς, όταν δε σε αφήνεις να χαρείς, εκεί σε περιορίζεις. Εκεί η σχέση σου με την ελευθερία θέλει δουλειά.

4.Το πως έχεις μάθει να κάνεις σχέσεις

Πως έχεις μάθει να κάνεις σχέση;

Έχεις μάθει να κάνεις σχέσεις με υγιή όρια και αγάπη; Έχεις μάθει πως μπορείς να είσαι ο εαυτός σου/ εαυτή σου μέσα στις σχέσεις ή σου φαίνεται αδύνατον; Αν οι σχέσεις με γονείς, και πολύ κοντινούς ανθρώπους είναι βασισμένες στο φόβο, τότε η ελευθερία δε μπορεί να αναπνεύσει. Αν στριμώχνεις τα θέλω σου και τη φωνή σου για τα θέλω και τις προσδοκίες των άλλων. Για να αναπνεύσει η ελευθερία στις σχέσεις σου χρειάζεται εμπιστοσύνη, σεβασμό, αγάπη, υγιή όρια και αυθεντικότητα. Κι όλα αυτά είναι έννοιες με όμορφα βιώματα που καλλιεργούνται.

5. Η θέληση σου να εξελιχθείς και να καλλιεργήσεις εσένα και τις σχέσεις σου

Το πιο σπουδαίο στην ελευθερία είναι πως θέλεις να την έχεις στη ζωή και στις σχέσεις σου μέσα από την καρδιά σου. Τότε έχεις το κίνητρο άρα τη κινητήρια δύναμη να τη φέρεις μέσα σου και στο τρόπο που σχετίζεσαι. Μπορείς να καλλιεργήσεις εκείνες τις δεξιότητες και τις δυνάμεις να σε βοηθήσουν να στηρίξεις την ελευθερία σου. Όπως είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, η κοινωνική νοημοσύνη, οι δυνάμεις χαρακτήρα κ.α.

  • Αν δυσκολεύεσαι να έχεις σχέσεις βασισμένες σε ελευθερία
  • Αν θέλεις να καλλιεργήσεις δεξιότητες που θα στηρίξουν την ελευθερία στις σχέσεις και στη ζωή σου
  • Αν νιώθεις πως θέλεις να μάθεις να σε προστατεύεις και να σε φροντίζεις καλύτερα

Σου προτείνω να κάνουμε μαζί ατομικές συνεδρίες με αυτό το σκοπό: Να απελευθερώσεις εσένα και τις σχέσεις σου από τα δεσμά που τις περιορίζουν.